Tegnap szorított a spanyolcsizma

Csütörtökön elkezdődött a 34. vízilabda Európa-bajnokság. Nem tévedés, bár a hivatalos megnyitó vasárnap volt a Duna Arénában, először mégis csütörtökön éreztük úgy, hogy kontinensviadalon vagyunk.

Ch. Gáll András
2020. 01. 17. 7:06
null
Manhercz Krisztián a mezőnyben szorgoskodott Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap elkezdődött a 34. vízilabda Európa-bajnokság. Nem tévedés, bár a hivatalos megnyitó vasárnap volt a Duna Arénában, először mégis csütörtökön éreztük úgy, hogy kontinensviadalon vagyunk. Özönlött a tömeg az Árpád hídtól az uszoda felé, az autósor bedugult, húsz percig tartott elvergődni a Hotel Héliától a magyar-spanyol férfirangadó helyszínéig. Már annak, aki eléggé elővigyázatlanul gépkocsival próbálta megközelíteni az arénát. Egy szembejövő kerékpáros pergő nyelvvel hadarta: „Jegyet veszek! Jegyet veszek!”, de nem akadt olyan szurkoló, aki feláldozta volna a belépőjét.

Ötezren töltötték meg a nézőteret, és tapsoltak az első gólunknak, amelyet lőtt a jobb pipába előnyből, majd Pohl Zoltán növelte a különbséget, amit Munarríz, a világ egyik legjobb pólósa csökkentett dupla emberfórból. Kapunkat a fiatal védte, aki immár teljesen felnőtt Nagy Viktor mellé, sőt… Hosnyánszky Norbert, mezőnyjátékosaink korelnöke igazolta Märcz Tamás kapitány döntésének helyességét – mármint hogy visszahívta az „öreget” a válogatottba –, mert kipókhálózta a bal felső sarkot. 4-3-mal ért véget a negyed.

Manhercz Krisztián a mezőnyben szorgoskodott
Fotó: Mirkó István

Aztán példátlan jelenetek következtek. Ötmétereshez jutottunk, de López Pinedo, a negyvenéves spanyol kapus folyvást kimozdult a gólvonalról, amit megelégelt Alexandrescu román játékvezető, és kiállította a renitens játékost.

A mezőnyből Munarríz állt be a helyére, és bravúros mozdulattal kiütötte Manhercz Krisztián jobb sarokra tartó lövését! Hosnyánszkynak nem volt szüksége büntetőre, távolról bombázott a spanyol kapuba, de Delgadónak erre is volt válasza (5-4). A második félidőt Vámos lefordulásgólja nyitotta, de nem tudtunk ellépni, mert Larumbe szépített. Angyal is feliratkozott, de jött Perrone – már harmadszor, majd Fernandez már ki is egyenlített. Vogel letolta az előző akciónál elhamarkodottan lövő, majd a blokkolást is lespóroló Manherczet. Csikorgott a gépezet, Vámos bombáját kiszedte López Pinedo, Granados lövését viszont nem védhette Vogel, 6-8-ról 9-8-ra fordított az ellenfél.

Most már vérszemet kaptak a spanyolok, Mallarach megint gólra váltotta az előnyüket, 9-10-ről már nem volt szabad hibáznunk. Vámos nem is hibázott, de Perrone sem (negyedszer), pedig éppen kiegészültünk. Zalánki lövését a léc hárította, három percen belül voltunk, Varga lövését az öreg López Pinedo megfogta, de Zalánki egy újabb elkeseredett balkezes bombával kicsikarta a 11-11-es döntetlent. Jelenleg kettővel jobb a spanyolok gólkülönbsége, a csoportelsőségről az dönt, hogy szombaton 19.00 órakor (TV: M4 Sport) mi verjük-e meg jobban a máltaiakat, vagy a spanyolok a törököket.

– Meglepett, meg nem is, hogy én kezdtem a kapuban, végtére is ezért vagyok itt – mondta lapunknak Vogel Soma. – Sajnálom, hogy nem győztünk, a játékidő kilencven százalékában mi vezettünk, és mivel az utóbbi időben rendre megvertük a spanyolokat, most is erre számítottam. Az is igaz, a végén mi küzdöttünk az egyenlítésért.

– Kiegyenlített mérkőzés volt, az utolsó támadásunknál kaphattunk volna egy fórt, de nem kaptunk, azt hiszem, igazságos a döntetlen – vélekedett a négygólos Perrone.

C csoport: Magyarország-Spanyolország 11-11 (4-3, 1-1, 3-4, 3-3) Góldobóink: Vámos 3, Hosnyánszky, Pohl 2-2, Angyal, Zalánki, Varga D., Hárai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.