Tokiói kvótával nyugodtabb az élet

A londoni olimpiához 5950, a rióihoz 6200 pontot kellett teljesíteni, így egyáltalán nem lepődtem meg, hogy Tokióhoz már 6420-at kell – mondta Krizsán Xénia.

2019. 05. 28. 12:45
KRIZSÁN Xénia
Az MTK sportolónőjének erős száma a gátfutás Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Götzis alig tízezer fős kistelepülés Ausztria legnyugatibb tartományában, Vorarlbergben, az atlétikában azonban „nagyvárosnak” számít a hagyományos, rangos többpróbaversenyei miatt. Az elmúlt hét végén rendezett női hétpróbaviadalról pedig azért kell megemlékeznünk, mert a 34 fős mezőnyben Krizsán Xénia teljesítette a 6420 pontos olimpiai szintet a jövő évi tokiói ötkarikás játékokra; nagy egyéni csúccsal, 6469 ponttal végzett a harmadik helyen. Ám azt mégsem mondhatjuk, hogy bronzérmes lett…

– Ezen a versenyen nem osztanak érmeket, egy üvegből készült szép, gravírozott trófeát kaptam. Nagyon jól néz ki, de a legfontosabb az, hogy jól szerepeltem, és meglett a kvótám az olimpiára – mondta el érdeklődésünkre Krizsán Xénia, aki korábban volt U23-as Európa-bajnok, junior vb-n ezüstérmes, és a felnőttek között is ott van az élmezőnyben: a 2016-os Eb-n negyedik, fedett pályán ötpróbában a 2017-es Eb-n szintén negyedik, a tavalyi világbajnokságon hatodik volt. – Zürichbe kellett elrepülnöm, és onnan autóval még másfél-két óra Götzis, de mindig szívesen megyek oda. Erős a mezőny, ugyanakkor családias a hangulat, és bennünk sincs az a feszültség, ami egy hatalmas stadionban óhatatlanul előjön. S itt nagyon figyelnek ránk, a szólítás előtt például a call-roomban soha nem várakoztatnak bennünket hosszasan, mint a világversenyeken, amelyeken sokszor kihűlünk a számok előtt. Szóval, Götzisben szuper a közönség, és a rendezőkről is csak ezt mondhatom – adott képet az MTK 26 éves atlétanője az osztrákok versenyéről, amelyet a megboldogult somoskői ugrógálához hasonlíthatunk.

S a körítés hozza magával a jó eredményeket is, Krizsán Xénia eddigi 6390 pontos egyéni csúcsa is Götzisben született még 2017-ben. Versenyzőnk a múlt hét végén 100 méter gáton rögtön élete legjobbjával nyitott, 13.43 másodperccel (13.51-ről javított), a folytatásban pedig 200 méteren 24.46 másodperccel hatalmasat javított a négy évet megélt 24.72-es rekordján. A további öt számban az idei legjobbját érte el, és távolugrásban a 624 centis eredményével csak két centivel maradt el az egyéni csúcsától. A legfontosabb azonban az, hogy a 6469 pontos összteljesítményével biztosította a helyét a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon.

Az MTK sportolónőjének erős száma a gátfutás
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„A Nemzetközi Atlétikai Szövetség egyre magasabb szintet határoz meg az olimpiai részvételhez. Ha jól emlékszem, a londoni olimpiához 5950, a rióihoz 6200 pontot kellett teljesíteni, így egyáltalán nem lepődtem meg, hogy Tokióhoz már 6420-at kell. Igazság szerint azt hittem, hogy még magasabbra teszik a mércét. S ugyan a ­tokiói szint erősebb, mint az én egyéni csúcsom volt, nem ijedtem meg, hogy nem tudom megoldani a feladatot. Götzisbe úgy utaztam el, hogy motoszkált bennem, akár már most összejöhet” – árulta el Krizsán. Akinek azért is jól jött, hogy már nem kell tovább hajszolnia a kvótát, mert hétpróbában nem sok versenyt rendeznek.

„Június végén még indulok Talence-ben, ez egy francia város, és Götzishez hasonlóan a többpróbaversenyéről ismert, utána pedig hétpróbában a következő megméretésem már a dohai világbajnokág lesz ősszel. A várható nagy meleg mellett ott biztosan nem lesz könnyű dolgunk, ám oda is úgy megyek, hogy minél jobb eredményt szeretnék elérni. Most 100 gáton az egyéni csúcsom ellenére is maradt bennem, mert a második gátba beleakadtam, és őszintén szólva a többi számban is voltak technikai hibáim. Ezeket mindenképpen szeretném kijavítani a világbajnokságig. Az biztos, hogy a kvótával a birtokomban már nem kell aggódnom az olimpia miatt, és így sokkal nyugodtabban folytathatom a felkészülést” – fogalmazott Krizsán Xénia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.