Tartalmas Superclásicóra törekednek

Ha a Real—Barca az el Clásico, akkor a Brazília—Argentína a Super­clásico — a két dél-amerikai nagyhatalom összecsapása a futballvilág egyik legnagyobb presztízsű mérkőzése. Helyi idő szerint kedden 21.30 órakor (ez nálunk szerda hajnali 2.30) feszül egymásnak a két gigász a Belo Horizonte-i Estadio Mineiraóban a Copa América első elődöntőjében. Ott, ahol öt éve története legmegalázóbb vereségét szenvedte el Brazília a 2014-es vb elődöntőjében, a Németország elleni 1-7 formájában.

Ch. Gáll András
2019. 07. 02. 18:45
Football Soccer - Brazil v Argentina - World Cup 2018 Qualifiers
Lionel Messi tétmeccsen még nem szerzett gólt az ősi rivális ellen Fotó: REUTERS/Ricardo Moraes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét válogatottnak bőven van törlesztenivalója. Az utóbbi években végképp Európába helyeződött át a labdarúgás epicentruma, olyannyira, hogy a tavalyi világbajnokságon Franciaország, Horvátország, Belgium és Anglia volt a négy elődöntős, a brazilokat a belgák a negyeddöntőben, az argentinokat a franciák a nyolcaddöntőben búcsúztatták.

A nagyobb adóssága Argentínának van. 1993 óta nem nyert futballtornát (akkor a Copa Américát), legalábbis olyat, amelyiken a nagyválogatottak szerepeltek, mert azért 2004-ben és 2008-ban övék volt az olimpiai arany. (Ez utóbbi válogatottbeli pályafutásának egyetlen trófeája.)

Nagy tornán legutóbb 2007-ben csapott össze az ötszörös és a kétszeres világbajnok. Akkor a venezuelai Maracaibóban a Copa América döntőjét vívták a felek, és Dunga kapitány braziljai 3-0-ra kitömték az Alfio Basile dirigálta délnyugati szomszédot. Annak a meccsnek a szereplői közül már csak Messi, illetve Dani Alves játszhat Belo Horizontéban. Az első, 1914-es mérkőzésük óta – ha csak a FIFA által elismert meccseket számoljuk – 105-ször találkozott a két ország válogatottja. Brazília 41-et nyert, Argentína 38-at a 26 döntetlen mellett, a gólkülönbség 163-160 a brazilok javára.

Ennyit a statisztikáról, és most nézzük a pillanatnyi formát. A brazilok a csoportban Bolíviát 3-0-ra, Perut 5-0-ra lesöpörték, Venezuelával viszont 0-0-t játszottak, és a negyeddöntőben is csak 0-0-ra futotta Paraguay ellen, a továbbjutást tizenegyespárbajban sikerült kivívni.

Argentína bukdácsolt a csoportban – 2-0-ra kikapott Kolumbiától, Paraguayjal sovány 1-1-et játszott, s csak a Katar elleni 2-0-lal biztosította a továbbjutást. A negyeddöntőben már biztosan verte 2-0-ra Venezuelát. James Rodríguez, a Chilével szemben tizenegyesekkel búcsúzó Kolumbia legjobbja oda is szúrt Messiéknek: „Argentína már halott volt, mi is simán megvertük őket, aztán feltámadtak, és most elődöntőt játszanak. Mi pedig kapott gól nélkül estünk ki. Hol itt az igazság?”

Sehol, de a futballban soha nem is kell keresgélni az igazságot. (Lásd az 1954-es vb-döntőt.)

Lionel Messi tétmeccsen még nem szerzett gólt az ősi rivális ellen
Fotó: REUTERS/Ricardo Moraes

A Marca érdekes elemzést készített Tite kapitány brazil válogatottjáról. Amely mintha nem is lenne brazil. Oda a jogo bonito, a szép játék, cserébe viszont nem lehet gólt rúgni Alisson Beckernek, a válogatott és a BL-győztes Liverpool kapusának. Amióta Tite 2016 szeptemberében átvette a Selecaót, 40 mérkőzésen 10 gólt kaptak a brazilok, ami 0,25-ös átlag – a világranglista első 20 helyezettje között senkinek sincs ilyen védelme. A mostani Copa Américán végig az Alisson – Dani Alves, Marquinhos, Filipe Luis hátsó ötös szerepelt, de utóbbi játéka sérülés miatt kétséges az elődöntőn. Negyven éve Zico, Sócrates és Falcao jellemezte a brazil középpályát, most Fernandinho, és Allan. Micsoda különbség.

Az argentinok Lionel Scaloni alatt – is – csak szenvednek. Sír a labda Messiék lábán, s ami a legszomorúbb, maga a Bolha is csak lézeng a pályán, a szurkolók egyelőre hiába várják, hogy megrázza magát. A most folyó Copa Américán egyetlen gólt szerzett négy meccsen, Paraguay ellen tizenegyesből. Úgy összességében is pocsék a Copa színvonala, talán majd a Superclásicón magukra találnak a fiúk.

Nagyon itt lenne az ideje, az éjjeli meccseket amúgy sem könnyű bóbiskolás nélkül végignézni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.