Teljesen átalakítja az NHL-t a koronavírus-járvány

Január 13-án indul az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) új idénye. Jelentős változások lépnek életbe a koronavírus-járvány miatt. A kanadai csapatok csak a rájátszásban találkozhatnak amerikai riválissal.

Magyar Nemzet
2020. 12. 21. 17:54
null
Fotó: Andy Devlin Forrás: NHLI/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NHL előző, 2019/20-as idénye szeptember 28-án ért véget az edmontoni buborékban, a Tampa Bay Lightning sikerével. A koronavírus-járvány miatt jelentősen átalakították a szezon rájátszását, a 2020/21-es évadra pedig az alapszakasz is teljesen eltér a megszokottól.

A keleti és nyugati főcsoport mellé még kettőt létrehozott a liga: az északi csoportban a hét kanadai csapat küzd, míg a középcsoportba sorolták keletről a Carolinát, a Columbust, a Detroitot, a Floridát és a címvédő Tampa Bayt, míg nyugatról a Chicagót, a Dallast és a Nashville-t.

A négy főcsoport lényegében négy külön ligát alkot, csak egymás között játszanak az 56 fordulós alapszakasz során, ahogy a rájátszás első felében is, ahová mind a négy konferenciából négy csapat jut. A főcsoportok győztesei között az alapszakaszmérleg dönt majd az elődöntős párosításról. Az idény a tervek szerint július elején ér véget.

Az új főcsoportok mindenképpen átalakítják a rájátszás képét, hiszen tavaly a Tampa Bay Lightning és a Dallas Stars vívta egymás ellen a nagydöntőt. Mivel mindketten a középcsoportban szerepelnek, a két csapat közül legfeljebb az egyik juthat a 2021-es rájátszás elődöntőjébe.

A változtatásokra elsősorban a kanadai–amerikai határátlépéssel járó karanténkötelezettség miatt volt szükség. Az átalakított rendszerben csak egyetlen kanadai csapat játszik majd az idényben egyesült államokbeli riválissal, az is csak nyáron, a Stanley-kupáért zajló rájátszás elődöntőjében, illetve sikere esetén a fináléban. Ha addigra sem javul a vírushelyzet, akkor a rájátszás hajrája könnyen újra buborékba kényszerülhet. Egyelőre csak az tűnik valószínűnek, hogy az alapszakasz lényegében teljesen zárt kapuk mögött zajlik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.