Több vasat is a tűzben tartva

Bő egy hónap múlva folytatódik majd a tusakodás, és akkor már az olimpiai kvalifikációs sorozatban, ám az sem mellékes, hogy a versenyzők egyéniben és csapatban milyen rajtpozícióból indulnak.

2019. 03. 26. 15:47
Fencing - Men's Epee Team Bronze Medal Match
Rédli Andrással jól áll a párbajtőrcsapat is, de ez csalóka Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eseménydús hét végén vagyunk túl a vívósportban: három földrészen négy szakágban (férfi- és női kard, férfi- és női párbajtőr) rendeztek világkupaversenyt egyéniben és csapatban, s most szünet következik a vk-szezonban. Bő egy hónap múlva folytatódik majd a tusakodás, és akkor már az olimpiai kvalifikációs sorozatban, ám az sem mellékes, hogy a versenyzők egyéniben és csapatban milyen rajtpozícióból indulnak.

Lényegesebb a csapatok helyzete, hiszen a szakáganként révbe érő nyolc együttes három egyéni kvótát is szerez, valamint egy tartalékot is küldhet Tokióba.

Vasárnap a férfikardozók budapesti világkupaversenyén együttesünk ezüstérmes lett, és ezzel megerősítette harmadik helyét a világranglistán. A papírforma alapján Szilágyi Áronéknak nem okozhat gondot kijutni az ötkarikás játékokra. S bizony nagyon szeretnénk már végre újra olimpián látni a magyar kardcsapatot. Emlékezetes, hogy a 2012-es londoni ötkarikás játékokról lecsúszott – ilyen kínos eset addig még soha nem esett meg velünk –, négy éve Rio de Janeiróban pedig nem volt műsoron a férfikard csapatversenye.

A rotáció már a múlté, és a 2020-as olimpiára az első négy csapat biztosan kijut a világranglistáról minden szakágban, továbbá Európából, Ázsiából, Amerikából és Afrikából még egy-egy együttes, amennyiben az első tizenhat között van. Ha nincs, akkor földrészektől függetlenül a legjobb pozícióban levő, még kvótával nem rendelkező csapat kvalifikál. Így például női kardban a rangsorban legjobb afrikaiak, a tunéziaiak most lemaradnának az olimpiáról a 21. helyükkel. Együttesünk a múlt hét végén a belgiumi St. Niklaasban rendezett vk-n csak a kilencedik lett, de a világranglistás hetedik helye tokiói részvételt jelentene. Említsük meg, hogy egyéniben Márton Anna a harmadik, ezzel ő a legelőrébb jegyzett vívónk, a férfiaknál a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi a negyedik.

Rédli Andrással jól áll a párbajtőrcsapat is, de ez csalóka
Fotó: Reuters

Férfipárbajtőrben a múlt hét végén a Buenos Aires-i világkupán Rédli András bronzérmet szerzett, a csapatversenyben azonban itt is a kilencedik helyen zártunk, ezzel együtt a világranglistán a negyedik helyet foglaljuk el. Ám a nagyon erős olaszok és a franciák nem sokkal vannak lemaradva a mieinktől, és ha előznének, akkor amiatt kellene izgulnunk, hogy a 18. egyiptomiak ne kerüljenek be a tizenhatba. Rédliék első ránézésre jól állnak, de valójában pengeélen táncolnak.

Női párbajtőrözőink a gyermeket váró riói aranyérmes, Szász-Kovács Emese nélkül a 12. helyről vágnak bele a kvalifikációba – legutóbb a kínai Csengduban is tizenkettedikek lettek –, és a helyzetüket nehezíti, hogy hét európai csapat is előttük van. Férfitőrözőink a 18. helyen állva józan ésszel nem gondolkodhatnak a kvótaszerzésben, ellenben női tőrcsapatunknak a tizedik helyről nem is kellene sokat előrearaszolnia, jelen állás szerint elég lenne, ha helyet cserélne a közvetlenül előtte álló lengyelekkel. Még el sem kezdődött a kvalifikácó, de már lehet számolgatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.