Szoboszlai útján jutna az Eb-re az MTK játékosa

Sebastián Herrera Kolumbiában született, Magyarországon futballozik, viszont Észak-Macedónia színeiben szerepelhet a 2021-re halasztott Európa-bajnokságon.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO2021. 02. 19. 11:31
null
Fotó: Zador Peter Forrás: MTK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolumbiában született labdarúgók meglehetősen ritkán készülnek az Európa-bajnokságra, hiszen az ő kontinenstornájuk a Copa America. A két viadalt idén egymással párhuzamosan, június 11. és július 10/11. között rendezik. (A dél-amerikai torna döntője egy nappal megelőzi az Eb-finálét.) Az MTK játékosa, Sebastián Herrera viszont a kolumbiai útlevél mellett már észak-macedón állampolgársággal is rendelkezik, ezért célozhatja meg az Eb-részvételt.

– Nemrég kaptam meg az észak-macedón állampolgárságot, így elviekben nincs akadálya, hogy pályára lépjek a válogatottban. Nem szeretnék semmit elkiabálni, de úgy tűnik, a márciusi mérkőzésekre meghívót kapok. Már nagyon várom! Ha rajtam múlna, gyalog is elmennék Szkopjéig, hogy magamra ölthessem a címeres mezt – árulta el a Nemzeti Sportnak Herrera, talán akaratlanul idézve szavait. A magyar játékosnak majdnem szüksége is volt erre az elszántságra az Eb-részvételről döntő Izland elleni meccs előtt...

Herrera gyerekkori kedvence a brazil Ronaldo volt, pályafutása során azonban sosem a gólvágás volt az elsődleges feladata.

– Először minden gyerek csatár akar lenni, és a világbajnoki döntőben szerzett győztes gólról álmodik. Van, akinek ez összejön, van, akinek nem. Akinek nem, védő lesz, még rosszabb esetben kapus... Ezt persze csak viccből mondtam. Vagy inkább tapasztalatból, ugyanis tizenkét éves koromig kapus voltam. Az akkori edzőm egy idő után észrevette, hogy lábbal is jól bánok a labdával, ráadásul gyors vagyok, így előbb szélsőt, majd védőt faragott belőlem. A mai napig hálás vagyok érte! Úgy vagyok vele, mindenütt jó focizni, de a legjobb a mezőnyben. Ne legyen így, de ha a mostani edzőmnek, Michael Borisnak kapusgondjai támadnának, azért számíthat rám...

A játékos Kolumbiából 2015-ben, húszévesen került Macedóniába (akkor még így hívták az országot), a Rabotnicskihez. Szkopjéban öt évet töltött el, a párjával is ott ismerkedett meg, ezért is kaphatta meg a balkáni ország állampolgárságát. Az első légiós évek alatt az angol és a szerb nyelvet is elsajátította, a magyar nyelvet még csak tanulja.

– Néhány kifejezést ismerek, számolni is tudok, de még van hova fejlődnöm. Úgy tervezem, igénybe veszem egy tanár segítségét, mert egy év múlva már szeretnék folyékonyan beszélni magyarul.

Az MTK-hoz 2020 nyarán csatlakozott Herrera, aki alapember lett a kék-fehéreknél, az eddigi 21 bajnokiból 17-et a pályán töltött. Szüksége is volt a jó kezdésre, mert korábban nem ápolt jó emléket Magyarországról.

– A sikeres rajt meghatározó volt: az első meccsemen döntetlent játszottunk a Ferencvárossal, a másodikon úgy győztük le három egyre a Honvédot, hogy rúgtam egy gólt, és adtam egy gólpasszt. Így legalább van már kellemes emlékem is a kispestiek elleni mérkőzésről, mert nem elég, hogy a három évvel ezelőtti Rabotnicski–Honvéd Európa-liga-párharcból ők jutottak tovább, a visszavágón még ki is állítottak... A beilleszkedésen gyorsan túlestem, már a jó kezdés előtt, mert mindenki kedvesen fogadott. A szerb nyelvtudásomnak köszönhetően legkönnyebben Milan Mijatoviccsal, Szrdjan Dimitrovval és Bojan Miovszkival találtam meg a közös hangot – képzelheti, milyen komoly bandát alkot a montenegrói, a szerb, az észak-macedón és a kolumbiai...

Magyarországi kontingens

A története első Európa-bajnokságára készülő Észak-Macedónia keretébe több, a magyar futballrajongók számára ismerős labdarúgó pályázik. Sebastián Herrera mellett jó esélye van az Eb-részvételre Viszar Muszliunak (Fehérvár) és Kire Risztevszkinek (Újpest), a korábbi NB I-es légiósok közül pedig Enisz Bardi (ex-Újpest, most Levante), Sztefan Szpirovszki (ex-FTC, most AEK Larnaka) és Boban Nikolov (ex-Fehérvár, most Lecce) helye is valószínűsíthető az Eb-keretben. Herrera MTK-s csapattársa, Bojan Miovszki viszont még nem mutatkozott be a felnőtt válogatottban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.