Amerikai álom, orosz hegemónia, norvég rettegés

A férfiaknál címét megvédve az orosz Alexander Bolsunov, a nőknél pedig az amerikai Jessie Diggins nyerte meg a tizenötödik Tour de Skit, a sífutók legnagyobb presztízsű viadalát. Sikerük értékéből semmit nem von le, hogy a sportág vezető hatalma, Norvégia erre az eseményre sem engedte el a versenyzőit.

2021. 01. 11. 12:10
Jessica Diggins
Jessie Diggins is karrierje legnagyobb sikerének tekinti a Tour de Ski megnyerését Fotó: Sputnik via AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy döntések gyakran nem a hivatalos tárgyalásokon, hanem spontán beszélgetések alkalmával dőlnek el. Mint például Kelet-Európa és a Balkán sorsa a II. világháború után. Ismert történet, miszerint Winston Churchill brit miniszterelnök 1944. október 9-én, moszkvai látogatásakor az első nap, a vacsora közben egy szalvétára az országok neve mellé számokat írt, így fejezve ki a későbbi hatalmi befolyás mértékét. Átnyújtotta a papírt Sztálinnak, aki egyetértése jeleként mindegyik számot kipipálta. Az informális egyezség ezzel megszületett, amire csupán a pecsétet ütötték rá 1945 februárjában, Jaltában.

Hasonlóképpen, egy szaunában fogant meg a Tour de Ski ötlete.

Egy szaunában kezdődött

A nyolcvanas években a szabad stílus térnyerése, a sprint-, illetve üldözéses versenyek bevezetése forradalmasította az addig meglehetősen egyhangú sífutást. A korábbi norvég olimpiai bajnok, Vegard Ulvang és a Nemzetközi Síszövetség akkori ügyvezető igazgatója, bizonyos Jürg Capol Ulvang utóbbi maridaleni otthonában, a szaunában izzadva azon elmélkedett, ez a változatosság tökéletesen alkalmas arra, hogy elindítsanak egy összetett versenyt, amelyben a sífutás minden válfaja szerepet kaphat. Így született meg a Tour de Ski.

Northug próbálkozásai, Bjørgen győzelme becsületből

Ausztria és Svájc az első, 2006–07-es kiírásban ugyan nem látott fantáziát, ám a viadal a versenyzők körében rögvest hatalmas népszerűségre tett szert. Példák tömkelegét említhetnénk. A négyszeres olimpiai bajnok svájci Dario Cologna rekorderként négyszer is megnyerte a Tour de Skit, s 2009-es első sikere után idén, közel a 35. születésnapjához is elindult, s végigfutotta a nyolc szakaszból álló próbát.

Petter Northug éveken át volt a sífutás királya
Fotó: MTI

A közelmúlt kiemelkedő alakja, Petter Northug tízszer is rajthoz állt, hogy négy ezüst és két bronz után végre megnyerje a Tourt, amiről többször is csak a gyilkos utolsó etapon, a Cermis-hegyre vezető kaptatón maradt el. (Végül 2015-ben úgy lett – utólag – első, hogy a pályán győztes honfitársát, Martin Jonsrud Sundbyt tiltott teljesítményfokozó használata miatt eltiltották, és törölték az eredményét.)

Azért nyert Tour de Skit Sunby is, aztán Northug utóda, Johannes Høsflot Klæbo, az oroszok közül pedig Alexandr Ljogkov, Szergej Usztjugov és 2021-ben immár másodszorra Alekszandr Bolsunov is. S természetesen az új évezred, sőt nyolc arany-, négy ezüst- és három bronzéremmel minden idők legnagyobb sífutója, Marit Bjørgen pályafutása sem lett volna teljes, ha legalább egyszer nem nyeri meg a Tourt. Pedig ódzkodott ettől a kihívástól, mert annyira embert próbáló a nyolc szakasz teljesítése. A győzelem persze nem csupán erkölcsi értékkel bír, az első helyezett idén már hatvanezer svájci frank pénzjutalmat kapott.

A Tour de Ski-győzelem értéke bőven felér egy olimpiai arannyal. Erre rímelnek az idei, női első helyezett Jessie Diggins szavai is.

Beteljesült amerikai álom

Jessie Diggins is karrierje legnagyobb sikerének tekinti a Tour de Ski megnyerését
Fotó: AFP

„Nehéz felfogni ezt diadalt. Pályafutásom nagy célja volt ez a siker, csodás érzés megmutatni, hogy egy amerikai sífutó is megnyerheti a versenyt” – mondta a győzelme után. Pedig Diggins is olimpiai bajnok, mi több, Pjongcsangban az Egyesült Államok első olimpiai aranyérmét nyerte sífutásban, Kikkan Randall-lal közösen a csapatsprintben.

Norvégok a bírálat célkeresztjében

A sikere értékéből mit sem von le, hogy a norvégok kihagyták az idei Tour de Skit, miként a még decemberi nyitóversenyt leszámítva a világkupa-sorozat eddigi valamennyi fordulóját. Amiért kapnak is hideget-meleget. Döntésüket a koronavírus-járvánnyal indokolják, mondván, még nem ismert annak pontos hatása a szervezetre, s novemberben a finnországi Rukában elégedetlenek voltak a biztonsági intézkedésekkel. Azután a svédek és a finnek is visszaléptek a decemberi versenyektől, de ők a Tour de Skin már ott voltak. A norvégok döntése azért is vitatható, mert a biatlonosaik és alpesi sízőik részt vesznek a világkupában.

„Ez a magatartás tiszteletlen a versenytársakkal és a sportág kedvelőivel szemben” – mondta ki még a Tour de Ski előtt Jelena Vjalbe, az orosz szövetség elnöknője. Pedig az oroszok a norvégok távol maradásának a nyertesei, hiszen a férfiaknál az első hét helyezett közül hat is orosz volt. Pedig a második szakaszon emlékezetes módon kiütötték egymást.

A norvégok mégis inkább kivárnak. A február 22-én kezdődő északi világbajnokságon remélhetőleg már ott lesznek. Mert nélkülük olyan a sífutás, mint kanadaiak nélkül a jégkorong.

A Tour de Ski végeredménye

Férfiak:

1. Alekszandr Bolsunov (orosz) 3:32:32.3 óra

2. Maurice Magnificat (francia) +3:23.9 perc

3. Gyenyisz Szpicov (orosz) +3:36.7

Nők:

1. Jessica Diggins (amerikai) 3:04:45.8 óra

2. Julija Sztyupak (orosz) +1:24.8 perc

3. Ebba Andersson (svéd) +2:00.8

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.