A The Times szerint a szurkolók nem utazhatnak a nyári Eb-re

A The Times nevű angol napilap szerint az UEFA és a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot rendező országok úgy döntöttek, a csoportmérkőzések alatt csak a házigazda országok szurkolói mehetnek be a stadionokba, mások nem utazhatnak el, illetve nem kaphatnak jegyet. Az UEFA szerdai nyilatkozata ennek ellent mond, a lap alighanem egy vészforgatókönyvet tálalt döntésként.

2021. 01. 29. 16:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bombasztikus hírrel rukkolt elő a The Times, a nagy hírű angol napilap. Azt írja, hogy szerdán az UEFA megbeszélést tartott a nyári Európa-bajnokságnak otthont adó tizenkét város országainak a képviselőivel, és döntés született a szurkolók részvételével. A lap szerint a csoportkörben szinte csak a rendező ország szurkolói mehetnek be a stadionba, ők is korlátozott számban, az egyenes kieséses szakaszban pedig minimális létszámban utazhatnának a drukkerek. Ennek értelmében a magyar válogatott a június 15-i, Portugália, valamint a június 19-i, Franciaország elleni csoportmeccsét kizárólag Magyarországon élő szurkolók előtt játszhatná le, míg a június 23-i, müncheni, németek elleni találkozóját csak németországi lakosok láthatnák a helyszínen.

 

A Puskás Aréna továbbra is a helyszínek között szerepel
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Ez egyben azt is jelentené, hogy az UEFA jegyigénylések millióit térítheti vissza, és teljesen új folyamatot indíthat az Európa-bajnokság mérkőzéseire szóló belépőkért, legalábbis a The Times beszámolója szerint. Az új jegyértékesítés azután indulhat majd el, hogy az UEFA vezetősége egyeztetett a rendező városokkal, hol hány százalékos stadionkihasználtság mellett rendezhetnek meccseket. Budapest mellett London, Glasgow, Dublin, Bilbao, Amszterdam, Koppenhága, München, Róma, Szentpétervár, Bukarest és Baki rendez mérkőzéseket a tervek szerint, a magyar főváros a három csoportmeccsen kívül egy nyolcaddöntőnek is otthont adna.

A koncepcióval a legjobban Anglia, Dánia, Hollandia, Németország, Olaszország és Spanyolország járna jól – ezek az országok az összes csoportmeccsüket hazai pályán játsszák.

 

A két hazai csoportmeccsel kedvező helyzetben van Magyarország, Oroszország és Skócia is, az Eb többi résztvevője ugyanis kénytelen lenne szinte teljesen nélkülözni saját szurkolóit.

Mindezt azonban ajánlatos fenntartásokkal kezelni. A The Times cikkéből annyi egészen biztosan igaz, hogy szerdán lezajlott az említett megbeszélés, ám több forrásból is megtudhatjuk, hogy az angol lap által megszellőztetett döntés nem született meg. A jelenlegi járványhelyzetben ez furcsa is lenne, hiszen ma még nincs ember, aki meg tudná mondani, pontosan milyen lesz ez a helyzet két, három vagy négy hónap múlva. Az utóbbi hónapokban rengeteg pletyka látott napvilágot az Európa-bajnoksággal kapcsolatban, mindegyik arról szól, hogy az UEFA változtat ez eredeti elképzelésen, nem tizenkettő, hanem kevesebb város, sőt egyesek szerint csupán egy ország rendezi meg a kontinensviadalt.

 

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke szeretne szurkolókat látni az Eb-n a stadionokban
Fotó: MTI

 

Ehhez képest a szerdai találkozót követően az UEFA közleménye határozottan kijelentette: a szövetség elkötelezett az iránt, hogy az eredeti tervek szerint tizenkét városban rendezze meg idén az Európa-bajnokságot, nem kíván változtatni, az eredeti menetrend szerint akarja megvalósítani a viadalt. Ugyanakkor abban is megegyeztek, hogy rugalmasan kezelik a helyzetet, hiszen minden városban más kihívásokkal kell szembenéznie a szervezőknek. Éppen ezért abban maradtak, hogy a szurkolókkal kapcsolatban csak áprilisban döntenek majd, vagyis ekkor derül ki, hogy lehetnek-e nézők a mérkőzéseken.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke elmondta: „Az UEFA elkötelezett amellett, hogy az eredetileg tervezett tizenkét városban megrendezze az Európa-bajnokságot, amely a legfontosabb válogatott viadal a kontinensen és mint ilyen főszerepe van a labdarúgás gazdasági helyzetének alakulásában is.

Optimista vagyok, de a vírus tekintetében valószínűleg eltérő lesz a helyzet a rendező városokban, és szeretnénk elég időt adni a rendezőknek és a kormányoknak a felkészülésre. A szurkolók fontos szereplői a labdarúgásnak, különlegessé teszik a futballt,

 

és ez ugyanúgy igaz az Európa-bajnokságra, mint az összes többi meccsre. Reméljük, hogy sokan lehetnek majd a lelátókon.”

A Magyar Nemzet megkereste a Magyar Labdarúgó-szövetséget, ahol a kommunikációs osztálytól azt a választ kaptuk, hogy Aleksander Ceferin nyilatkozata az érvényes, azóta semmi sem változott. Azt mi tesszük hozzá, hogy az értekezlet résztvevői nyilván ötleteltek, felvázoltak több lehetséges forgatókönyvet a majdani helyzet függvényében, és a The Times ezek közül tálalt egyet az olvasóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.