Tuti, hogy a telefon miatt zavarták haza a két grúzt

A grúz cselgáncsozók csak egyféleképpen bukhattak le: magukkal vitték a mobiljukat, hogy fotózzanak.

2021. 08. 01. 20:03
null
Lasa Shavdatuasvili régi ismerősünk. Londonból ő küldte haza Ungvári Miklóst ezüstéremmel Fotó: Jack GUEZ / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap lévén úgy döntöttem, a magyar–kínai női pólómeccs után nem bumlizok el más helyszínre otthonról – másfél hét után már így gondol az ember a szállodájára –, dolgozom tovább. Előbb azonban harapnivaló után indultam. Elegem lett a sok műanyag kajából, gyümölcsre fájt a fogam. A portás elmagyarázta, a közeli vasútállomáson van egy piac, ott biztosan kapok, amit szeretnék.

Ki tudja, ez még beletartozik-e abba a hatósugárba, ahová engedélyezett a kijárás, ezért a biztonság kedvéért az akkreditációs kártyát a szobámban hagytam. Ám amint kiléptem az utcára, eszméltem, akad még egy hibaforrás: a telefon. A Salesforce Authenticator applikáció segítségével ugyanis nyomon követik, de legalábbis követhetik a mozgásunkat.

És ekkor beugrott, hogy a szerencsétlen grúzok biztosan így buktak le. A két cselgáncsozót ugyanis hazazavarták az olimpiáról, amikor rajtakapták őket, hogy a tiltás ellenére kilógtak az olimpiai faluból, mert városnézésre szottyant kedvük. Úgy voltak vele, ha már itt vannak Tokióban, legalább a Tokyo Towert – amelyet én még csak buszból láttam, úgy öt kilométeres távolságból – megnézik közelebbről. Állítólag a város jelképének közelében látták őket.

Amikor még vasárnap reggel olvastam a hírt, gyanakodva fogadtam. Őrült feltételeknek kell megfelelni, ez igaz, de hogy a tömegben sétálgatva, civilben kiszúrjanak két grúzt a 14 milliós városban, az bizony a tű a szénakazalban iskolapéldája.

Nem a japcsik voltak éberek, hanem a grúzok balfékek. Tuti, hogy náluk volt a telefonjuk – biztosan lőttek néhány szelfit –, s a Tokyo Tower minden versenyhelyszíntől több kilométeres távolságra van, így tűzpirosban adott ki vészjelzéseket a mobiljuk.

A japánok nem adtak kegyelmet. Pedig a két dzsúdós nem akárki. Vazsa Margvelasvili és Lasa Savdautasvili is ezüstérmet szerzett Tokióban, utóbbi ráadásul Londonban olimpiai bajnok lett, a neve már csak azért is ismerősen cseng, mert a döntőben ő győzte le Ungvári Miklóst.

Muto Tosiro, az ötkarikás játékok szervezőbizottságának vezetője az egészségvédelmi és biztonsági szabályzat egyértelmű és súlyos megsértésével indokolta a szigorú döntést.

Azért nem hátráltam meg. Vettem egy ananászt, egy almát és harminc deka paradicsomot. Potom 5400 forintért. Tokióban nehéz spórolni. De legalább az ananász fenséges ízű volt, még csak nem is emlékeztetett az otthon kapható éretlen, zöld társaira.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.