Trianoni tábor a Petőfi-szigeten

Így jellemezhetjük a 11. alkalommal megrendezett Rátgéber László Nemzetközi Kosárlabda Tábort Baján.

Ch. Gáll András
2020. 07. 24. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trianoni tábor a Petőfi-szigeten. Így jellemezhetjük a 11. alkalommal megrendezett Rátgéber László Nemzetközi Kosárlabda Tábort Baján. Eredetileg ez lett volna a neve a szombat délelőtt befejeződött, kéthetes kosárlabda-dzsemborinak a bajai Petőfi-szigeten, csakhogy az élet – pontosabban a koronavírus – közbeszólt. A két hétből csak egy lett, és a tábor nemzetközi jellege is odaveszett, hiszen az elmúlt években onnan jöttek a legtöbben, amely régiók most a vírustérképen piros színnel jelzett országokban vannak.

A tábor névadója Fotó: Rátgéber.hu

– Sajnos most nem tudtunk fogadni gyerekeket Székelyföldről és a Délvidékről, hiszen Romániát és Szerbiát piros színnel vagyunk kénytelenek jelölni a koronavírus-térképen, mindkét ország erősen fertőzött, szemben Magyarországgal – mondta Rátgéber László, a tábor névadója, korábbi szövetségi kapitány és a pécsi kosárlabdázás legendája, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója. – Így, bár volt néhány külföldi srác a 205 táborlakó között, ők Magyarországon élő külföldiek voltak. Egyszerűen nem akartuk azt kockáztatni, hogy külföldről behurcolják a vírust, ezért a huszonöt tagú edzői is stáb is magyarokból,vagy hazánkban élő külföldiekből verbuválódott.

Annyiban is rendhagyó volt az idei tábor, hogy a steril technikai, taktikai elemek gyakorlása helyett rengeteg játék töltötte ki az egy hetet.

– Kárpótolni kellett a fiúkat és a lányokat azért, hogy még áprilisban és májusban is csak a lépcsőházban kosarazhattak, nagyon ki voltak éhezve a meccsekre, a játékra. Ezért a technikai elemeket is mérkőzéskörnyezetben oktattuk nekik, a játékon volt a hangsúly – magyarázta a mester, aki arról is beszélt, hogy az edzői stáb a tábor kezdete előtt egy hétig dolgozott az edzésprogram összeállításán.

A táborlakók önmagukból rakták ki a rendezvény emblémáját a Petőfi-sziget csúcsán
Fotó: Rátgéber.hu

– Afféle trianoni tábor volt ez az idei, nem feltétlenül azért, mert egybeesett a centenáriummal, hanem mert ezúttal csak a trianoni határokon belülről érkeztek fiatalok a táborba, szemben a korábbi évekkel, amikor nagyrészt a történelmi Magyarország száz éve elcsatolt területeiről jöttek a lurkók a táborba – idézte fel az eddigi táborok tapasztalatait a szakember, akinek reményei szerint a 2020-as egyhetes tábor csak egy kényszerű kivétel marad.

– Jövőre ismét a megszokott, kéthetes, valóban nemzetközi tábort szeretnénk összehozni, és biztos vagyok benne, hogy sikerülni is fog ebben a páratlanul varázslatos környezetben, a bajai Petőfi-szigeten. Ehhez keressük a támogatókat – adta meg a végszót Rátgéber.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.