Talán most nem késik el a játékvezető

A koronavírus-járvány után az első igazán komoly tétmérkőzés-sorozat a honi sportban a férfi vízilabdázók Magyar Kupája, amelynek elődöntőjét ma, a döntőjét pedig holnap rendezik meg a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Az első, 1923-as kupadöntő különös végkifejletére is emlékezünk az FTC–Vasas és a Szolnok–OSC összecsapások előtt.

Ch. Gáll András
2020. 08. 12. 6:45
VÁMOS Márton
Vámos Márton főszereplő lehet a Szigeten Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán most nem késik el a játékvezető, ez is lehet a mottója a férfivízilabda Magyar Kupa mai két elődöntőjének.

Kilencvenhét évvel ezelőtt a III. kerület és az FTC vívta volna az első Magyar Kupa-döntőt. „Kevés közönség gyűlt össze tegnap délután a vízipóló kupa-döntőjére” – írta a Nemzeti Sport 1923. szeptember 9-i száma. „A mérkőzés, melyre a papírforma az FTC-nek jelzett revansot a bajnokságban szenvedett vereségéért, fél négy órakor kezdődött volna, de elmaradt, mert a III. kerület csapata a bíró és az FTC csapatának késése miatt Komjádi rendelkezésére nem állott ki. A mérkőzés birájául Halmay Zoltán volt jelölve, aki 10 perc késéssel jelent meg.”

Némi magyarázat: Komjádi nem más, mint Komjádi Béla, a III. kerület mind­össze 31 éves edzője, a későbbi legendás szövetségi kapitány, aki olyan erős csapatot rakott össze Óbudán, hogy 1923-ban és 1924-ben is elhódította a bajnoki címet a Fraditól. A tíz perc késéssel érkező bíró pedig maga a St. Louis-i olimpia kétszeres úszóbajnoka, Halmay Zoltán volt. Komjádi azért nem engedte csapatának, hogy lejátssza a meccset – ezért a Fradit játék nélkül nyilvánították az első ízben kiírt Magyar Kupa győztesének –, mert két legjobb játékosának vissza kellett menni dolgozni. Hlavacsek a bankjától csak fél négytől fél ötig kapott engedélyt távolmaradásra, és Barta István is elment már, amikor hosszas várakozás után látta, hogy se bíró, se ellenfél… (Hlavacsek Homonnai Márton néven kétszeres olimpiai bajnok, Barta az 1932-es Los Angeles-i olimpián állt a dobogó tetején.)

Ma nem valószínű, hogy késni fog a bíró, a Fradi még kevésbé, a munkahelyükről sem kell elkéredzkedniük a játékosoknak, mert a munkájuk maga a vízilabda. Kicsit odalett a sport romantikája az eltelt évszázadban, mégis telt házra számítunk, hiszen kiéhezett a közönség a jó pólóra, sőt úgy általában a sportra.

A nagy esélyes az FTC, az összes létező hazai és nemzetközi cím védője. Még úgy is, hogy a három legjobb magyar pólós közül kettőt, Varga Dénest és Zalánki Gergőt nélkülözni kénytelen – mindketten lábadoznak súlyos térdsérülésükből –, Aaron Younger, az ausztrál dzsóker pedig Marseille-be igazolt, sőt a szerb olimpiai bajnok Nikola Jaksics is kihagyott egy-két meccset. De ez cseppet sem zavarta edző legénységét, kilencből kilenc győzelemmel, +42-es gólkülönbséggel masírozott el a Vasas elleni elődöntőig. A két ifjú szerzemény, Vigvári Vendel és Fekete Gergő kitett magáért, előbbi hármasával lövöldözte a gólokat, de még ők sem érnek fel bravúrjához, aki egy laza nyolcast vágott a meggyengült Egernek.

– Minden meccsen a győzelem szándékával szállnak vízbe a játékosaim – mondta lapunknak Vad Lajos, az ellenfél Vasas edzője. – Igaz, nekünk a nulláról kellett kezdenünk, míg a Fradi a vírusszünet alatt is tudott edzeni a saját uszodájában, de a tizenegy hétnek elégnek kellett lennie a csapatépítéshez.

Vámos Márton főszereplő lehet a Szigeten
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A másik ágon a megerősödött Szolnok a kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató OSC-vel csap össze. Zsivko Gocics edző Tisza-parti legénysége két szerb olimpiai bajnokot, a balkezes Filip Filipovicsot és a center Dusko Pijetlovicsot szerződtette, és ha még a megemlítjük a frissen érkezett Konarik Ákost, Nagy Ádámot és Kovács Gergőt, akkor leszögezhetjük: akár a népligetieket is megszoríthatják a tiszaligetiek. Az OSC kispadján az olimpiai bajnok Varga Dániel ül, aki korábban Szolnokon és a Fradiban is legendai státusra emelkedett. A Magyar Kupa négyes döntőjével azonnal a mély vízbe dobják a fiatal szakembert.

Talán most nem késik el a játékvezető, mint 97 éve.

Magyar Kupa, Nemzeti Sportuszoda. Elődöntők, szerda 19.00: FTC-Telekom Waterpolo–A-Híd-VasasPlaket, 20.15: OSC-Újbuda–Szolnoki Dózsa; csütörtök, a 3. helyért, 17.30, döntő, 18.50 (valamennyi mérkőzést az M4 Sport sugározza).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.