Évtizedes csúcsrangadó a Szolnok és a Falco bajnoki párharca

Ma megkezdődik a férfi kosárlabda-bajnokság rájátszásának a döntője, az egyik fél három győzelméig tartó párharc két résztvevője a Szolnok és a címvédő szombathelyi Falco. A pályaelőny a szolnokiaké, de a vezetőedzőjük nem akar az esélyekkel foglalkozni. A két csapat egyike nélkül tíz éve nem rendeztek döntőt Magyarországon.

Magyar Nemzet
2021. 05. 15. 7:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A papírforma is ezt ígérte, a Szolnok és a Falco játssza majd a bajnoki döntőt. Ez a két csapat tényleg előrébb tart a többinél, ami a szombathelyiek esetében szinte természetes, és a Szolnokéban is csak kicsit meglepő. Ennek ellenére a két együttes nem tükörsimán gyalogolt be a finálé párharcába, a DEAC és a Szeged megnehezítette a dolgukat, mindketten csak 3-1-es eredménnyel jutottak el idáig.

A 2010/2011-es bajnokság óta nem játszottak olyan szezont a férfi kosárlabda-bajnokság legfelsőbb osztályában, amikor vagy a Szolnoki Olajbányász, vagy a Falco KC Szombathely ne lett volna ott a fináléban. A szombathelyiek négyszer játszhattak döntőt ebben az időszakban, a szolnokiak hétszer. Előbbi egyszer győzött, utóbbi ötször emelhette magasba a győztesnek járó kupát. Mondhatni tehát, hogy ez a két csapat uralta és uralja a a férfi bajnokságot egy évtizede. Ebben a párosításban harmadjára találkoznak az aranycsatában a felek, eddig mindkétszer az Olajbányász nyerte kettejük párharcát. Most az alapszakaszban az Olajbányász oda-vissza legyőzte a vetélytársát, az viszont a kupa elődöntőjében visszavágott neki.

 

Marjan Čakarun (4) nyerőember lehet a Szolnokban
Fotó: Olajofficial.hu

Az alapszakaszt a Szolnok nyerte, ezért élvezheti a pályaelőnyt, azaz, ha mindent eldöntő ötödik mérkőzésre is sor kerül, akkor azt hazai pályán játszhatja, ami cseppet sem közömbös, különösen úgy, hogy már szurkolók is lehetnek a lelátókon.

– Szeretnénk élvezni a párharcot az ellen a csapat ellen, amely az évad előtt a fő favoritnak számított –    nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Gašper Potočnik, az Olajbányász vezetőedzője.  – A hazai pálya előnye velünk lesz, a szurkolóinktól biztosan ugyanúgy megkapjuk a támogatást, ahogyan mindig. Nem akarok arra gondolni, ki az esélyes, megteszünk mindent, csakúgy, mint a korábbi összes meccsünkön. A Falco elleni korábbi mérkőzéseink sem számítanak, az évad más szakaszában járunk most, tiszta lappal kezdünk. Aktuálisan a felkészülés és még inkább a csapatok, pontosabban a csapatjáték ereje dönthet.

A negyvenéves szakember hozzátette, ha lesz lehetőségük, gyorsan lezárják a párharcot, de egyelőre arra koncentrálnak, hogy az első felvonáson sikeresek legyenek. Mint elmondta, a Falco négy nagyon erős magyar válogatott játékosra épül, a csapat gerince évek óta együtt van, ráadásul a Bajnokok Ligája-szereplés révén tapasztaltabb abban, hogyan kell helytállni a magas hőfokú meccseken. Jól felkészített gárda, amely tudja, hol kell támadnia az ellenfelet, és hogyan kell védekeznie, szóval nem könnyű a Szolnok előtt álló feladvány.

 

Perl Zoltán (labdával) ponterős irányítójátékában bízhatnak a szombathelyiek
Fotó: MTI/Varga György

Érdekesség, hogy a Falco kispadján is szlovén vezetőedző ül, Gašper Okorn azonban eddig sikeresebb a szombathelyiekkel, hiszen a csapata a címvédő, megnyerte a Magyar Kupát és a Bajnokok Ligájában is megállta a helyét.

– Sokan mondják, hogy a két legjobb csapat játssza a döntőt, és nem csak az alapszakasz eredményei miatt, hiszen mindkét fél megérdemelten jutott el ilyen messzire – mondta. – A Szolnok a favorit, rajta lesz a teher, mi a második helyről érkezünk, és ezt szeretnénk az előnyünkre váltani – a pályahátrány ebből a szempontból megnyugtatólag hathat, és a mi együttesünk is jó minőséget képvisel. Az idényre visszatekintve elmondhatjuk, hogy nehéz idény áll mögöttünk, a Magyar Kupa megnyerése előtti tíz napot leszámítva folyamatosan hiányzott néhány játékosunk. Utána gyorsan elveszítettük De’Quon Lake-et, és napról napra meg kellett küzdenünk a problémákkal, nehogy eszkalálódjanak. Ha most visszanézek, nagyszerű évadot látok, beleértve a BL-szereplést, az MK-győzelmet és a bajnoki döntőbe jutást – senki sem mondhatja, hogy elrontottunk valamit, vagy a folyamatok irányítása kicsúszott volna a kezünkből.

Férfi kosárlabda bajnoki döntő, 1. mérkőzés: Szolnoki Olajbányász–Falco KC Szombathely, Szolnok, 18.30 (tv.: M4 Sport+).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.