Szuper csacsik és a tornatanár sikere

A Győr női kézilabdacsapata hibátlan szezon végén védte meg címét a Bajnokok Ligájában, a döntőben az orosz Rosztov-Dont győzte le feszült meccsen, egyetlen góllal. Danyi Gábor, az ETO edzője egy percig sem esett kétségbe, még a gyengébben indult BL-döntő sem bizonytalanította el. A finálé előtti reggelen háromszor is körbefutotta a Margitszigetet, és eszébe jutott a titkos fegyver, a két beállós játék, de ezt végül nem vetette be az oroszok ellen, mert nem volt rá szükség.

2019. 05. 14. 7:18
null
A Győri ETO mestere magyarként kapott esélyt a bizonyításra Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rakodómunkások vették birtokukba az arénát, a mobil székeket villámgyorsan elmozdították a helyükről, a kézilabdakapukat a hátsó körfolyosóra vontatták, már csak egy-két tévéstáb forgatott. Hiába a biztonsági őrök kötelességtudat vezérelte kérése, a fanatikus győri szurkolók a helyükön maradtak, hogy legalább egyszer pacsizhassanak Danyi Gáborral.

A végtelenül szerény, pécsi származású, testnevelő tanár végzettségű szakember nem esett ki a szerepéből, épp úgy viselkedett, ahogy szokott. Jókedvű volt és felszabadult, miután a mikrofonerdő elé terelték, hosszas monológba kezdett. „Pénteken egy, szombaton két, vasárnap három kört futottam a Margitszigeten. Ezt előre elterveztem. Konok ember vagyok, ha valamit mondok, akkor az biztosan úgy is lesz. Lehet, hogy a lányok a kezdetekben kételkedtek a közös sikerben, amikor átvettem a stafétát Ambros Martíntól, de február környékén azt vettem észre rajtuk, hogy eloszlottak ezek a kételyek. Attól fogva teljes mellszélességgel támogattak” – mondta a Győr edzője, az első magyar szakember, aki Bajnokok Ligáját nyert a világválogatott erősségű nemzetközi alakulattal.

„Nagy szerencsém volt, hogy magyarként megkaptam az esélyt, ez jó üzenet a magyar kollégáknak. Itthon vannak nálam sokkal jobb edzők, akik ezt elérték volna, csak nem kapták meg a lehetőséget” – fogalmazott szerényen a történelmi triplát elérő Danyi.

A Győri ETO mestere magyarként kapott esélyt a bizonyításra

Persze a szakma is szóba került, a BL-döntő eleje katasztrofálisan alakult győri szempontból, két góllal elhúzott a Rosztov, de Danyi nem esett kétségbe. „Kicsit csacsik voltunk, néhány szituációra nem jól reagáltunk. Meg kellett nyugtatni a csapatot, és elismételni a játékosoknak még egyszer, hogy csinálják azt, amit tudnak, és ne nyúljanak a megbeszélteken túl más elemekhez. Egész évben stabilak voltunk, én biztos voltam benne, hogy nem veszíthetünk. Eszembe jutott, hogy elővesszük a titkos fegyvert, a két beállós játékot, de nem volt rá szükség.”

Pedig igen szorosan alakult a döntő vége, 25-21-es győri előnnyel kezdődött a hajrá, 12 másodperccel a vége előtt már csak egy gól maradt az ötből, amikor Danyi időt kért. Utána az történt, amire ő maga sem számított. „Bólogatott a csapat legokosabb játékosa, Stine Oftedal, majd kapura lőtt… Ezt nehéz megérteni. A női csapat edzőjének élete speciális. Stine kiváló, intelligens, szuper sportoló, nagyon büszke vagyok rá. Akkor is az én játékosom, amikor így dönt, és akkor is, amikor egy meccsen tizenöt gólt lő.” A győri edző hozzátette, legközelebb Veronica Kristiansenre vagy Anne Mette Hansenre bízná a feladatot, hogy kierőszakoljon egy szabálytalanságot, és akkor nem kell izgulni a végén. De ilyen kiélezett helyzet tétmeccsen legkorábban a 2020-as budapesti Final Fouron adódhat. Jövőre ezt a Győrt bitang nehéz lesz letaszítani a trónról.

Aranyszavak, ezüstszavak

Stine Oftedal, a Győr irányítója: Az utolsó támadásunknál hatalmasat hibáztam, elvittem a labdát a szélre, és későn jöttem rá, hogy nincs ott egyik csapattársam sem. Ezért ellőttem a labdát. Arra gondoltam, ez nem lehet igaz, de szerencsére megoldottuk! A tavalyi BL-döntő a kétszeri hosszabbítással nehezebb volt, mint az idei. Bár ha jobban belegondolok, Groot és Amorim piros lapja miatt ez sem volt egyszerű.

Nycke Groot, a Győr átlövője: Borzalmas volt a lelátóról nézni a második félidőt, az utolsó percre egyáltalán nem emlékszem… Miközben videóztak a bírók, imádkoztam, hogy csak piros lapot ne kapjak, de nem jött be… Szerencsére nem ezen múlt.

Ambros Martín, a Rosztov edzője: Az első félidei rövidzárlatunk volt a kulcs. Ilyen magas szinten egy Bajnokok Ligája döntőben, ha nem tudsz folyamatosan százszázalékosan koncentrálni, akkor annak sajnos ez a vége.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.