Törőcsik András, az Újpest zsenije Budakeszin gyógyul

Elfeledett futballnemzedékek címmel írtunk arról, hogy a régi labdarúgónagyságok közül néhányan pályafutásuk befejezése után anyagi vagy egészségügyi okból hátrányosabb helyzetben élnek honfitársaiknál – a korábban alkoholproblémákkal küzdő Törőcsik András jelenleg is Budakeszin gyógyul.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2020. 11. 02. 9:00
Törőcsik András
Törõcsik András 2018-ban Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

– Kétezer-tizennégy, András második agyműtétje óta alakult úgy, hogy otthonban éli az életét. Először a berceli gondozóintézményben volt, majd Óbudán egy idős­otthonban – mesélte a Nemzeti Sportnak Éva asszony legendás testvére, Törőcsik András újkori történetét. – Ezt egy újpesti intézmény követte, utána került jelenlegi helyére, Budakeszire, a Honvéd Rehabilitációs Intézetbe.

A szanatóriumi ellátást – havi 25 ezer forintot – a Magyar Labdarúgó-szövetség fizeti, a Focisegély Alapítvány nyáron ötszázezer forintot utalt át, akárcsak néhány évvel ezelőtt. Éva asszony hozzátette, az egykori játékos kilencvenezer forintos nyugdíja vajmi kevés, s hiába érkezik több helyről is anyagi támogatás, a hathatós segítség az lenne, ha a klub vagy a szövetség törvénybe foglalt, szervezett keretek között járadékot utalna a rászorulóknak. Amíg ez nem történik meg, a támogatottak máról holnapra élnek.

Törőcsik András 2018 májusában
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Éva asszony elmondása szerint nem várható javulás Törőcsik állapotában, inkább az lehet a cél, hogy fenntartsák a jelenlegi szintet. A volt labdarúgó nővére és a kezelőorvosa, Komócsin Márta is egyetért abban, hogy Törőcsik András állandó felügyeletre szorul, és ha szükséges, vérképző, gyomorvédő gyógyszereket, vitaminokat kap. Fizikai állóképessége feltétlenül javítható, legalábbis nem romlik, ha egyéni foglalkozásai folyamatosak. A koronavírus okozta nehézségek miatt a jelenlegi helyzetben a kórházon kívül van lehetőség arra, hogy a látogatási tilalom feloldásáig rendszeres „edzésben” maradjon. Éppen ezért Éva asszony most azt tervezi, hogy Törőcsik András gyógymasszőre, Pintér István VIII. kerületi lakásában ápolják tovább az egykori futballistát, csakhogy ez rengeteg pénzt emésztene fel: a huszonnégy órás felügyelet, a gyógyszerek, a rezsi mintegy félmillió forintot tesz ki.

– Nem vagyok orvos, de azt tudom, ha látogatási tilalom van, nem edzhetünk, ilyenkor csak fekvés van. Ezzel András is csak ellustul, pedig a mozgás életben tartja. Ezért akarjuk elvinni hozzám, és a megfelelő egészségügyi óvintézkedések mellett szakápolók közreműködésével legalább a járvány előtti állapota szintjén tartani – magyarázta Pintér István, s megdöbbentő szavakkal zárta a beszélgetést: különben rámehet!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.