Tökéletes születésnap, nem maradt örök második

Alexis Pinturault harmincadik születésnapján megnyerte az óriás-műlesiklást a lenzerheidei alpesisí-világkupadöntőn, így megnyerte a szakági és az összetett pontversenyt is.

Magyar Nemzet
2021. 03. 20. 13:10
Alexis Pinturault
Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexis Pinturault az elmúlt évtizedben az alpesi sí legszűkebb elitjébe tartozott, de a világkupa-győzelemért járó kristálygömbökről rendre lemaradt. Ezt nagyban köszönheti az osztrák klasszisnak, a két éve visszavonult Marcel Hirschernek, aki pályafutása utolsó nyolc idényében megnyerte az összetettért járó nagy kristálygömböt, a szlalom és az óriás-műlesiklás pontversenyét pedig hat-hat alkalommal nyerte meg. Pinturault-nak csak az utóbbi időben egyre csökkenő presztízsű kombinációban jutottak idénygyőzelmek, és tavaly sem tudta kihasználni Hirscher hiányát, összetettben Aleksander Aamodt Kilde, óriásban Henrik Kristoffersen mögött szorult a második helyre a koronavírus-járvány kirobbanása miatt hirtelen lezáruló szezonban.

Idén a 23 éves svájci, Marco Odermatt szorongatta meg Pinturault-t. A tavalyi versenylefújásokkal pórul járt Pinturault-nak ezúttal kedvezett, hogy a lesiklást és a szuperóriás-műlesiklást sem tudták megrendezni a vk-döntőn.

Azonban Pinturault nem ült a babérjain, hanem a szombati óriás-műlesiklást megnyerve a szakági és az összetett világkupát is megnyerte, utóbbit a vasárnapi, idényzáró szlalomtól függetlenül. A francia csapat Jean-Claude Killy két és a későbbi terepralis Luc Alphand egy sikere után negyedszer, de ebben az évezredben először ünnepelheti a nagy kristálygömböt, Pinturault pedig végleg levakarhatta magáról az örök második jelzőt. Mindezt a harmincadik születésnapján!

Bár a gyenge versenyt teljesítő, csupán 11. helyen záró Odermatt láthatóan nagy csalódásként élte meg, hogy lemaradt a kristálygömbökről, az idei teljesítménye alapján nem kérdés, hogy a következő években lesz még esélye begyűjteni néhányat.

Eldőlt a női összetett is, a szlovák Petra Vlhovának a biztos célba érés, és a hatodik hely is elég volt, hogy behozhatatlan előnyre tegyen szert a svájci Lara Gut-Behramival szemben. A hazaiak versenyzője nem is állt rajthoz szlalomban, neki mind a két gyors szám kellett volna, hogy reális esélye legyen a nagy kristálygömbre.

Vlhová a biztonsági menetével viszont a műlesiklás szakági elsőségét elbukta a vk-döntőt megnyerő osztrák Katharina Liensbergerrel szemben.

Világkupadöntő, férfi óriás-műlesiklás, Lenzerheide

1. Alexis Pinturault (francia) 2:15,75

2. Filip Zubčić (horvát) +0,20

3. Mathieu Faivre (francia) +0,21

A szakági világkupa végeredménye

1. Pinturault 700

2. Marco Odermatt (svájci) 649

3. Zubčić 606

Az összetett világkupa állása (egy verseny van hátra)

1. Pinturault 1200

2. Odermatt 1093

3. Marco Schwarz (osztrák) 774

Világkupadöntő, női műlesiklás, Lenzerheide

1. Katharina Liensberger (osztrák) 1:49,77

2. Mikaela Shiffrin (amerikai) +1,24

3. Michelle Gisin (svájci) +1,95

A szakági világkupa végeredménye

1. Liensberger 690

2. Shiffrin 655

3. Petra Vlhová (szlovák) 652

Az összetett világkupa állása (egy verseny van hátra)

1. Vlhová 1392

2. Lara Gut-Behrami (svájci) 1256

3. Gisin 1085

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.