Tehetség és temperamentum

Zsóri Dániel a magyar labdarúgás csiszolatlan gyémántjának tűnik. A 18 éves, határon túli, partiumi kis faluból származó csatár a Debrecen színeiben a Fradinak ollózott góljával egy csapásra futballunk ügyeletes ígéretévé avanzsált. Dani története megannyi tanulsággal szolgál, de talán a legfontosabb: a tehetség minden körülmények között utat tör magának.

Ch. Gáll András
2019. 02. 21. 15:54
null
A mozdulat Gareth Bale-t és Cristiano Ronaldót idézi, a többit majd meglátjuk... Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simonyifalva színmagyar kisközség Arad megyében, 40 kilométerre a határtól, a Fekete-Körös partján. Százötven éve alapította báró Simonyi Lajos, a legendás huszárezredes, Simonyi óbester fia, de szombat óta a leghíresebb lakosa egy tizennyolc éves, termetes szőke fiú, Zsóri Dániel, a Puskás-díjra esélyes ollózós gól szerzője, a szombaton a Ferencváros felett aratott 2-1-es bajnoki győzelem hőse. Amikor felhívjuk az édesanyját, és Dalma asszony felveszi a telefont, a háttérből kakaskukorékolás, kutyaugatás szűrődik be.

„Gazdálkodók vagyunk, van a határban egy kis tanyánk is, állatokat tartunk, szóval innen, ebből a falusias környezetből került Dani, az egyetlen fiúnk 2010-ben Békéscsabára – meséli Dani édesanyja, miközben gyerekcsacsogás is behallatszik a vonalba. Kiderül, ő Kincső, a csodagól szerzőjének 12 éves kishúga. – Nehéz döntés volt, hetekig sírtam utána, de nem volt más választásunk, itt, Romániában csak pénzen lehet futballkarriert venni, arra pedig nekünk nem volt lehetőségünk.”

Zsóriék tehát útjára bocsátották az alig tízéves Danit a legközelebbi magyarországi klubhoz, hadd tanulja ki azt a mesterséget, amivel már egyéves korában ismerkedni kezdett. A nyelvvel természetesen nem lehetett gondja, hiszen a kisfiú egy árva szót sem tudott – románul…

„Első születésnapjára kapott egy szivacslabdát, s alighogy lábra tudott állni, már azt rugdosta. Szakadatlanul. Folyton ott téblábolt a községi futballpályán, a nagyobb fiúkkal passzolgatott, szinte hozzánőtt a labda. És olyan ügyesen terelgette, hogy szóltam a férjemnek, Szilárd, be kéne adni Danit valami rendes futballcsapathoz, mert még játékos lehet belőle! Elkezdtünk keresgélni az interneten, aztán felvettük a kapcsolatot a Békéscsabával, és megszületett a családi döntés: irány Csaba!”

Csakhogy Dani roppant anyás gyerek volt, és csípőből rávágta, ő bizony nem megy sehová. De egy óra múlva már ő somfordált oda a szüleihez, hogy akkor mégiscsak megpróbálná.

„Felülkerekedett benne a futball imádata, útjára bocsátottuk, de az első év annyira nehéz volt, majd belehaltunk, mi is, ő is. Folyton sírtam, annyira hiányzott. De a távollétnek megvolt az a haszna, hogy Dani korán felnőtt, önállóságot tanult. Aztán két éve leigazolta a Debrecen, és az ifik között meg az NB III-as csapatban ontani kezdte a gólokat, a téli felkészüléskor pedig már a nagyok között is helyet kapott. De még ekkor sem gondoltuk volna, hogy szombaton éppen a Fradi ellen fog bemutatkozni. Csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy benne lesz a keretben, szombat délelőtt tizenegykor hívott, lehet, hogy játszani fog!”

Zsóriék otthon nézték a meccset a tévében, és amikor a 81. percben Herczeg András beküldte Danit, nagyot dobbant az édesanya szíve. „Hát még amikor beollózta a gólt! Az első gondolatom az volt, hogy megérte a nyolcéves kemény munka meg hogy csak havonta egyszer láttuk a gyermekünket. Nem tagadom, sírva fakadtam örömömben, egy órán keresztül zokogtam, de Kincső is, mert a lányom nagyon drukkol Daninak. Ahogy lefújták a meccset, hívtam Danit, de csak tíz perccel később tudott visszahívni. Attól fogva együtt sírtunk.”

A mozdulat Gareth Bale-t és Cristiano Ronaldót idézi, a többit majd meglátjuk...
Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia

Az ollózós gól amúgy nem a véletlen műve, nem légből kapott, improvizált mutatvány. „Dani még kisgyermek korában, egy japán rajzfilmben látta, hogy ilyen trükk is létezik a futballban, s attól kezdve az udvaron kitartóan gyakorolta. És nem is ez volt az első ollózós gólja, csak éppen most az egész ország szeme láttára mutatta meg, hogy mit tud. Jaj, nagyon hiányzik már, úgy megölelném, karácsonykor volt itthon legutóbb, remélem, a napokban találkozunk. Tudja, Debrecen 170 kilométerre van innen, nem engedhetjük meg magunknak, hogy sűrűn utazzunk” – mondja az édesanya, aki persze a keddi, Ajka elleni 3-2-es Magyar Kupa-győzelmet is látta a tévében, amikor Dani először volt a kezdő tizenegy tagja.

Békéscsabán Jakab Péter utánpótlásedző gardírozta Dani első lépéseit. A tréner szavaiból izgalmas egyéniség képe bontakozik ki.

„Dani kollégiumban lakott, s nekik csak heti három edzésük volt, de én felhoztam a három évvel idősebbek közé, és már közülük is kitűnt a tehetségével. Meg kell mondanom, Gera Imrének, a szociális mentorának is sokat köszönhetünk, mert amikor Dani serdülni kezdett, problémás gyerek volt, egyszer például pingpongozás közben – mert elrontott egy poént – dühében belevágta az ütőt a televízióba, ami fel is robbant, szóval, temperamentumos a srác. De a tehetsége rendkívüli, az U15-ben egy idényben 50 gólt rúgott, akkor csábította el a Debrecen. Éppen kéztörésből gyógyult, gipszben volt a keze, de titokban levágta a gipszet, csak hogy elmehessen a Lokihoz a próbajátékra. Rendkívüli tehetség, a mai napig tartom vele a kapcsolatot, még nagy futballista lesz belőle!” Főleg, ha a temperamentumát kordában tudja tartani…

Cívis DNS A jelenlegi NB I-es mezőnyben a Debrecen az a klub – már legalábbis amióta 2017 júniusában Herczeg András felváltotta a jobbára hozott anyagból dolgozó, ennek megfelelően kellőképpen sikertelen portugál Leonel Pontest a vezetőedző posztján –, amely leginkább a saját nevelésű játékosokra támaszkodik. A kedden az Ajkán 3-2-re diadalmaskodó csapatból Pintér Ádám (17 éves), Kinyik Ákos (25), Barna Szabolcs (22), Kuti Krisztián (26), Zsóri Dániel (18), Nagy Kevin (23) és Bárány Donát (18) az, aki vagy a DVSC-utánpótlásban kezdte pályafutását, vagy kisgyerekként került a Lokihoz. A szombaton a Ferencvárost 2-1-re legyőző együttesből pedig – Zsórin kívül – Kusnyír Elek (19), Szatmári Csaba (24), Ferenczi János (27), Varga Kevin (22), Tőzsér Dániel (33), Bódi Ádám (28) és Szécsi Márk (24) rendelkezik „cívis DNS-sel”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.