Történelmet írtak Eb-bronzukkal a magyar tornászlányok

Főként felemáskorláton nagyon szép gyakorlatokat bemutatva női csapatunk bronzérmes lett a törökországi, mersini Európa-bajnokságon, és a sportág Eb-történelmében először örülhetünk éremnek a női csapatversenyek során.

2020. 12. 19. 15:19
null
torna Eb Forrás: Magyar Torna Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A torna Európa-bajnokságokon a magyar női csapat szombatig 1996-ban végzett legelőrébb, akkor a negyedik helyen, a legutóbbi két kontinensbajnokságon, 2016-ban és 2018-ban pedig a nyolcadik helyen zárt. Most adott volt az esély az előrelépésre, hiszen a koronavírus-járvány több országban lehetetlenné tette a felkészülést, így Mersinbe többek között az oroszok, a franciák, a hollandok és a britek sem jöttek el. A Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Makovits Mirtill, Székely Zója összetételű csapatunk a selejtezőben a románok és az ukránok mögött a harmadik helyen végzett, és így a szombati döntőben megcélozhatta a dobogót.

A boldog csapat: Kovács Zsófia, Székely Zója, Bácskay Csenge, Böczögő Dorina és Makovits Mirtill
Fotó: Magyar Tornaszövetség

A mieinknek jól jött, hogy felemáskorláton kezdhettek, ez a legerősebb szerük, és szombaton még jobban is teljesítettek, mint a csütörtöki selejtezőben. „Mirci”, azaz Makovits Mirtill megadta az alaphangot, Székely Zója is remekelt, Kovács Zsófia pedig még szebb gyakorlattal rukkolt ki. A gerenda ugyanakkor a „mumus” szer, itt bizony most is becsúsztak hibák, de talajon, majd még inkább ugrásban jól teljesített a csapat, így meg is szerezte a bronzérmet az ukránok és a felemáskorláton nagyot hibázó favorit románok mögött.

(A múlt héten Mersinben a férfi Eb-n a Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid összeállítású csapatunk is a harmadik helyen zárt, s az is ugyanilyen „történelmi” bronz lett.)

S az éremszerzés ezzel remélhetőleg még nem zárult le a mieinknek, hiszen Kovács Zsófia – akinek már van Eb-ezüstje is összetettben – még a selejtezőkből felemáskorláton és ugrásban is a legmagasabb pontszámmal került be a vasárnapi szerenkénti finálékba. De a záró napon nem egyedül lesz érdekelt csapatunkból: ugrásban Bácskay Csenge a negyedik, felemáskorláton Székely Zója szintén a negyedik, talajon Böczögő Dorina az ötödik, Székely a hetedik helyen lett finalista, Makovits Mirtill pedig gerendán a második számú tartalék.

Kőkeményen dolgoztak, most pedig nagyon boldogok és büszkék

Draskóczy Imre szövetségi kapitány: Nagyon boldogok vagyunk, és azt mindenképpen szeretném elmondani a tornát kedvelők számára, hogy felemáskorláton és ugráson is olyan nemzetközi szintű gyakorlatokat csináltunk, amelyek igenis felveszik a versenyt Európa és a világ élmezőnyével, nagyon büszke vagyok az egész csapatra.

Székely Zója: Ha az év elején valaki azt mondja nekem, hogy csapatban bronzérmes leszek az Eb-n, biztos nem hiszem el. Ráadásul volt egy olyan időszak a pandémia miatt, amikor még az is kérdéses volt, hogy lesz-e Eb. Mi ennek ellenére kőkeményen dolgoztunk. Fantasztikus ez az eredmény és az összetartó csapatunk is, mindenki nagyon akarta ezt a dobogót.

Kovács Zsófia: Nagyon izgalmas volt a döntő, és nagyon büszke vagyok a csapatra. Nem vagyunk fáradtak, egyik napról a másikra készülünk, holnap jönnek a szerenkénti döntők. Ez az érem nagy lökést ad nekünk!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.