Taroltak a gyorskorcsolyázók

A phjongcshangi téli olimpián történelmi aranyérmet szerzett rövid pályás gyorskorcsolyázók taroltak az Év sportolója választáson. Liu Shaolin Sándor egyéniben és a váltóval az egyéni sportágak csapatai között is nyert, az év edzője pedig közösen Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos lett. A nők között Kozák Danuta először lett a legjobb, az év hagyományos csapata pedig a Bajnokok Ligája-győztes Győri ETO női kézilabdázói.

Magyar Nemzet
2019. 02. 14. 23:01
null
Liu Shaolin Sándor barátnőjével érkezett Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végeredmény alapján a sportújságírók 2018 eredményei közül mindennél többre tartják a férfi gyorskorcsolyázók győzelmét a phjoncshangi téli ­olimpián – a magyar sport történe­tében ez az első aranyérmünk a téli ötkarikás játékokon.

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, és Knoch Viktor ugyanis nem csupán az egyéni sportágak csapatversenyének díját vitte el tegnap a Nemzeti Színházban megtartott gálán, hanem egyéniben első lett Liu Shaolin, valamint az edzők között a válogatottat irányító duó, Lina Csang Csing és Bánhidi Ákos.

A nők között megszakadt öt éve tartó egyeduralma – sőt, az Iron Lady hatszoros nyertes, hiszen ő vehette át a díjat 2009-ben is –, 2018-ban kapta a legtöbb voksot. Megérdemelten, tegyük hozzá.

Liu Shaolin Sándor barátnőjével érkezett
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

A kajakos klasszis a tavalyi világbajnokságon ötszáz méteren mindhárom – olimpiai – számban, egyesben, kettesben és négyesben is aranyérmes lett; csakúgy, mint a 2016-os riói olimpián.

Hosszú Katinka a nyári Eb-n viszont „csak” egy aranyat nyert 200 méter vegyesen, igaz, a decemberi rövid pályás világbajnokságon már a megszokott formát hozta négy aranyéremmel.

A csapatok között sokan titkos esélyesnek tartották a junior világbajnok női kézilabda-válogatottat, ám a Bajnokok Ligájában diadalmaskodott győri hölgyek is rászolgáltak az elismerésre. Ha nem is a családban, a sportágban maradt a trófea.

Év sportolója gála, a kategóriák győztesei:

Férfiak: Liu Shaolin Sándor. Nők: Kozák Danuta. Csapatok, hagyományos csapatsportokban: Győri ETO KC. Csapatok, egyéni sportokban: férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó. Edzők: Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos. Fogyatékos férfi sportolók: Gelencsér Róbert. Fogyatékos női sportolók: Gyurkó Alexandra. Fogyatékos sportolói csapatok: női kerekesszékes válogatott. Fogyatékosakkal foglalkozó edzők: Beliczay Sándor. Az év labdarúgója: Az év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett. Az év gólja: Sigér Dávid. MLSZ-életműdíj: Rákosi Gyula. MOB-életműdíj: Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.