Több, mint kvóta: olimpiai éremesély!

Béke Kornél és Varga Ádám magabiztos versenyzéssel megnyerte a Szegeden rendezett kajak-kenu pótkvalifikációs világkupán a K–2 1000 méteres döntőt. Kenu kettesben Adolf Balázs és Fejes Dániel második lett, de nekik ez is elég volt a tokiói kvótához. Csizmadia Kolos (K–1 200) harmadik, Bodonyi András (C–1 1000) negyedik lett, ők nem szereztek kvótát, de előbbi esetében ennek nincs is jelentősége. A maximális 18 tokiói helyből megvan 17, csak egy férfikenus hely hibádzik.

Magyar Nemzet
2021. 05. 13. 19:18
null
Béke Kornél és Varga Ádám nagyon biztatóan versenyzett Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Béke Kornél és Varga Ádám lényegében rajtgyőzelmet aratott. A táv felénél majdnem két hajóval vezettek, a hajrában a lengyelek ugyan kicsit feljöttek rájuk, de így is magabiztos győzelmet arattak. Olyannyira magabiztosat, hogy ezzel az evezéssel, pályával Tokióban is éremesélyesek lehetnek. Oda persze először ki kell jutni, s a kvóták szétosztása sem lesz egyszerű, hiszen a négy férfikajakos olimpiai számot (K–1 200, K–1 1000, K–2 1000, K–4 500) csupán hat kajakossal kell megoldani.

A magyarok győzelmének értékét növeli, hogy az előfutamban csak negyedikek lettek, ezért a középfutamban is rajthoz kellett állniuk.

– Bennünket is meglepett, hogy ilyen erős utazótempót tudunk evezni – nyilatkozták a futam után.

– Az előfutamban még nem úgy versenyeztünk, ahogy tudunk, a középfutam azonban már sokkal jobban sikerült. Itt a döntőre tudtunk egy napot pihenni, és sikerült kihoznunk magunkból a maximumot, az első hely pedig csak hab a tortán. Az állóképességünk, és a stabilitásunk volt a kulcs. Ez a szembeszél talán segített, és kiderült, hogy végig bírjuk az 1000 métert – fűzte hozzá Béke Kornél.

– A légvégén éreztem csak, hogy megvan, mikor áthaladtunk a célvonalon. Jó volt, hogy szereztünk egy kis nemzetközi tapasztalatot. Nem akármilyen pályával lett meg ez a kvóta, nagyon elégedett vagyok. Tudjuk, hogy erősek vagyunk, de kemény csatára számítunk még a válogatón – tekintett a jövőbe Varga Ádám.

Béke Kornél és Varga Ádám nagyon biztatóan versenyzett
Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Béke és Varga előtt versenyzett Csizmadia Kolos, aki negyedikként nem szerzett kvótát, de Vargáék eredményének ismeretében ennek nincs jelentősége.

Kenu kettes ezer méteren a svéd stílusban, egy oldalon húzó Adolf Balázs, Fejes Dániel magyar duó a hajrában nagy hátrányt ledolgozva lett második.

– Ezért dolgoztunk, nehéz feldolgozni hirtelen, hogy sikerült – mondták a kvótát (mindjárt kettőt) érő ezüstérem után.

– 500-on érzékeltem először, hogy azért van két páros még előttünk. Az utolsó 150 méteren nem tudom mi vitt be bennünket, mert borzasztóan el voltunk már kötve, de nagyon örülünk neki – tette hozzá Fejes Dániel.

– Éreztem, hogy akár baj is lehet, 500-tól viszont eldöntöttem, hogy maximális erővel megyünk a végéig. Az utolsó 100-on már éreztem, hogy megvan, de nagyon kihajtottuk magunkat – egészítette ki Adolf Balázs.

Kenu egyes ezren Bodonyi András teljesen kihajtotta magát, negyedik lett, ami nem ér kvótát. Így férfikenuban a lehetséges háromból két helyünk van, de az előzmények ismeretében már ez is bravúr.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.