Törökországba evakuálnák a román futballt

Úgy tűnik, ha a futballban lévő pénz előcsalogatásáról van szó, a kreativitás nem ismer határokat. A Román Hivatásos Labdarúgóliga és a Román Labdarúgó-szövetség a törökországi földközi-tenger-parti üdülőkörzetbe, Antalyába készül költöztetni az első liga csapatait, hogy ott fejezzék be a bajnokságot.

2020. 04. 23. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami elsőre karanténba zárt, pihent agyú emberek őrültséggel határos ötletének tűnt, egyre közelebb van a megvalósuláshoz. A román első osztályú futballbajnokság Törökországba való exportálását már csak az UEFA esetleges, általános európai érvényű stopja akadályozhatja meg, miután valamennyi érintett romániai klub beleegyezett a kéthavi törökországi „vakációzásba”.

A tervezett paraméterek a következők: két-három héten belül, azaz a május 15-ig tartó romániai szükségállapot megszüntetésének várható időpontja körül a profiliga különgépeken Antalyába repítené a tizennégy csapat keretét. Ott egymástól és a külvilágtól elszigetelve egyszemélyes szobákban helyeznék el az embereket – a periódus „néptelensége” ezt lehetővé teszi –, az amúgy is több romániai klub kedvenc edzőtáborozási helyszínének számító környéken a csapatok kéthetes felkészülést tartanának, majd folytatódhatna a bajnokság. A felsőházi rájátszásban érdekelt hat együttesre nyolc-nyolc meccs vár még, az alsóháziak pedig tizenkét fordulóban dönthetik el a végső sorrendet. A történet valamennyi szereplőjét – futballistákat, személyzetet, újságírókat – vírustesztnek vetnék alá indulás előtt, majd még egy alkalommal az ott-tartózkodás két hónapja alatt.

A kitelepülés teljes időszaka közel kétmillió euróba kerülne, amelyet a liga megelőlegez, majd a csapatoknak járó tévés jogdíjakból visszatartja az arányos összeget. Abból az évi 28 millió eurós bevételből, amelyből egyébként már több mint 26 millió befolyt. Hogy miért igyekeznek mégis mindent megtenni a szerződésbe foglaltak teljesítése érdekében? Mert most már egyre inkább a jövő a tét. A jogtulajdonos a bajnokság törlése esetén akár a teljes összeget visszaperelhetné. Márpedig a romániai első osztályú klubok túlnyomó többségének a léte múlik a tévés pénzek érkezésétől. A felsőházas Medgyesi Gaz Metan vagy a kiesés ellen küzdő Academica Clinceni esetében például a bevételek több mint 80 százaléka származik tévés forrásból. Innen hát az egyöntetűség, még akkor is, ha a projekt amúgy több sebből vérzik.

A futballszakemberek szerint kéthetes felkészüléssel képtelenség megfelelő szintre emelni a két hónapja érdemi munkát nem végző játékosok edzettségi állapotát. Hasonló helyzetben a hosszú kispaddal rendelkező csapatok kerülhetnek előnybe, sokak szerint máris oda lehetne adni a bajnoki aranyat a címvédő Kolozsvári CFR-nek, amelynek edzője, Dan Petrescu akár három csapatot is ki tudna állítani. Erre tesz még rá néhány lapáttal, hogy júniusban 30 fok körül mozog az antalyai átlaghőmérséklet, plusz a magas páratartalom, így aztán egy-egy gyorsabb támadás után csavarni lehet majd a vizet a mezekből.

A szűk másfél hónap alatt, július közepéig lejátszandó mérkőzések ugyan nem nagyon számíthatnak népes nézőseregre, ezzel együtt kérdéseket támaszt a találkozók megrendezése. Befutható közelségben ugyanis csak két klub, az Antalyaspor és az Alanyaspor rendelkezik alkalmas arénával. Az sem egyértelmű, hogy ilyen körülmények között hogyan tudnak eleget tenni a klubok a szponzorok iránti kötelezettségeiknek, a pálya körüli reklámfalakon ugyanis csak a legnagyobbak kaphatnak megjelenési lehetőséget. Bár miután a szponzorok többsége jelezte, hogy az inaktív periódusra nem áll módjában fizetni – no meg sokukat meg is viselt a koronavírus-járvány miatti gazdasági krízis –, ennek is inkább a reménybeli folytatás tükrében lehet jelentősége.

A terveket egyetlen dolog teheti mégis zárójelbe: egyes hírek szerint a török szövetségben is hasonló megoldást fontolgatnak. Akkor viszont meglehetősen nagy lesz a tolongás a júniusban többnyire csendes szezon előtti állapothoz szokott Antalyában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.