Idén is nagyon szoros volt a legnagyobb ardenneki csata

Vasárnap délután a Tour de France címvédője, a szlovén Tadej Pogačar nyerte meg a Liège–Bastogne–Liège klasszikus egynapos országúti kerékpáros versenyt, amely az öt legnagyobb presztízsű egynapos viadal egyike, s közülük a legnagyobb múltra visszatekintő.

2021. 04. 25. 18:33
null
Pogacar Forrás: Twitter/Liège-Bastogne-Liège
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy háromhetes kerékpáros körversenyek a Tour de France, a Giro d’Italia és a Vuelta – ezek a Grand Tour-viadalok, az egynaposak közül pedig öt van a kiemelt kasztban: a Milánó–Sanremo, a Flandriai körverseny, a Paris–Roubaix, a Liège–Bastogne–Liège és a Giro di Lombardia, ezek tartoznak a Monumentumok közé. Március 20-án a 112. Milánó–Sanremo 299 kilométeres távján a belga Jasper Stuyven (Trek–Segafredo) győzött, április 4-én a 105. Flandriai körversenyen az Antwerpen és Oudenaarde közötti 254,3 km-en a dán Kasper Asgreen (Deceuninck–QuickStep), április 25-én pedig elérkezett az utolsó tavaszi klasszikus, a 107. Liège–Bastogne–Liège napja.

S a Monumentumok között ez a legrégebbi, az első versenyt 1892-ben rendezték meg. Miként írtuk, a Milanó–Sanremónak idén már a 112. kiadása volt, az 1907-ben indult, de csak háromszor maradt el, a világháborúk miatt. Az ardenneki viadal históriájában viszont a kezdetekkor akadt egy nagyobb szünet, ezért alacsonyabb a sorszáma. Az Ardennek emelkedői miatt ez a legkeményebb. Mondani sem kell, számtalan nagy sztori született itt, hogy a régmúltból csak az 1957-es versenyt említsük, amikor két győztest hirdettek – ám nem azért, mert ketten értek egyszerre a célba. Elsőként a belga Germain Derijcke jött meg, de mivel áthajtott egy lezárt vasúti kereszteződésen, először a második helyezett honfitársát, Frans Schoubbent léptették elő győztesnek. Ám a zsűri végül nem akart kiszúrni Derijckével, aki több mint három percet vert a mezőnyre, és ennyit nem nyert a súlyos közlekedési szabálysértésével.

Emlékezetes volt a tavalyi befutó is, mert a világbajnoki trikóban tekerő francia Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick Step) túl hamar kezdett ünnepelni a cél előtt, és az utolsó métereken a szlovén Primož Roglič (Jumbo–Visma) megelőzte. Alaphilippe ezután még időbüntetést kapott, mert a cél előtt szabálytalanul, veszélyesen rárántotta a kormányt a svájci Marc Hirschire (Sunweb), ezért visszasorolták az ötödik helyre. Vagyis akkor sem nyert volna, ha ő hajt át elsőként a célon – de így is roppant kínos számára ez a történet. A szervezőknek viszont jól jött, mert az idei versenyt azzal harangozhatták be, hogy Roglič és Alaphilippe most is összecsap, és ez itt a bosszú ideje. De nemcsak Alaphilippe-nek volt törleszteni valója Rogliccsal szemben, ez fordítva is igaz volt, hiszen szerdán az ugyancsak rangos La Flèche Wallonne elnevezésű versenyt Alaphilippe úgy nyerte meg, hogy az utolsó métereken előzte meg a befutó előtti emelkedőn a hosszú hajrát nyitó Rogličot.

A 259,5 km-es Liège–Bastogne–Liège-en mellettük persze még egymást érték a nagymenők a mezőnyben, mint a szlovének másik klasszisa, Tadej Pogacar (UAE–Team Emirates), a spanyol Alejandro Valverde (Movistar), az ecuadori Richard Carapaz (Ineos–Grenadiers), a már az UAE-hez került Hirschi, vagy éppen a dán Jakob Fuglsang (Astana–Premier Tech). A versenyen tizenegy emelkedő keserítette meg az indulók életét, akiknek 4200 méter szintkülönbséget kellett leküzdeniük. Miután a főmezőny 24 kilométerrel a vége előtt utolérte a több mint 220 kilométeren vezető szökevényeket, Carapaz egyedül próbált meglépni, de nyolc kilométer után őt is megfogták. Az utolsó emelkedő után viszont egy ötfős boly a mezőny előtt járt, és ezt az ötöst nem tudták utolérni. A legvégén Pogačar, a Tour de France címvédője volt a leggyorsabb, lehajrázva az ezen a versenyen peches Alaphilippe-et. Harmadikként is egy francia, David Gaudu (Groupama–FDJ) zárt, a negyedik pedig az elnyűhetetlen, 41. születésnapját ünneplő Valverde lett. A címvédő Roglič csak a 13. helyen végzett – de a szlovének mégis idén is ünnepelhetnek.

A befutó videón:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.