Szucsánszki Zita és a kapusaink okozták Montenegró vesztét

Lejátszotta első felkészülési mérkőzését a tokiói olimpiára készülő női kézilabda-válogatott. Elek Gábor csapata új oldaláról mutatkozott meg a Montenegró elleni 28-22-re végződő győztes meccsen, és ez nem rossz előjel az olimpia előtt.

Magyar Nemzet
2021. 07. 06. 19:50
Magyarország_Montenegró
Különösebb megilletődöttség nélkül mutatkozott be a válogatottban Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jovanka Radicevic énekelt. A világklasszis jobbszélső rázendített egy dalra, a többiek, a még készülődő vagy éppen a szálloda kerthelyiségében sminkelő (!) csapattársai is bekapcsolódtak a produkcióba. Még a cigarettafüstöt egykedvűen eregető montenegrói kapusedző is felállt a helyéről, és tátogott valamit. Mindez a siófoki Kiss Szilárd Sportcsarnoktól öt percre található csapatszálláson történt, bő másfél órával a magyarok elleni felkészülési mérkőzés előtt.

A története harmadik olimpiájára készülő balkáni válogatott különösebb idegeskedés nélkül várta a tegnapi edzőmeccset. Elek Gábor csapata sem feszült rá a feladatra. A szövetségi kapitány a múlt héten ismertette a játékosokkal az olimpiai keretet, de tegnap nem csak azokat láthatta a siófoki közönség, akik július 25-én is ott lesznek Tokióban a Franciaország elleni nyitómérkőzésen: a két tartalék, Szikora Melinda és Helembai Fanni is ott volt a meccsre nevezett névsorban. És persze Bordás Réka is: a debreceni beálló úgy harcolta ki a helyét a keretben, hogy korábban egyetlen válogatott mérkőzésen sem szerepelt. A koronavírus okozta korlátozások feloldásának köszönhetően 800 ember szurkolt a helyszínen.

Szucsánszki Zita remekül irányított
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Legutóbb 2018-ban sikerült legyőzni Montenegrót, azóta két nekifutásból egyszer sem jött ez össze a londoni olimpia ezüstérmese ellen. Siófokon úgy tűnt, megint eljött a mi időnk: remekül kezdett a magyar válogatott. Szucsánszki Zita góljaival és okos passzaival, valamint Kisfaludy Anett hatékony beállójátékának köszönhetően 4-1-re lépett meg Elek Gábor csapata. A kapitány másfél hete, a balatonboglári edzőtáborban viccesen jegyezte meg, hogy a forma olyan, amilyen. Olykor elnézést kell kérniük a játékosoknak a labdától. Ehhez képest biztatónak tűnt a látvány. Új oldaláról mutatkozott meg a csapat: a szélsőjáték akadozott, negyedóra alatt Lukács Viktória és Márton Gréta is ziccereket rontott, ám kellemes meglepetésként hatott a már említett beállójáték. Bordás Réka az első mérkőzésén megszerezte első góljait, és védekezésben is derekasan küzdött. A 22. percben érte utol Montenegró a magyar válogatottat, de nem sokáig tartott az öröm. Szucsánszki megint a csapat élére állt, és a félidő végére az addigi egy-két gólos előny négyre hízott fel.

Elek Gábor bátran forgatta a csapatot, elosztva a játékperceket. A második félidőben állt be a vállsérülése után felépült Kovacsics Anikó, az első harminc percben Lukácsot Klujber Katrin helyettesítette a jobb szélen. Pontosan ugyanúgy kezdte a magyar válogatott a második félidőt, mint az elsőt: 4-1-es rohammal. Dekoncentráltnak tűnt, nem rángatta az istrángot Montenegró, semmi nem állt a könnyed, magabiztos győzelem útjába. A meccs előtt akkurátusan sminkelő balkániak biztosan nem. Bíró Blanka az első félidőben védett remekül, az őt váltó Janurik Kinga szintén halmozta a bravúrokat, Szikora Melinda is kitett magáért. Szűk húsz perccel a vége előtt nem a győzelem, csak annak a mértéke volt a kérdéses, ekkor 21-13 állt az eredményjelzőn. Montenegró és az egész mezőny legeredményesebb játékosa, a tízgólos Radicevic másképp gondolta, de ezzel az ötletével egyedül maradt. Hiába akarta feltüzelni a csapatát egy kis énekléssel a mérkőzés előtt, ő egyedül nem tudta lefékezni a magyar támadásokat. 28-22 lett a vége.

Még két edzőmeccs vár a csapatra a tokiói indulás előtt, pénteken és hétfőn Brazília lesz az ellenfél. Talán ők nagyobb erőbedobásra késztetik a mieinket.

Női kézilabda, felkészülési mérkőzés: Magyarország–Montenegró 28-22 (14-11).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.