Toronto új NBA-bajnokot ünnepelhet

A Toronto Raptors a párharc hatodik meccsén 114-110-re legyőzte a háromszoros bajnok Golden State Warriors-t egy végig szoros találkozón, és így első kanadai csapatként az NBA bajnoka lett!

2019. 06. 15. 8:18
NBA: Finals-Toronto Raptors at Golden State Warriors
Kawhi Leonard volt a döntő legjobb játékosa Fotó: USA TODAY USPW Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen még nem volt! Ezt írtuk az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA döntő párharca előtt, ugyanis a liga 73 éves fennállása óta még sohasem fordult elő, hogy nem egyesült államokbeli csapat jutott volna a fináléba. Most a Toronto Raptors végrehajtotta ezt a bravúrt, de abban a legtöbb szakember megegyezett, hogy a kanadai klub szurkolói már ennek is nagyon örülhetnek, többre nem számíthatnak a kedvenceiktől, mert az utóbbi öt év folyamatos döntőse és háromszoros bajnoka, a Golden State Warriors jóval esélyesebb a végső sikerre.

És most megint leírhatjuk: ilyen még nem volt! A párharc hatodik meccse 3-2-es torontói vezetéssel indult, tehát a GSW hazai pályán a mindent eldöntő hetedik mérkőzésért játszott, ami végül kevesen múlott: a Raptors 114-110-re megnyerte a végig szoros, kiélezett találkozót, és értelemszerűen első kanadai csapatként az NBA bajnoka lett!

Kawhi Leonard volt a döntő legjobb játékosa
Fotó: Reuters

A címvédő esélyeit taglaló vélemények nem vették figyelembe a War­riors balszerencse-sorozatát. A kiemelkedően lepattanózó centert, DeMarcus Cousinst éppen hogy összedrótozták a döntőre, amelynek az első négy meccsén a tavalyi finálé legértékesebb játékosa (MVP), pályára sem léphetett, de sérüléssel bajlódott Andre Iguodala is.

Durant az ötödik összecsapásra visszatért, jól is játszott, ám a 12. percben elszakadt az Achillese, legkorábban jövő tavasszal léphet újra pályára. S ha mindez még nem lett volna elég, a tegnap hajnali meccsen parádézó, a harmadik negyed végéig 12 kísérletből 30 pontig jutott Klay Thompson egy zsákolásnál rosszul esett, nem térhetett vissza, és a hírek szerint hosszú kihagyás vár rá. Azaz mindent egybevetve, a GSW-től szinte csoda, hogy hat mérkőzésig el tudta húzni a döntőt.

Természetesen mindez semmit sem von le a a legjobbjait végig bevető Toronto érdemeiből. Kyle Lowry, Pascal Siakam, Fred VanVleet és Serge Ibaka végig kiegyensúlyozottan jól kosárlabdázott, a párharc MVP-jét, Kawhi Leo­nardot pedig külön ki kell emelni. A hat meccsen 28,5 pontot, 9,8 lepattanót, 4,2 gólpasszt, 2 labdaszerzést és 1,2 blokkot átlagolt, egyértelműen ő volt csapata vezére. A tavaly nyáron San Antonióból Torontóba költözött játékos a liga történetének harmadik olyan kosarasa lett, aki két csapat színeiben is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést a döntőben. Ezt megelőzően 2014-ben választották a legjobbnak, miután a San Antonio Spurs legyőzte a Miami Heat gárdáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.