Szoboszlai, Rossi és a válogatott is tarolt az Év sportolója gálán

Az olimpia helyett nekünk a labdarúgó-válogatottunk éve lett a 2020-as esztendő, amit az M4 Sport – Az Év sportolója gála hétfői díjátadója is alátámasztott: Szoboszlai Dominik, Marco Rossi és a nemzeti csapat is tarolt a szavazáson. A nőknél Karakas Hedvig, az egyéni sportágak csapatversenyében a Babos Tímea, Kristina Mladenovic duó lett a befutó. A gála keretében adták át a Mediaworks díjait is Kovács Péternek és Gódorné Nagy Mariannának (Kézisek kézise), valamint Faragó Tamásnak (Pólósok pólósa).

2021. 01. 11. 21:18
SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik Fotó: - Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az élet minden területén, a koronavírus miatt a sportban sem olyan volt a 2020-as esztendő, ahogyan azt terveztük. Márciustól sorra maradtak el a sportesemények, aztán új értelmet kapott a „buborék” szó, a szigorú járványügyi intézkedések mellett, a nézőközönség kizárásával valamelyest sikerült visszatérnünk a megszokott kerékvágásba. A csapatsportágakban beindultak a bajnokságok, újra mérkőzéseket rendeztek – ha éppen nem került karanténba valamelyik együttes –, zajlottak a nemzetközi kupák, néhány sportágban Európa-bajnokságot is tető alá hoztak, de az év csúcseseményeit, a tokiói olimpiát és a labdarúgó Eb-t halasztani kellett.

Sokáig bizonytalan volt, hogy 2021 elején az M4 Sport – Az Év sportolója gálára sor kerül-e, de a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöksége úgy döntött, hiába volt tavaly jóval kevesebb sportesemény, mégsem szakít a hagyományokkal. A sportújságírók immár 63. alkalommal szavaztak – ezúttal 412-en – arról, hogy kik voltak a mögöttünk hagyott esztendő legjobbjai. A díjátadó rendhagyó volt, bár a megszokott színhelyen, a Nemzeti Színházban tartották meg, most egy kisebb színpadon, és nézőközönség sem volt múlt pénteken, a felvett műsor pedig az M4 Sporton hétfőn került adásba.

Egyes országokban, mint például Hollandiában vagy Svájcban, 2020-ban nem ítélték oda az Év sportolója díjat, de a legtöbb helyen hozzánk hasonlóan megtartották a szavazást. Így például Nagy-Britanniában az év végén Lewis Hamiltont, a németeknél Leon Draisaitlt (az NHL legjobb játékosának is megválasztott jégkorongozót, az Edmonton Oilers csapatából), a franciáknál és a szlovéneknél két kerékpárost, Julian Alaphilippe-et és Primoz Roglicot koronáztak meg. Vasárnap azt is megtudtuk, hogy Lengyelországban a Bayern München labdarúgója lett 2020 legjobb sportolója, megelőzve a francia nyílt teniszbajnokság női egyesét megnyerő Iga Swiateket – a lengyeleknél, mint a briteknél is, egy kategóriában értékelték a férfiakat és a nőket.

A németeknél amúgy 960 sportújságíró voksolt, a briteknél pedig hagyományosan a BBC közönségszavazatai döntenek. Mondhatnák, ahány ház, annyi szokás, és még ezek is változhatnak. Nálunk is, mert a labdarúgókat most nem külön kategóriában díjazták, hanem az egyéni sportolók között. A hazai média képviselői egy ideje már csak egy meghatározott tízes lista tagjaira voksolhatnak, ott volt a kínálatban és is, mindketten be is kerültek az első háromba – ezt már korábban megtudhattuk – a teniszező Fucsovics Mártonnal együtt. Hétfőn aztán kiderült, hogy Szoboszlai kapta a legtöbb voksot, az Izland elleni Eb-pótselejtező végén lőtt szenzációs gólja – ami az Év sportpillanata is lett az m4sport.hu közönségszavazásán – itt is döntőnek bizonyult. Megjegyzendő, hogy az olimpiai számokban Eb-címet szerzett négy sportolónk, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor – akik Debrecenben két-két aranyat nyertek –, továbbá a sportlövő Péni István és a vitorlázó közül senki sem került be az első háromba, de a külföldi példák is azt mutatják, hogy a folyamatosan képernyőn levő „profi” sportok mindent visznek.

– Köszönöm mindenkinek, aki szavazott rám, nagyon büszke vagyok az Év sportolója díjra. Úgy gondolom, nagyon jó idényem volt, nyolcadik lettem a Golden Boy-szavazáson is, a legnagyobb célom erre az évre egyértelműen az volt, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra a válogatottal, és ez is sikerült. Salzburgban is az Év játékosa lettem, úgyhogy jobbat nem is kívánhatnék magamnak – fogalmazott videóüzenetében Szoboszlai Dominik.

Szoboszlai Dominik jobb évet nem is kívánhatott volna magának
Fotó: MTI/AP

Az olimpia nélküli évben egyértelműen a labdarúgóink kerültek a fókuszba, válogatottunk amellett, hogy beverekedte magát az Európa-bajnokság mezőnyébe, a Nemzetek Ligájában a B divízióban megnyerte a csoportját, és felkerült a kontinens legjobb 16 csapata közé. Gyakorlatilag borítékolható volt, hogy a hagyományos csapatok versenyében labdarúgó-válogatottunkat, az edzők között pedig Marco Rossit koronázzák meg. Azzal együtt, hogy férfi vízilabdázóink még januárban a Duna Arénában nyerték meg az Eb-t, és a Ferencváros futballcsapatától is nagy tett volt, hogy huszonöt év után bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az újságíróknak most kevesebb idejük volt dönteni a megszokottnál, a MSÚSZ a szavazást kitolta egészen a tavalyi év végéig, mert a Telekom Veszprém ott volt a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, de csak negyedik lett.

A nőknél kisebb volt a merítési lehetőség, de azért 2020-ban mégiscsak lett két Európa-bajnokunk. Az Év sportolója díj a cselgáncsozó Karakas Hedvighez került, aki a torna Eb-n ugrásban és felemás korláton is győztes Kovács Zsófiát előzte meg. Az egyéni sportágak csapatversenyében és a francia Kristina Mladenovic vitte el a pálmát, mondhatni papírforma, hiszen a duó az ausztrál és a francia nyílt teniszbajnokságot is megnyerte, plusz még a WTA-nál az Év párosa díjat is bezsebelte.

a 2020-as esztendő legjobb magyar sportolónője
Fotó: MSÚSZ

Az egyes kategóriák végeredményével ellentétben az nem volt titok, hogy Keleti Ágnes életműdíjat kap, a 100. születésnapján szombaton megünnepelt ötszörös olimpiai bajnok tornászlegendát videóüzenetben olyan nagyságok köszöntötték, mint Nadia Comăneci és a jelenkor legjobb tornásznője, De ugyancsak videóüzenetben köszöntötte Benjamin Netanjahu, az 1957 és 1990 között otthonául szolgáló Izrael állam miniszterelnöke, és Orbán Viktor miniszterelnök, aki a magyarság olyan hősének nevezte, aki példát mutat kitartásból, elszántságból, hazaszeretetből.

Az M4 Sport – Az Év sportolója gálán adták át kiadónk, a kiemelt támogató Mediaworks három orgánuma – a Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport és az Origo – közös szavazása alapján a Kézisek kézise és Pólósok pólósa díjat minden idők legjobb férfi és női kézilabdázójának, valamint vízilabdázójának: Kovács Péternek, Gódorné Nagy Mariannának és Faragó Tamásnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

AZ M4 Sport – AZ ÉV SPORTOLÓJA GÁLA DÍJAZOTTJAI

Az év férfi sportolója: 1. Szoboszlai Dominik (labdarúgó) 563 pont, 2. (teniszező) 364, 3. Gulácsi Péter (labdarúgó) 349.

Az év női sportolója: 1. Karakas Hedvig (cselgáncsozó) 650, 2. (tornász) 574, 3. (úszó) 320.

Az év csapata (hagyományos csapatsportok): 1. férfi labdarúgó-válogatott 855, 2. Ferencváros (labdarúgás) 547, 3. férfi vízilabda-válogatott 532.

Az év csapata (egyéni sportágak csapatversenye): 1. Babos Tímea, Kristina Mladenovic (teniszpáros) 974, 2. női tornászválogatott 305, 3. férfi-teniszválogatott 303.

Az év edzője: 1. (férfi labdarúgó-válogatott) 829, 2. Szergej Rebrov (FTC, labdarúgás) 541, 3. Märcz Tamás (férfi vízilabda-válogatott) 468.

Az év fogyatékos sportolója: Berente Judit (szervátültetett sífutó, sílövő) – a magyar paralimpiai bizottság által felkért szakemberek, szakírók voksoltak.

Az év sportpillanata: Szoboszlai Dominik gólja az Izland elleni pótselejtezőn – az M4 Sport honlapján szavaztak a szurkolók, a legjobb három közül pedig szakmai zsűri döntött a győztesről.

MSÚSZ-életműdíj: Keleti Ágnes (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka – az MSÚSZ elnökségének döntése alapján.

Az év e-sportolója: Bereznay Dániel (Formula–1), az év szabadidős sporteseménye: Streetball Challenge Hungary – e két kategóriában pályázni lehetett, a győztesről az MSÚSZ elnöksége döntött.

A gálán adták át a Mediaworks három orgánuma (Magyar Nemzet, Nemzeti Sport, Origo) közös szavazásán győztes sportolóknak a díjat, Kézisek kézise (férfiak): Kovács Péter, Kézisek kézise (nők): Gódorné Nagy Marianna; Pólósok pólósa: Faragó Tamás.

Az első öt kategóriában a részletes eredmények a 4–10. helyezettekkel a sportujsagirok.hu oldalon tekinthetők meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.