„Úgy keltem fel, hogy tudtam, világbajnok leszek” + videó

A férfiak 500 méteres döntőjében rajt-cél győzelmet aratva diadalmaskodott szombaton Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán, a hollandiai Dordrechtben. A váltóban olimpiai bajnok, 22 éves versenyző a sportág második magyar vb-aranyát szerezte meg, az első 2016-os keltezésű, az bátyja, Liu Shaolin Sándor nevéhez fűződik, még 2016-ból.

Magyar Nemzet
Forrás: MOKSZ2021. 03. 07. 9:14
Liu Shaoang
Dordrecht, 2021. március 6. Liu Shaoang a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 500 méteres döntõjében 2021. március 6-án. Liu Shaoang aranyérmet nyert. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink Fotó: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy keltem fel szombaton reggel, hogy tudtam: világbajnok leszek” – ez a mondat áll a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) Facebook-oldalán Liu Shaoang fényképe mellett. A fiatalabbik Liu fivér minden futamát megnyerte a legrövidebb távon, így a fináléban az egyes pályáról indulhatott, és esélyt sem adott az ellenfeleinek. Mindezt az alábbi fotó hűen tükrözi:

„Tudtam, hogy a mellőlem rajtoló Jelisztratov nem túl jól startol, így az volt a taktika, hogy minél jobban elmenjek tőle. Ez bevált, kellett vagy három kör, mire az orosz utolért. A palánk mellett állt a bátyám, Shaolin, ő végig biztatott, kiabált, s őt jól is hallottam, mert ahol ő állt, nem kötelező a maszk viselése, míg az edzőnkön, Linán ott volt a maszk, őt kevésbé hallottam. Nagyon boldog vagyok, hogy itt a nyakamban a világbajnoki aranyérem, de egyelőre nem ünnepelhetek, mert vasárnap még kemény futamok várnak rám. Őszintén remélem, hogy a záró nap még szebb lesz, mint a szombati volt” – fogalmazott a magyar szövetség honlapján az újdonsült világbajnok.

Liu Shaoang később azt is elmondta, hogy hallotta a palánk túloldaláról az őt biztató testvérét, aki előzőleg az elődöntős futamában vezető pozícióban elcsúszott, így lemaradt a fináléról.

„Már az elődöntőben is sokat segített, jól jött, hogy amikor a második helyen haladtam, kiabált, hogy nyugi, nyugi, messze van tőlem a harmadik helyen futó koris, így aztán én nyugodtan elő tudtam készíteni az előzést, és lehagytam a szám idei Európa-bajnokát, az orosz Ivlijevet” – árulta el az újdonsült világbajnok.

A döntő megnyerése után pedig Liu Shaolin Sándor volt az első, aki gratulálhatott Liu Shaoangnak.

„Annyira természetes volt, hogy először hozzá futottam a célba érkezés után. Annyira jó volt, hogy a bátyámat ölelhettem meg először… Az edzőkhöz egyébként nem is tudtam volna odamenni, mert kicsit magasabban voltak, ráadásul egy kerítés is elválasztott tőlük. De az öltözőben mindezt pótoltuk” – mesélte Liu Shaoang.

Liu Shaoang győzelme az M4sport.hu oldalon itt tekinthető meg.

A világbajnokságon vasárnap a férfiaknál és a nőknél is az 1000 méteres távon osztanak érmeket, majd jönnek a 3000 méteres szuperdöntők, ezután összetettben is világbajnokot hirdetnek, végül pedig a váltók fináléi szerepelnek a programban. Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, a nőknél pedig egyaránt ott van az 1000 méteres szám negyeddöntőjében. Férfiváltónk az A döntőben érdekelt, a nők a B-ben lépnek jégre. Az M4 Sport 14 órától élőben közvetít a világbajnokságról.

A férfiak összetett versenyében az 500-as és az 1500-as táv után az élcsoport állása a következő: 1. Hamelin (kanadai) 36, 2. Liu Shaoang 36, 3. Jelisztratov (orosz) 34, 4. De Laat (holland) 21, 5. Sighel (olasz) 13, 6. Liu Shaolin Sándor 8, 7. Hoogerwerf (holland) 8, 8. Desmet (belga) 5.

Novemberben Debrecenben Pekingért

Novemberben olimpiai kvalifikációs világkupaversenynek ad otthont Debrecen a rövidpályás gyorskorcsolyában. A hajdúsági város november 18-a és 21-e között látja vendégül a sportág legjobbjait a vk-sorozat harmadik állomásán. Előtte október végén Pekingben lesz a nyitóforduló, amely egyben olimpiai tesztverseny is, majd a japán Nagoja a második állomás. A debreceni vk-viadal után a jelenleg zajló vb helyszínén, a hollandiai Dordrechtben zárul majd a világkupa-sorozat és egyben az olimpiai kvalifikáció is 2022-es pekingi téli játékokra.

Borítókép: Liu Shaoang útban a világbajnoki cím felé (Fotó: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.