Két klub visszalép, máris összeomlik a szuperliga?

A Manchester City már megkezdte a kilépési folyamatot, és egybehangzó angol sajtóértesülések szerint a Chelsea is távozik az Európai Labdarúgó-szuperligából (ESL), s hamarosan több klub is követheti őket.

Magyar Nemzet
2021. 04. 20. 21:19
szuperliga
A Chelsea Szuperligához csatlakozása ellen tüntettek a klub szurkolói a londoni Stamford Bridge Stadion elõtt Fotó: MTI/AP/Matt Dunham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még két nap sem telt el, amióta a tizenkét sztárklub bejelentette az Európai Labdarúgó-szuperliga megalapítását, máris az összeomlás szélére került a kupasorozat. Előbb az angol sajtóban elterjedt, majd azt a Manchester City honlapján is megerősítette, hogy kilép a szuperligából, később kiderült, a rá zúduló kritikaözön hatására a Chelsea így tesz.

 

Londonban maga Roman Abramovich kezdeményezte a kilépést, ezt követően megkezdték az ehhez szükséges dokumentáció előkészítését. A BBC megjegyzi, a kilépő angol klubok egyike sem tartozott a projekt élharcosai közé, utolsóként írták alá a belépésről szóló egyezményt, azt is csupán azért, hogy ne kerüljenek lépéshátrányba a többi élcsapathoz képest.

– A Chelsea-nél az utolsó pillanatban döntöttek a csatlakozás mellett. Azóta már megbánták a döntést, rájöttek, hogy hibáztak. Úgy érezték, hogy fel kell ugraniuk a vonatra, mert az már majdnem elhagyta az állomást. De mint kiderült, a vonat a nagy semmi felé igyekezett – írja a Sky Sports.

Boris Johnson brit miniszterelnök örömmel vette tudomásul a két klub kilépésének hírét, és abbéli reményének adott hangot, hogy – a szintén az alapítók közé tartozó – Arsenal, Liverpool, Manchester United és Tottenham Hotspur is hasonlóan fog eljárni.

Ez egyelőre még várat magára, de a liverpooli játékosok már a közösségi médiában kifejtették véleményüket a szuperligáról. csapatkapitány vezérletével a következő üzenetet osztották meg:

„Nem tetszik ez nekünk, nem akarjuk, hogy végbemenjen. Ez a közös álláspontunk. A futballklub és annak szurkolói iránti elkötelezettségünk teljes és feltétel nélküli. You'll Never Walk Alone.”

TÁVOZÓ IGAZGATÓK

Manchester „vörös felében” is zajlanak az események. A United honlapján közölte, hogy az év végén távozik posztjáról Ed Woodward klubigazgató, aki már tizenhat éve a klub szolgálatában állt. A bejelentés időzítése meglepő, de a Sky Sports úgy értesült, a távozásnak nincs köze a szuperliga összeomlásához, pedig a klubigazgató ezer szállal kötődött a projekthez.

Aleksander Čeferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke Woodwardot és Andrea Agnellit hétfőn kígyónak nevezte. Utóbbit, a Juventus elnökét, külön is támadta Čeferin, mondván sok dolgot látott már életében, hiszen büntetőjogi ügyvéd, de olyat, hogy csütörtökön még a támogatásukról biztosították azok, akik hétfőn valami teljesen mást írtak alá, még nem.

Agnellit a szuperligában alelnökké választották, de a projekt bedőlésével az olasz sajtó arról cikkez, hogy Woodwardhoz hasonlóan várhatóan a Juventus elnöke is lemond a posztjáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.