Tizenöt éves kameruni srác átírja a rekordokat

Youssoufa Moukoko neve ma még ismeretlen a magyar futballkedvelők előtt, de ez nem sokáig lesz így.

Ch. Gáll András
2020. 07. 30. 9:12
null
Dortmund, 2020. május 14. A Borussia Dortmund német labdarúgóklub logója a Signal Iduna Park stadion üvegfalán Dortmundban 2020. május 14-én. A Német Labdarúgó Liga közlése szerint május 16-án, elsõként Európában, újraindul a német labdarúgó-bajnokság. A Bundesliga küzdelmeit március 13-án függesztették fel a koronavírus-járvány miatt. Május 16-án a Borussia Dortmund a Schalke 04 ellen lép pályára a bajnokságban. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt éves kameruni srácról beszél az egész Bundesliga. Youssoufa Moukoko neve ma még ismeretlen a magyar futballkedvelők előtt, de ez nem sokáig lesz így, csak töltse be a tizenhatodik életévét a fiú (november 20-án), és mindjárt megismerjük. (A 2019–2020-as szezontól kezdve tizenhat éves koruk előtt nem mutatkozhatnak be a játékosok a Bundesligában.)

Christian Pulisic, Jadon Sancho, Giovanni Reyna, Csak négyen azok közül, akik az utóbbi pár évben tinédzserként világhírnévre tettek szert a Borussia Dortmund csapatában. Youssoufa Moukoko lehet a következő. A Youndéban született, de már német állampolgársággal is rendelkező fiú az új szezonban felkerült a Borussia profi keretébe, és ha majd bemutatkozik, halomra fogja dönteni a rekordokat.

Először is puszta pályára lépésével. A jelenlegi fiatalsági rekordot Nuri Sahin tartja, aki 16 éves, 11 hónapos és 1 napos volt, amikor a Wolfsburg színeiben 2005. augusztus 6-án pályára lépett. (Sahin jelenleg a Dortmund játékosa, csak a miheztartás végett.) A legfiatalabb korban szerzett Bundesliga-gól gazdája Florian Wirtz a Bayer Leverkusenből, aki 17 éves és 34 napos volt, amikor a legutóbbi Bundesliga-szezon 30. fordulójában hatalmas gólt lőtt nem másnak, mint Manuel Neuernek, a Bayern kapusának! Mármost, mindenki biztosra veszi, hogy Moukoko ezt a csúcsot is megdönti, csak idő kérdése.

A kameruni gyerek már a 2017–2018-as szezonban bemutatkozott a Borussia U17-es csapatában, és nemcsak bemutatkozott, hanem 25 meccsen 37 gólt szerzett! 12 évesen, illetve, az idény második felében már meglett 13 évesként. Az a szó, hogy akcelerált, még nem is fejezi ki a lényeget.

A fiút – aki tízéves korában érkezett Németországba, konkrétan Hamburgba, ahol az apja már a kilencvenes évek óta élt – először a St. Pauli igazolta le, onnan hozta el 2017-ben a Dortmund. A káprázatos 2017–2018-as szezont überelni tudta 2018–2019-ben, ekkor 25 mérkőzésen 46-szor talált a kapuba. Az U17-ben soha, senki sem szerzett még ennyi gólt.

Egy kis ízelítő a fiatal góljaiból:

2019 nyarán mutatkozott be az U19-ben, 14 évesen! És első meccsén hat gólt rúgott a Wuppertalnak! Amikor a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a bajnokság, 34 gólnál tartott, az asszisztokkal együtt 43 gólban volt része. Sorozatban harmadszor lett gólkirály, és a 34 góllal még úgy is megdöntötte az U19-es Bundesliga-csúcsot, hogy jó néhány fordulót már le sem játszottak.

A srác 2017. szeptember 11-én mutatkozott be a német U16-os válogatottban, eddig négyszer volt válogatott, és három gólt szerzett. Aztán a Borussia Dortmund és a DFB (a német labdarúgó-szövetség) együttesen úgy döntött, hogy egy darabig nem játszatják a csodagyereket a korosztályos válogatottakban a túlzottan nagy médiafelhajtás elkerülése végett. A Nike tavaly már így is egy sok millió eurós reklámszerződést kötött Moukokóval, akinek egyébként sokan kétségbe vonják az életkorát. Az apja azonban hiteles(nek tűnő) születési anyakönyvi kivonattal bizonyította, hogy a fia tényleg annyi idős, amennyinek mondják.

Ez a tizenöt éves kameruni srác – azt mondják – nagyobb tehetség Messinél. Majd meglátjuk november 20. után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.