Túl kevés lélek, túl sok kóválygás

Tegnap Kvangdzsuban, a vizes világbajnokságon folytatódott a vesszőfutás az oroszok ellen, hasonló különbséggel, mint a világligadöntőben, ahol 14-9-re kaptunk ki tőlük.

Ch. Gáll András
2019. 07. 19. 10:19
null
Magyari Alda nem sok lövést fogott meg a kapunkban Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban az volt a mantra, hogy a mezőnyből tényleg kiemelkedő Egyesült Államokat leszámítva bárkit legyőzhet a magyar női vízilabda-válogatott. Volt is alapja ennek az optimizmusnak, hiszen 2016-ban, a riói olimpia előtt megnyerte az Európa-bajnokságot Bíró Attila szövetségi kapitány együttese. Azóta azonban szabadesésben zuhan a csapat; két éve, a budapesti vb-n ötödik, a tavalyi barcelonai Eb-n negyedik, a minap a budapesti világliga-szuperdöntőn hatodik hely úgy, hogy a helyosztón az ausztrálok 12-7-re lelépték a mieinket.

Tegnap Kvangdzsuban, a világbajnokságon folytatódott a vesszőfutás az oroszok ellen, hasonló különbséggel, mint a világligadöntőben, ahol 14-9-re kaptunk ki tőlük; Dél-Koreában 17-12 volt az eredmény, kilátástalan játékkal, amelyből olykor mintha a szív is hiányzott volna. Két másodperc híján három perc alatt négy-nullra megugrott az ellenfél a Nambu egyetem ötezres uszodájában, és bár utána még feljöttünk egy gólra (4-5), villámgyorsan újra kinyílt az olló, és 13-8-ra is elhúztak a Tolkunova, Szoboljeva és Rizskova vezérelte oroszok. Nálunk az egyetlen világklasszist, Keszthelyi Ritát semlegesítették, és régi tapasztalat, hogy Rita nélkül impotens a támadójáték.

Magyari Alda nem sok lövést fogott meg a kapunkban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sajnos tegnap a védekezés is csődöt mondott, Gangl Edina és a helyére becserélt 18 éves Magyari Alda úgy nyelte be a lövéseket, mint kacsa a nokedlit – a kapusok mentségére szóljon, hogy a blokk, mint olyan, nem létezett – elég annyit megjegyezni, hogy az ellenfél kilenc emberelőnyös helyzetéből hetet értékesített. Az egyetlen fénysugár a kvangdzsui éjszakában a 19 éves Vályi Vandáé volt, aki négy gólt szerzett. A vereséggel a B csoport második helyén végeztünk.

– Az oroszok akarata érvényesült, demoralizáló volt a három perc alatt kapott négy gól – fogalmazott Vályi az M4 Sportnak. – Sajnos nálunk sok volt a negatívum, a kóválygás. Szombaton meg kell vernünk Új-Zélandot!

– Nem sok közünk volt a meccshez, nem tudtuk megfékezni az oroszokat – összegzett Bíró Attila. – Építeni kell tovább a csapatot, mert ez a mai mérkőzés nem volt építőjellegű. Új-Zélandnál jobb csapat vagyunk, de ezt be is kell bizonyítani.

Be bizony. És ha sikerül, akkor hétfőn a negyeddöntőben a D csoport győztese, Olaszország következik.

Magyarország–Oroszország 12-17 (4-6, 3-5, 1-2, 4-4). Gólszerzőink: Vályi 4, Keszthelyi 3, Gurisatti 2, Gyöngyössy, Illés, Szilágyi.

Tegnap az 5 km-es nyílt vízi váltóban a Rohács Réka, Gyurta Gergely, Olasz Anna, összetételű magyar kvartett a nyolcadik helyen végzett. A szinkronúszók szabad kombinációs versenyszámában a magyar csapat a 12. helyen bejutott a mai döntőbe, apró szépséghiba, hogy összesen tizenöten indultak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.