Thrillerszerű montreali történet

Rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak a montreali világkupa első napján be kellett érniük két hatodik és két hetedik hellyel, aztán nagyot fordult a világ.

2019. 11. 12. 7:18
ISU World Cup Short Track - Montreal
Liu Shaolin Sándor is elkapta a koronavírust Fotó: Minas Panagiotakis - International Skating Union (ISU)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak a montreali világkupa első napján be kellett érniük két hatodik és két hetedik hellyel, aztán nagyot fordult a világ. A nemzetközi szövetség honlapján a short track szekció címlapfotóján jelenleg Liu Shaolin Sándor (képünkön) csap két kézzel a magasba, miután vasárnap éjjel megnyerte az 500 méteres döntőt, de a Liu Shaolin, Liu Shaoang, Krueger Cole összetételű váltónkat is megkoronázták egy thrillerszerű finálé után. Az idősebbik Liu fivérnek az 500 méter elődöntőjében négy riválisa ellen a legelőnytelenebb, külső pályáról kellett rajtolnia, azonban a második helyen célba érkezve innen is kiharcolta a döntőbe jutást. A hatfős fináléban a rajtnál megtartotta második pozícióját, majd egy körrel a vége előtt megelőzte a dél-koreai Hvang Te Hont, és győzelmével a szám vk-pontversenyében is átvette a vezetést az ázsiai gyorskorcsolyázótól.

A férfiváltók döntőjébe az olimpiai bajnok magyar csapat (a visszavonult Knoch Viktor helyén Krueger Cole-lal), a koreai, a kínai és az orosz együttes jutott be. Az ötezer méteres táv kétharmadánál a mieink a második helyen haladtak a koreaiak mögött, de ekkor a kínaiak, majd az oroszok is eléjük kerültek, s a 45 körös verseny 41. körében még mindig utolsók voltak.

A kínaiak botlása miatt sikerült eggyel előrébb jönniük, a hajrá pedig a phjongcshangi olimpiai döntőjét idézte. Az utolsó váltás a Liu testvérek között maga volt a tökély, Liu Shaolin átvette a vezetést, s ugyan az utolsó milliméteren a koreaiak befejező embere utolérte, megelőzni nem tudta. Mindkét váltó ezredmásodpercre azonos idővel – 6:55.968 perccel – végzett, ami állítólag még a fehér hollónál is ritkább. A Montreal Canadiens egykori legendás jégkorongozójáról elnevezett Maurice Richard Arenában azonban a magyar és a koreai váltó tagjai szépen elfértek egymás mellett a dobogó tetején.

A világkupa-sorozatban a magyar válogatottnak a montreali volt egymás után a huszonnegyedik olyan állomása, amelyen érmet szerzett. Egy héttel korábban a vk-sorozat nyitóállomásán, Salt Lake Cityben Liu Shaolin 500 méteren ezüst-, Liu Shaoang bronzérmes lett, a nőknél 500-on szintén bronzérmesként zárt.

– Tavaly több érmet szereztünk az első két világkupán, de így is nagyon elégedett vagyok a szezonkezdésemmel. Már most jó formában vagyok, bízom benne, hogy ez megmarad a folytatásra is – nyilatkozta Liu Shaolin Sándor.

Ezt mi is nagyon reméljük, már csak azért is, mert januárban Debrecenben rendezik az Európa-bajnokságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.