Fura: Thomas Tuchel cipőivel ünnepeltek a Chelsea játékosai

Thomas Tuchel zsinórban a harmadik német edző, aki megnyerte a Bajnokok Ligáját Jürgen Klopp és Hans-Dieter Flick után. Azonban az, ami a Chelsea öltözőjében történt a tegnap esti döntő után, nem valami fura német szokás, egyedi sztoriról van szó, amely Párizsig nyúlik vissza. Miért Tuchel cipőivel ünnepeltek a játékosok, miután az edző levette azokat a pezsgőzés közben?

Magyar Nemzet
2021. 05. 30. 7:52
TUCHEL, Thomas
Porto, 2021. május 29. Thomas Tuchel, a Chelsea vezetõedzõje megcsókolja a trófeát, miután a csapata 1-0-ra gyõzött a Manchester City ellen a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntõjében a portói Dragao Stadionban 2021. május 29-én. MTI/AP/AFP pool/Pierre Philippe Marcou Fotó: Pierre Philippe Marcou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Chelsea Kai Havertz góljával 1-0-s sikert aratott a Manchester City elleni BL-döntőben, amelyet a pályán a megszokott ünneplés követett a kupa átvételével. Az sem okozott különösebb meglepetést, hogy immáron a színfalak mögött, az öltözőben Thomas Tuchel edző pezsgővel fürdette a labdarúgókat. Az viszont már szemet szúrt, hogy eközben a német edző levette a cipőit, amelyeket a játékosok egyfajta győzelmi trófeákként a magasba emelve ünnepeltek tovább.

Ez még a megszokott ünneplés, Thomas Tuchel a felső sorban, a jobb szélen Fotó: MTI/EPA/AFP

Kiderült, hogy a cipőknek történetük van. Thomas Tuchel ajándékba kapta őket az előző klubja, a Paris Saint-Germain elnökétől, Nasser Al-Khelaifitől, aki tavaly év végén bontott szerződést a német edzővel. Nem nehéz fricskaként értelmezni Tuchel gesztusát, persze a Chelsea edzője inkább babonáról beszélt.

– A cipő ajándék volt a PSG elnökétől, és amikor megkaptam, megígértem a stábomnak, hogy ezt viselem majd a tavalyi BL-döntőben – magyarázta Thomas Tuchel. – Végül azonban mégsem vettem fel, és akkor kikaptunk a Bayern Münchentől, úgyhogy most egyértelmű volt, hogy ebben várom a finálét. Működött, mert nyertünk.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Chelsea FC (@chelseafc) által megosztott bejegyzés

Tuchelnek természetesen nagy elégtétel, hogy a PSG-vel elért tavalyi BL-ezüst után a Chelsea-vel, amelynek irányítását januárban vette át, rögtön felért a csúcsra.

– Elképesztő érzés, hogy ezt véghez vittük – árulta el a német szakember. – Nem is tudom, hogy mit érzek most. A játékosok elhatározták, hogy megnyerik a döntőt. Biztattunk mindenkit, hogy kemények és határozottak legyenek a pályán. Bátran akartunk játszani, veszélyes ellentámadásokat szerettünk volna kialakítani. Fizikailag nagyon kemény meccs volt, sokszor ki kellett segítenünk egymást.

Tuchel eredményessége a Chelsea-vel különösen szembetűnő Pep Guardiola ellen. A Manchester City legutóbb január elején győzte le a londoni klubot a bajnokságban 3-1-re, de akkor még Frank Lampard volt a főnök a Stamford Bridge-en. Amióta Tuchelt nevezték ki a Chelsea élére, rövid időn belül harmadszor találkozott a két együttes, és mindannyiszor a német örülhetett győzelemnek.

Az FA-kupa döntőjében 1-0-ra, a Premier League 35. fordulójában 2-1-re, a BL-fináléban pedig 1-0-ra nyert a Chelsea. A három sikerrel hamar egálba hozta a Guardiola elleni mérlegét Tuchel, hiszen amikor még mindketten Németországban dolgoztak, a spanyol volt a sikeresebb. Most már 4-1-4 az egymás elleni párharcuk állása.

Az pedig kisebbfajta történelem, hogy zsinórban harmadszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját három különböző német edző. 2019-ben Jürgen Klopp ünnepelt a Liverpoollal, tavaly Hans-Dieter Flick a Bayern Münchennel, most pedig Thomas Tuchel a Chelsea-vel. Legutóbb 1980 és 1982 között volt példa arra, hogy egy nemzetből három különböző edző egymás után aratott sikert a legrangosabb európai kupában. Akkor az angolok, Brian Clough (Nottingham Forest), Bob Paisley (Liverpool) és Tony Barton (Aston Villa) voltak képesek ugyanerre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.