Tom Brady lekörözte az NFL összes csapatát

Magyar idő szerint hétfő hajnalban a Tampa Bay Buccaneers 31-9-re legyőzte a Kansas City Chiefs-t az 55. Super Bowlon. A floridai csapat irányítója, Tom Brady hetedik bajnoki gyűrűjét nyerte, az ötödiket a döntő legértékesebb játékosaként.

2021. 02. 09. 7:30
null
Forrás: sportsnet.ca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportban mindig is népszerű vitatéma volt, hogy ki a legjobb. Mára akkora divatja van ennek, hogy angol betűszó is született rá: GOAT (Greatest of all time, azaz minden idők legnagyobbja). Pelé vagy Maradona, Messi vagy Ronaldo, Schumacher vagy Hamilton, Federer vagy Nadal, esetleg Djokovics, a sor szinte vég nélkül folytatható. A nagy amerikai sportligák esetében általában határozott a válasz: kosárlabdában Michael Jordan, jégkorongban Wayne Gretzky, amerikaifutballban

Utóbbi helye a sorban már eddig sem nagyon volt kérdéses, de a magyar idő szerint hétfő hajnalban, a címvédő Kansas City Chiefs ellen 31-9-re megnyert Super Bowl óta nem maradt ellenérv. Brady korábbi csapattársa, Julian Edelman egyenesen odáig ment a közösségi médiában, hogy minden idők legnagyobb sportolójának nevezte.

Tom Brady ugyanis ötvözte az NFL-ben, amit Michael Jordan és modern kori trónkövetelője, LeBron James elért az NBA-ban. Előbb hat bajnoki címével dinasztiát épített a bajnoki ünneplést előtte nem tapasztaló New England Patriotsnál (ahogy Jordan tette az 1990-es években a Chicago Bulls együttesével), majd új csapatát, a Tampa Bay Buccaneerst első floridai évében a trófeáig vezette. James három csapattal, a Miami Heat, a Cleveland Cavaliers és a Los Angeles Lakers színeiben is felért a csúcsra, a többi játékos pedig mindkettejük esetében tudja, hogy ahol a zseni játszik, ott automatikusan reális esély nyílik a bajnoki címre. A hétfőn véget ért szezon előtt a klasszis irányító győzte meg a már egyszer visszavonult Rob Gronkowskit, hogy térjen vissza a pályára, és Brady csábította Tampába a balhés sztárelkapót, Antonio Brownt, majd arról is képes volt meggyőzni, hogy beálljon a sorba. A Super Bowlon pedig ennek a két játékosnak osztotta ki a három touchdown-passzát.

A győzelem után Gronkowski nem gondolkozik az újabb visszavonuláson, ahogy a 68 évesen a legidősebb Super Bowl-győztes vezetőedzővé avanzsáló, egy rövid nyugdíjas korszakon már szintén átesett Bruce Arians sem. Érzik, hogy még nyerhetnek, merthogy Tom Bradynek esze ágában sincs visszavonulni. Korábban úgy gondolta, 45 éves koráig tervez játszani. Ez még két szezont jelentene, de idén már pedzegette, hogy nem feltétlenül korlátozná be magát konkrét életkorral.

Miért is tenné? Továbbra is csúcsformában játszik, a Super Bowlon lényegében hibátlan teljesítménnyel vezette győzelemre a Buccaneerst. Nem hozott űrszámokat, 201 yardig jutott, ami jócskán elmarad az általa tartott megszámlálhatatlan mennyiségű rekord egyikétől, a három évvel ezelőtt, a Philadelphia Eagles ellen elvesztett nagydöntőben elért 505 yardtól, de mégsem férhetett hozzá kétség, hogy ötödik alkalommal is övé lesz a döntő legjobbjának járó MVP-trófea.

Szimbolikus jelentőségű, ahogy a bajnoki címig vezető úton három különböző generáció egyik legkiválóbb irányítóját győzte le: a visszavonulását várhatóan napokon belül bejelentő Drew Brees (New Orleans Saints), a harmincas évei közepén járó Aaron Rodgers (Green Bay Packers) és a húszas évei derekán már szupersztárként kezelt Patrick Mahomes (Kansas City Chiefs) sem tudta megállítani Tom Bradyt és a Tampa Bay Buccaneerst. Az első kettőt semmi sem menti meg a sportág történetének legjobb játékosait tömörítő Hírességek Csarnokától, és Mahomes is a legjobb úton halad a kitüntetés felé. Tom Brady azonban hozzájuk képest is külön szintet képvisel.

Persze, kellett a meneteléshez a csapat. De ez a Tampa Bay Buccaneers Brady nélkül a rájátszást sem érte el az elmúlt tizenhárom évben. Brady túlnőtt a csapatokon, már csak matematikailag is. A csúcstartó New England Patriots és Pittsburgh Steelers ugyanis hat-hat Super Bowl-győzelemmel rendelkezik. Tom Bradynek viszont már hét ujjára jut bajnoki gyűrű.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.