Egymásnak ugrasztották három klasszis versenyzőnket

Csütörtök délután gigászi tusakodás után, a Körcsarnokban zárt kapuk mögött dőlt el, hogy a birkózók szófiai világkvalifikációs tornáján Szőke Alex kísérelheti meg a kvótaszerzést.

Magyar Nemzet
2021. 04. 01. 16:16
null
Kiss, Szilvássy, Szőke Fotó: Martin Gabor Forrás: Magyar Birkózószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birkózásban öt olimpiai kvótánk van, a 2019-es nurszultáni világbajnokságról Tokióba jutott (kötöttfogás, 77 kg), (kötöttfogás, 87 kg), Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) és Sastin Marianna (62 kg) után márciusban a budapesti európai kvalifikációs viadalon Korpási Bálint (kötöttfogás, 67 kg) is révbe ért. S az európai versenyzőknek már csak egy lehetőségük van kvótát szerezni, a május 6–9. közötti szófiai világkvalifikációs tornán. Ezen minden földrészről indulnak, és csak a döntőbe jutó versenyzők, azaz súlycsoportonként ketten kvalifikálják magukat a tokiói ötkarikás játékokra.

A kötöttfogás 97 kg-os kategóriájában három klasszisunk is akad – a világbajnok Kiss Balázs, az Európa-bajnoki bronzérmes Szilvássy Erik és a világkupa-ezüstérmes –, és a szakvezetés úgy döntött, hogy csütörtökön a Körcsarnokban zárt kapuk mögött „egymásnak ugrasztja” őket.

Kiss Balázs, Szilvássy Erik és Szőke Alex egymásnak feszült a Körcsarnokban
Forrás: Magyar Birkózószövetség

Rögzítették, hogy a szabályrendszer szinte teljes mértékben megegyezik a Nemzetközi Birkózószövetségével, egyvalamiben azonban eltért: a körmérkőzések során a passzivitásért szerzett pontok nem számítanak bele a küzdelembe. Amennyiben egy mérkőzés úgy végződik 1-1-re, hogy mindkét fél passzivitással szerzett pontot, akkor ezt a meccset nem veszik figyelembe, a felek újrabirkózzák. Azt is lefektették, hogy a válogató győztese indul a szófiai világkvalifikációs versenyen, a második helyezett pedig az áprilisi varsói Európa-bajnokságon képviseli a magyar színeket.

S bár a válogató zárt kapuk mögött zajlott, az érdeklődők így sem maradtak le a parázs összecsapásokról: a magyar szövetség Facebook-oldalán online közvetítették a teljes válogatót, ami nagy érdeklődést generált, sorban születtek a hozzászólások, mindhárom versenyzőnknek megvolt a virtuális szurkolótábora. Az első meccs a 38 éves Kiss Balázs – aki 2009-ben volt világbajnok – és a 26 éves Szilvássy Erik között 3-3-ra végződött, de későbbi pontjaival Kiss nyert. Ezután a 21 esztendős Szőke Alex 3-0-ra verte Szilvássyt, majd Kiss 4-3-ra Szőkét, de ezzel még nem ér véget a verseny, mivel kettőjük párharca két győzelemig tartott. A második összecsapásuk akció nélküli 1-1-re végződött, így a szabályok értelmében ez nem számított bele a válogatóba, fél óra szünet után folytatódott a tusakodás. A következő meccsen Szőke 6-4-re felülkerekedett, a 37 éves Kiss Balázs értelemszerűen már nehezebben vette a levegőt. A mindent eldöntő mérkőzésen Szőke egyértelműen jobb volt, és négypontos emeléssel, 10-0-s technikai tussal zárta le a válogatót; Kiss Balázs pedig rögtön gratulált neki, s a felek megölelték egymást.

Szőke Alex a budapesti európai kvalifikációs tornán a harmadik helyet szerezte meg, de a kvótához a döntőbe kellett kerülni, és ez a feladat Szófiában is. Nem kérdés, hogy versenyzőnk képes lehet megoldani.

Sike András szövetségi kapitány így értékelte a látottakat: – Mindenekelőtt gratulálni szeretnék Kiss Balázsnak, aki ismét bebizonyította, példaképként kell rá tekinteni. Harmincnyolc évesen megszorongatta a nála több mint egy évtizeddel fiatalabb riválisait. Valószínűleg a varsói Eb lesz élete utolsó világversenye, s ha ott is olyan jól birkózik, mint ma, jó eséllyel szépen búcsúzhat el profi pályafutásától. Szőke Alex ma hivatalosan is felnőtté vált. Ismét bebizonyította, hogy a világelitnek egyaránt komolyan kell számolnia vele. Remélem, megszerzi a kvótát Szófiában. Ami pedig Szilvássy Eriket illeti: nem szabad búslakodnia, mennie kell tovább előre. Remek mérkőzéseket láttam ma, és igazságos végeredmény született.

Szőke Alex így nyilatkozott: – Nagyon megterhelő volt ez a nap, öt mérkőzésen vagyok túl. Három győzelemért jöttem, tehát elértem a célomat. Kiss Balázs a kadétvilágbajnoki aranyérmem óta követi, segíti a pályafutásomat, sokat köszönhetek neki. Nem ellenségként tekintettem rá, hanem ellenfélként és barátként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.