Tovább dagad a botrány a Barcelona körül

Újabb fejezettel bővült a világ egyik leghíresebb klubja, a Barcelona, és annak elnöke, Josep María Bartomeu körüli botrány. A hamis profilok gyártása, majd hat vezetőségi tag lemondása után tegnap Victor Font, a jövő évi tisztújításon az elnöki székért induló jelölt nyílt levélben festett sötét képet a Barcelona jelenéről és jövőjéről.

2020. 04. 13. 16:45
FC Barcelona unveil Frenkie de Jong
Josep Maria Bartomeu Fotó: REUTERS/Albert Gea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Victor Font levelet írt a klubtagoknak és a médiának. Önmagában erre senki sem kapná fel a fejét, ám a klub a világ egyik legnépszerűbb és legtekintélyesebb egyesülete, a Barcelona, Victor Font pedig itt szeretne elnök lenni, így ennek a levélnek a jelentősége máris roppant érdekessé válik. Különösen úgy, hogy a télen már kirobbant egy botrány a klub háza táján, emiatt tűnt fel a színen szenyor Font is, aki a közelmúltban bejelentette, indul a 2021. június 30-án esedékes elnökválasztáson.

A levél megértéséhez muszáj felidézni azt, ami az idén február közepén történt. A Marca nevű madridi sportlap azt írta, hogy Josep María Bartomeu, a Barcelona elnöke a 13 Ventures uruguay-i kommunikációs céget felkérte arra, hogy hozzon létre hamis felhasználókat – magánszemélyeket és híroldalnak látszó álhír oldalakat –, és ezekkel támadják a klub vezetésének belső és külső, valós és vélt ellenfeleit.

Nem akárkikről van szó: a cég csaknem száz különböző Facebook és Twitter-profilon keresztül indított támadást többek között Gerard Piqué, Carles Puyol, Xavi, a korábbi sikeredző, Pep Guardiola ellen, de Joan Laporta korábbi klubelnök, sőt még a katalán függetlenségi törekvések irányítója, Carles Puigdemont is célkeresztbe került. Messit azért találták meg, mert késlekedett a szerződése meghosszabbításával, de a hamis felhasználók elővették a hatszoros aranylabdás argentin feleségét és a gyermekeit is. Ez azonban a feladatnak csak az egyik fele volt, ezeken az oldalakon a támadásokkal párhuzamosan Bartomeu elnököt és a vezetőség többi tagját magasztalni is kellett, hogy megerősödjön a pozíciójuk a tisztújításig. Az elnök és a klub persze minden vádat visszautasított.

Josep Maria Bartomeu nehéz helyzetbe került
Fotó: REUTERS/Albert Gea

A katalán Sport friss információi szerint viszont az ügyet vizsgáló PricewaterhouseCoopers nevű könyvvizsgáló cég azt derítette ki, hogy a klub tényleg üzleti kapcsolatban állt ezzel a 13 Venturesszel, és a kiszámlázott összeg túlságosan magas volt ahhoz képest, hogy mennyibe kerülnek az ilyen szolgáltatások. A Barcelona összesen 980 ezer eurót utalt át a cégnek a piaci árnak megfelelő 120-150 ezer helyett. Ráadásul az egyes számlák sohasem szóltak többről, mint 198 ezer euró, így a 200 ezres küszöb alatt maradva elkerülték, hogy azok az illetékes hatóságok szeme elé kerüljenek.

Az ügy következő fejleménye az volt, hogy a múlt héten az elnökség hat tagja azonnali hatállyal lemondott: Emili Rousand és Enrique Tombas alelnökök mellett az igazgatók közül Silvio Elias, Maria Teixidor, Josep Pont és Jordi Clasamiglia hagyta el a klubot. A közleményükben ez szerepel: “Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a jövőre nézve már semmilyen meghatározott célt nem látunk. Semmilyen válságterv nem lett kiépítve a mostani krízishelyzet kezelésére, az azt követően újraindulásra. Remélhetőleg a következő választások visszazökkenthetik majd a klubot a megfelelő irányt képviselő vezetés birtokába.”

Ezt követően írt tegnap nyílt levelet Victor Font. Ebben fő feladatként azt jelölte meg, hogy pótolni kell a futballtörténelem legjobb nemzedékét, építeni és finanszírozni az Espai Barca fejlesztési projektet, és közben olyan ellenfelekkel kell versenyezni, amelyek szinte korlátlan pénzügyi forrásokkal rendelkeznek. A 2014-ben bemutatott Espai Barca-projekt sok mindent érint, a többi között a már elkészült Johan Cruyff Stadiont a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzőközpontban, de a legfőbb eleme a Nou Camp stadion felújítása, amelyet az eredeti tervek szerint 2017-ben kellett volna megkezdeni. „Ha a kockázatok eddig nagyok voltak, akkor most óriásivá váltak. Egy olyan világjárvány közepén vagyunk, amely gyakorlatilag megállította az életet, és hatással lesz minden területre, a sportra is, előre még nem látható mértékben.”

Szerinte a vezetőség tagjai hónapok óta szégyenteljes képet festenek a klubról, egyik súlyos botrány, vádaskodás és panasz követi a másikat, nem véletlen, hogy igazgatósági tagok közül az elmúlt napokban hatan is hirtelen lemondtak. Az elnökjelölt leszögezte, a klub nagy veszélyben van, és teljes átalakításra van szükség, hogy a pályán és azon kívül is visszatérjen a helyes útra, mert a kiszámíthatatlan sportpolitika, az igazgatótanács feloszlatása, és a járvány okozta jelentős jövedelemcsökkenés eredménye a gazdasági csőd és az erkölcsi hanyatlás veszélye. A levélben felszólította a vezetőséget, hogy magyarázza meg a jelenlegi gazdasági helyzetet és az adósságokat, illetve nagyobb átláthatóságot követelt. Végül ezt írta: „Átalakulásra van szükség az irodákban is. Ugyanolyan bátor, kreatív, innovatív és sikeres emberek kellenek, mint amilyen játékot Johan Cruyff honosított meg a pályán.”

A folytatás garantált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.