Tokióban érhet véget a csapat útja

Bár a női kosárlabda-válogatott gőzerővel készül az Euró­pa-bajnokságra, a keret három állandó tagja nem ezen az eseményen, hanem a ma rajtoló hollandiai 3×3-as világbajnokságon vesz részt.

2019. 06. 18. 9:09
null
Medgyessy Dóra és Cyesha Goree remekelt a francia tornán Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha még mostohagyerek lenne, alig esik róla szó, pedig világszerte egyre népszerűbb. Ugyanakkor ellentmond a mostoha státusnak, hogy bár a női kosárlabda-válogatott gőzerővel készül a jövő héten kezdődő Euró­pa-bajnokságra, a keret három állandó tagja, Medgyessy Dóra, Cyesha Goree és Theodoreán Alexandra ezúttal nem ezen az eseményen, hanem Papp Klaudiával kiegészülve a ma rajtoló hollandiai 3×3-as világbajnokságon vesz részt. A kosárlabdának ez a legújabb szakága szerepel a jövő évi olimpia programjában, és a sportág hazai vezetése okkal ítélte meg úgy, itt nagyobb az esély kiharcolni a részvételt Tokióban, mint a hagyományos játékban.

Az előjelek ráadásul nem is rosszak: a magyar válogatott a hétvégén megnyerte a franciaországi Voironban a Big 12 Tournament elnevezésű tornát, mindössze egy vereséget szenvedett, a legértékesebb játékos díját a honosított amerikai Cyesha Goree vehette át, és vele együtt Medgyessy Dóra is bekerült az All Star-csapatba.

Goree-tól ez azért is nagy eredmény, mert számára – a következő bajnokságra visszajön Magyarországra, a Diósgyőrben játszik majd – újdonság a játéknak ez a válfaja: „Maga a játék nagyon tetszik, amit még szoknom kell, az az, hogy hogyan fújnak egyes meccseket – vannak játékvezetők, akik engedik a keményebb játékot, mások nem, ehhez menet közben kell alkalmazkodni. Sosem játszottam még korábban, de nyitott vagyok az új dolgokra, és remélem, hogy jó eredményt tudunk elérni a világbajnokságon a lányokkal.”

Medgyessy Dóra és Cyesha Goree remekelt a francia tornán
Fotó: Facebook

Károlyi Andrea, a 3×3-as csapat szövetségi kapitánya is elégedetten értékelte a világbajnokság előtt mutatott teljesítményt: „Nagyon jól szolgálta a felkészülésünket ez a torna, három nap alatt hét mérkőzést játszottunk le. Okosan játszottunk, de természetesen látjuk a hibákat is, a meccsek elejére kell sokkal jobban fókuszálnunk, illetve vannak periódusok egy-egy mérkőzésen belül, amikor hajlamosak vagyunk elveszíteni a fonalat, ezt kell kiküszöbölni a játékunkból. Nem szabad elszállni ettől a tornagyőzelemtől, ez egy állomása volt a felkészülésünknek, az igazi megmérettetés csak most kezdődik Amszterdamban.”

A világbajnokságon húsz csapat szerepel, és az első három automatikusan részt vehet a jövő májusi, ugyancsak húszcsapatos olimpiai selejtezőn. Egyenesen csak az a három válogatott jut el Tokióba – ahol majd nyolc együttes játszik –, amelyek november 1-jén a világranglista első három helyén állnak – a további lehetőségek rendkívül bonyolultak, most elégedjünk meg annyival, hogy Hollandiában érdemes ráhajtani a dobogóra, mint ahogyan az sem közömbös, hogy a csapat milyen pozícióba verekszi magát a világranglistán, amelyen jelenleg a tizedik.

– Nehéz dolgunk lesz – szögezte le lapunknak Károlyi Andrea. – Kína fizikálisan nagyon erős, a hollandokat rendszerint legyőzzük, de ők házigazdaként játszanak, Lettország és Türkmenisztán ellen viszont illene nyernünk. A négy ötös csoportból két-két válogatott jut tovább, természetesen a célunk a nyolc közé jutás, ahonnan már egyenes kieséses rendszerben folytatódik majd a vasárnap véget érő világbajnokság. Bizakodó vagyok, mert a lányok remek közösséget alkotnak, ez a pályán is érződik, nagyon tudnak egymásért harcolni.

A magyar válogatott ma előbb Lettország, majd este Hollandia ellen lép pályára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.