Gyilkos út vezet a Kékestetőre, idén egy kolumbiai az áldozat

Szombaton az ausztrál Damien Howson nyerte a Tour de Hongrie királyetapját a Kékestetőn, ezzel az összetettben is az élre állt, s ha a vasárnapi záró szakaszon a budapesti körözésen nem történik vele drámai fejlemény, akkor ő lesz a magyar kerékpáros-körverseny győztese.

Magyar Nemzet
2021. 05. 15. 19:20
null
Damien Howson Forrás: tdh.hu/Vanik Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balassagyarmati rajt előtt örültünk annak, hogy a pénteken Tatán bukásba keveredett Fetter Erik, az Eolo–Kometa versenyzője – akit kórházban is vizsgáltak – végül tudta vállalni az indulást. Nem lehetett ott viszont a rajtnál Szarka Gergely (Giotti Victoria–Savini Due) – aki ugyancsak elszenvedője volt egy bukásnak –, illetve a norvég Uno-X Pro Cycling Team teljes sora. Nekik a koronavírus parancsolt megálljt, bár valamennyi bringás tesztje negatív eredményt hozott, az egyik kísérő tesztje pozitív lett, és a protokoll szerint ki kellett szállniuk a további küzdelmekből. Végül 121 kerékpáros vágott neki a 202 kilométeres távnak.

Tavaly nem akármilyen befutót hozott a Tour de Hongrie királyetapja, akkor a 188 kilométeres Miskolc–Gyöngyös–Kékestető szakasz az ötödik, az utolsó volt a versenyen, hatalmas hajrát kivágva ért fel elsőként hazánk „tetejére”, és a magyar körversenyt is megnyerte. Valter idén nincs itt a Tour de Hongire-n, éppen más dolga van, hiszen csütörtökön az élre állt a Giro d’Italián, amelyen szombaton is megőrizte az összetettben vezetőt megillető rózsaszín trikót.

Egy éve a Kékestetőre kapaszkodva az ausztrál Damien Howson talán már elhitte, hogy ő lesz a győztes, amikor nagyon közel a célhoz meglépett az élmezőnytől, de végül csak harmadik lett – idén ezzel a keserű tapasztalattal felvértezve érkezett hozzánk. S megtanulta a leckét, hogy gyilkos út vezet fel Kékestetőre. Ezúttal a kolumbiai Orlando Garcia Sosa (Caja Rural–Segrus RGA) indult meg a végén nagy lendülettel, és most ő pukkadt ki látványosan, a Team BikeExchange versenyzője pedig éppen a Valter Attilának dedikált kanyarnál indította meg a saját támadását. Howson idén behúzta a Tour de Hongrie legizgalmasabb szakaszát, amelyen a nap során 3221 méter szintkülönbséget kellett leküzdeni. Az ausztrál bringás az összetettben is az élre állt, ő ölthette magára azt ezt jelzős sárga trikót.

Abban, hogy Howson nyerte a szombati etapot, saját elmondása szerint is nagy szerepe van magyar csapattársának, Peák Barnabásnak, aki a végjátékban hosszú kilométereken át kemény tempót diktált, amivel alaposan szétszaggatta a mezőnyt. Sikerével Howson az összetett győzelem küszöbére lépett, vasárnap alighanem megőrzi a sárga trikót a budapesti körpályán.

Damien Howson most megnyerte a királyetapot
Fotó: Tdh.hu/Vanik Zoltán

A magyar versenyzők közül végül a balszerencsés Fetter Erik ért be elsőként a célba, 56 másodperc hátránnyal a 11. helyen, míg Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec) 1:26 perc hátránnyal 20. lett, s utóbbi ezzel megőrizte a legjobb hazai indulót megillető fehér trikót.

Vasárnap rövid és izgalmas szakasszal ér véget a 42. Tour de Hongrie: a Budapesten kijelölt 7,7 kilométeres körpályán 92 kilométert tesz meg a mezőny. A szakasz során három gyorsasági (a befutó vonalán áthaladva a harmadik, hatodik és kilencedik körben) részhajrára is sor kerül. A rajt a Hősök terén lesz 13:00 órakor, a befutó várható időpontja 14:46.

42. Tour de Hongrie, 4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös–Kékestető (202 km):

1. Damien Howson (ausztrál, Team BikeExchange) 4:55:50

2. Ben Hermans (belga, Israel Start–Up Nation) 9 mp h.

3. Antonio Tiberi (olasz, Trek–Segafredo) 15 mp h.

Az összetett élcsoportja:

1. Howson 16:11:24 óra

2. Hermans 16 másodperc hátrány

3. Tiberi 24 mp h.

...23. Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec) 1:32 perc hátrány

...39. Peák Barnabás (Team BikeExchange) 2:27 p h.

...41. Fetter Erik (Eolo–Kometa) 3:14 p h.

Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben) Damien Howson

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Phil Bauhaus (német, Bahrain–Victorious)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Maciej Paterski (Voster ATS)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Pelikán János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.