Az „átlagos” Szlovákia előre hozta péntek 13-át az északíreknek

A magyar labdarúgó-válogatott után csütörtök este északi szomszédaink is kiharcolták a részvételt az Európa-bajnokságon. Szlovákia hosszabbítás után 2-1-re győzött Észak-Írország ellen. A szlovák sajtó a továbbjutást ünnepelte, Belfastban viszont csalódottak, mert péntek 13-a egy nappal korábban érkezett meg hozzájuk.

Magyar Nemzet
2020. 11. 13. 14:30
Szlovákia,
epa08816507 Slovakia's players celebrate after Juraj Kucka scores the 0-1 goal during the UEFA EURO 2020 play-off soccer match between Northern Ireland and Slovakia at Windsor Park stadium in Belfast Northern Ireland, 12 November 2020. EPA/JOHN MCVITTY Fotó: JOHN MCVITTY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonló események játszódtak le az Észak-Írország–Szlovákia Európa-bajnoki pótselejtezőn, mint a magyar válogatott Izland elleni meccsén: az egyik csapat (Szlovákia) az első húsz percben megszerezte a vezetést, a másik (Észak-Írország) a 88. percig nem tudta bevenni az ellenfél kapuját. Ezután megváltozott a forgatókönyv, rendes játékidőben nem dőlt el a továbbjutás sorsa, így hosszabbítás következett, melynek során szomszédunk újra a maga javára fordította a találkozót, és már nem engedte ki a kezéből. Ezzel története során másodszor lesz Eb-résztvevő jövőre, ahol az E csoportban Lengyelország, Svédország és Spanyolország ellen lép pályára.

B divízió:

Észak-Írország–Szlovákia 1–2 (Škriniar 87. – öngól, ill. Kucka 17., Ďuriš 110.) – hosszabbítás után

A szlovák válogatottban 65 percen keresztül pályán volt a Ferencváros támadója, Róbert Mak is.

A legolvasottabb szlovák napilap, a Nový Čas kiemelte, hogy Štefan Tarkovič kevesebb mint egy hónapja vette át a válogatott irányítását a cseh Pavel Hapaltól, és a szövetségi kapitánytól kapott új impulzusok segítették a játékosokat a siker elérésében.

A Pravda a szlovákoknak a vezetést megszerző Juraj Kucka szavait idézte, aki elmondta, hogy fájdalmas mérkőzésen vannak túl.

– Ne nekem köszönjék, hanem az egész csapatnak és az edzői stábnak. Együtt harcoltuk ki a továbbjutást, amire nagyon büszke vagyok. Fájdalmas volt ez a meccs, de már nem fáj, hanem minden jó, és élvezzük, hogy nyertünk. Látszódott, hogy mindenki együtt élt a játékkal, a kispad is velünk izgult, velünk ünnepelt.

A másik oldalon a Belfast Telegraph keserű szavakkal nyugtázta az északírek kiesését.

„Jövőre ahelyett, hogy az Európa-bajnokságon venne részt a válogatott, csak otthon, egymásnak passzolgathatja a labdát. Emlékezetes november 12-éje lehetett volna a játékosainknak, hiszen csupán az átlagos Szlovákia ellen léptek pályára. November 13-a azonban egy nappal hamarabb érkezett, rémálmot hozva Észak-Írországnak. Három évvel ezelőtt Svájc törte össze a szívünket, és jutott ki az oroszországi világbajnokságra, most pedig Szlovákia tette meg ugyanezt.”

A magyar továbbjutásról: mennydörgésszerű végjáték

A szlovák sajtó a másik három pótselejtezőről, így a magyar válogatott sikeréről is beszámolt. A Nový Čas a mieink meccsével kapcsolatban mennydörgésszerű végjátékról beszélt , amivel Magyarország hiánya ellenére is fordítani tudott. A lap azt is felidézte, hogy labdarúgóink sorozatban másodszor harcolták ki a részvételt az Európa-bajnokságon, ráadásul 2016-ban, a francia tornán a nyolcaddöntőig menetelt a válogatott.

A Pravda napilap is káprázatos fordításról írt, és kiemelte a győzelem jelentőségét, hiszen a magyar csapat jövőre hazai pályán fogadhatja Portugáliát és Franciaországot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.