Teniszre jó, lovaknak káros

A bozóttüzek, az áradások, a pusztulás árnyékában kezdődik meg ma az év első Grand Slam-teniszversenye, az Australian Open. Az időjárásról, a levegő katasztrofális állapotáról több szó esik, mint az esélyekről. A magyar indulók közül Babos Tímea juthat el a legtovább női párosban.

Magyar Nemzet
2020. 01. 20. 14:12
null
Egyeseknek asztmagyógyszerre van szükségük a melbourne-i szmogban Fotó: MTI/EPA-AAP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Húszéves vagyok, nem akarom az életemet vagy az egészségemet kockáztatni azzal, hogy ilyen körülmények között játszom – a 2019-es világbajnok Sztefanosz Cicipasz fedett pályán edzett, mégis kifakadt. Akadtak, akik nála is rosszabbul jártak a múlt héten: a selejtezők során a szlovén Dalila Jakupović a rátörő köhögőroham miatt feladta a mérkőzését, a brit Liam Broady szerint pedig több indulónak is asztmagyógyszert kellett bevennie, hogy ki tudjon állni. A hússzoros Grand Slam-győztes is kifakadt, mondván, a megfelelő információ biztosítása nekik különösen fontos lenne, mert tudniuk kellene, mennyire közel járnak ahhoz a határhoz, amikor már nem biztonságos sportolni ebben a levegőben.

Ausztráliában szeptember óta tombolnak bozóttüzek, az utóbbi hetekben pedig áradások is pusztítanak. Eddig 28 ember veszítette életét, kétezernél is több otthon semmisült meg, az elpusztult állatok száma elérheti az egymilliárdot. A füst elborította a nagyvárosokat, köztük Melbourne-t, amelynek a levegője a múlt hét közepén a legszennyezettebb volt az egész világon. A szervezők szerint nem lesz akadálya az Australian Open megrendezésének, ugyanakkor a hatóságok arra kérték a helyieket, ne menjenek ki az utcára, zárják be az ablakokat és az állatokat se hagyják kint a szabadban. Sőt lóversenyeket töröltek a lovak védelme érdekében, a teniszezőknek viszont pályára kellett lépniük…

Egyeseknek asztmagyógyszerre van szükségük a melbourne-i szmogban
Fotó: MTI/EPA-AAP

Halasztásról a sűrű versenyprogram miatt szó sem lehet, a rendezők kínjukban azt találták ki, hogy legrosszabb esetben a 11 fedett pályán rendezik meg a tornát, de ez képtelenség, hiszen csak a Rod Laver Arenának, a Melbourne Arenának és a Margaret Court Arenának van alkalmas lelátója, a másik nyolc egyszerű edzőpálya, amely mellett ötvennél többen nem nézhetik a meccseket.

Verseny tehát lesz, így indul az egyesek főtáblájára felkerült két magyar, és is. A világranglistán 86. Babos az 56. lengyel Iga Swiatek ellen kezd. A 26 éves magyar játékos párosban 2018-ban diadalmaskodott Kristina Mladenovic oldalán, tavaly másodikok lettek, és a magyar–francia duó az idén is a favoritok közé számít. A férfiaknál a 66. Fucsovics élete harmadik Australian Open-főtábláján játszhat, mivel a nyitókörben legyőzte a 13. helyen álló kanadai Denis Shapovalovot. Rajtuk kívül párosban Stollár Fanny főtáblás Melbourne-ben.

A férfiaknál ismét az elmúlt 12 GS-t megnyerő „nagy hármas” versenyfutását hozhatja az év első Grand Slam-viadala: a címvédő, 32 éves Novak Đoković hét elsőségével csúcstartó az Australian Openen, a 20 Grand Slam-trófeájával rekorder Roger Federer 38 évesen is méltó ellenfele lehet bárkinek, és három körön túljutva elérné a történelmi száz győzelmet Melbourne-ben, a világelső Rafael Nadalnak pedig pluszmotivációt jelenthet, hogy 20. Grand Slam-címével utolérheti Federert. A hölgyeknél a hazaiak kedvence, Ashleigh Barty, a címvédő Oszaka Naomi, a román Simona Halep és a brisbane-i bajnok cseh Karolina Plisková tartozik a legnagyobb esélyesek közé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.