Tizennyolc fős a magyar csapat a birkózó-vb-n

A magyar szövetség csütörtökön, a tatai edzőtáborban bemutatta a kazahsztáni olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon induló, 18 fős magyar csapatot, melytől az MSSZ – Bácsi Péter szakmai igazgató szerint – „minél több” tokiói kvótát vár.

Forrás: MTI2019. 09. 05. 14:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nur-szultani vb-n kötöttfogásban nyolc, míg szabadfogásban és a nőknél öt-öt versenyző képviseli a magyar színeket.

A visszavonulását múlt héten bejelentő, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter a kötöttfogásúak sajtónyilvános edzését megelőzően beszélt a válogatott összetételéről, illetve az utazók elé kitűzött célokról. A legsikeresebb magyar szakágtól két érem megszerzését várják a szövetségben, illetve a lehető legtöbb olimpiai indulási jog megkaparintását.

„Két kvóta mindenképpen benne van a csapatban, ami lehet több is, ám a versenyzőknek nagyon nehéz dolguk lesz Kazahsztánban” – mondta a sportvezető a kötöttfogásúakról, majd hozzátette, hogy a nőknél és szabadfogásban is szeretnék, ha kvótákat és érmeket tudnának szerezni.

A válogatott névsorában nincs meglepetés. A tavalyi, budapesti vb-hez képest szabadfogásban volt nagy változás: Dvorák László kapitány csapatában helyet kapott két honosított orosz versenyző, Muszukajev Iszmail (65 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kg), a korábbi ukrán válogatott, a tavaly már magyar színekben ötödik Olejnik Pavlo (97 kg) viszont nem szerepelhet ezúttal, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ehhez még nem járult hozzá.

A nőknél az „alapcsapat” szerepel, benne az idei Európa-bajnok, tavaly vb-harmadik Barka Emesével és a világbajnok Sastin Mariannával.

Kötöttfogásban a Lőrincz-testvérek és a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint is tagja az együttesnek, ahogy a 2009-es vb-aranyérmes Kiss Balázs is.

A birkózók helyzete a riói játékokhoz képest sokkal nehezebb, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csökkentette a résztvevők számát, így a kvalifikációs sorozat ezúttal már csak három versenyből áll. A nur-szultani vb azért is különösen fontos, mert súlycsoportonként 6-6 tokiói helyet osztanak ki, azaz minden versenyző, aki éremért birkózik, kvótát szerez. Azt követően viszont már csupán a jövő évi egy-egy kontinentális kvalifikációs versenyen, illetve a világkvalifikációs viadalon lehet kivívni a szereplés jogát, s ezeken a versenyeken kategóriánként csak az első kettő kap olimpiai helyet.

Tatán a csapathirdetést követően Németh Szilárd, az MSSZ elnöke ünnepélyesen köszöntötte a nyári korosztályos világversenyeken kiemelkedően szerepelt birkózókat, akik összesen 41 érmet – tíz aranyat, öt ezüstöt és 26 bronzot – szereztek. Kiemelkedik közülük az idei junior Eb- és vb-győztes Takács István (kötöttfogás 82 kg).

„Fiataljaink a nyári korosztályos megméretéseken bebizonyították, hogy méltó követői lehetnek az olimpiai kvalifikációs vb-re készülő aktuális klasszisainknak” – fogalmazott a szövetség első embere.

A magyar vb-csapat:

Nők:

53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)

57 kg: Barka Emese (Csepel BC)

62 kg: Sastin Marianna (Vasas)

65 kg: Sleisz Gabriella (ESMTK)

76 kg: Németh Zsanett (UTE)

Férfiak:

kötöttfogás:

60 kg: Torba Erik (BHSE)

67 kg: Krasznai Máté (Pénzügyőr)

72 kg: Korpási Bálint (BVSC-Zugló)

77 kg: (BHSE)

82 kg: Lévai Zoltán (BHSE)

87 kg: (BHSE)

97 kg: Kiss Balázs (BVSC-Zugló)

130 kg: Lám Bálint (BHSE)

szabadfogás:

65 kg: Muszukajev Iszmail (Ferencváros)

74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya)

86 kg: Veréb István (Haladás VSE)

92 kg: Tóth Bendegúz (ESMTK)

125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.