Új a szerep, de a lendület még a régi

Szász-Kovács Emesének, ha lehet, még kevesebb a szabadideje most, hogy pár napja bejelentette: kisbabát vár. A párbajtőrvívás riói egyéni olimpiai bajnoknője lassan újrakezdi a kis időre felfüggesztett mozgást, gyógytornázik, és — ha már nem vív — megtanul angolul. Aminek akár hasznát is veheti majd jövőre Tokióban, hiszen korántsem mondott le arról, hogy Japánban megvédje ötkarikás címét.

Ch. Gáll András
2019. 03. 06. 14:48
Szász Emese
Az idei, hazai világbajnokságot kihagyja, az olimpiára szeretne visszatérni Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyelőre élvezem, hogy több a szabadidőm, azaz csak élvezném, mert valahogy még elfoglaltabb vagyok, mint amikor keményen vívtam – mondta Szász-Kovács Emese, a veretes magyar női párbajtőrhagyományok folytatója. (Ennek a folytonosságnak később még lesz jelentősége.) – Ma is angol­órán voltam, utána egy hivatalos ebéd, majd személyes ügyek intézése, és máris elröppent a nap. Alig tudtam időt szakítani erre a röpke beszélgetésre.

Mindenesetre most még élvezi, hogy nem kell edzésre járnia, de pontosan tudja, hogy idővel felébred benne a pengeéhség. Azt például magától értetődőnek nevezte, hogy a hét végén szurkolóként ott lesz a BOK csarnokban a WestEnd férfi- és női párbajtőr Grand Prix-n, amelynek az uraknál Kulcsár Győző-emlékverseny (a négyszeres olimpiai bajnok legenda volt Emese mestere) az elnevezése.

– Több útvonalon is kijuthatok a tokiói olimpiára – fűzte tovább az esetleges kvalifikáció gondolatmenetét. – Az egyik könnyebbnek tűnik, mert ha fiatal csapatunk kivívja az ötkarikás szereplés jogát, ami a világranglistán az első nyolcba kerülést jelenti, s Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány nekem is bizalmat szavaz, akkor ott lehetek Japánban, mivel alanyi jogon országonként hárman kvalifikálnak, plusz a csapattartalék. A másik útvonal jóval rögösebb. Az egyéni ­kvalifikációs folyamatban nincs esélyem, hiszen csak nyár közepére leszek túl a gyerekszülésen, azaz rengeteg olyan verseny kiesik számomra, amelyeken pontokat szerezhetnék. Lesz azonban áprilisban egy úgynevezett zónakvalifikáció, amelyen „ömlesztve” mindazok pástra léphetnek, akiknek addig nem sikerült kiharcolniuk az olimpiai szereplést. Nos, innen egyetlen vívó jut tovább, a végső győztes! Nekem London előtt innen sikerült, bár akkor még két hely volt kiadó ezen az ágon, Rió előtt pedig a világranglistáról. Tehát a régi sláger szavai­val: a helyzet jó, de nem reménytelen.

Az idei, hazai világbajnokságot kihagyja, az olimpiára szeretne visszatérni
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szász esélyeit növeli egy párhuzam: a dicsőséges előd, Nagy Tímea első gyermeke megszületése után megnyerte a sydney-i olimpiát, a második után következett az athéni diadal, majd miután a harmadik csemete is világra jött, a változatosság kedvéért egyéni világbajnoki címet szerzett.

– Ezt én is pontosan tudom, és Timi sikerei nekem is erőt adnak a folytatáshoz. Már csak egy apróság van hátra: sikerrel kell venni a kvalifikációs folyamat támasztotta akadályokat – jegyezte meg Szász.

Egy biztos: ezt a nem éppen simára kikövezett utat immár a pár napja bejelentett új mesterrel, a még aktív vívóként is jeleskedő Peterdi Andrással kell végigjárnia az olimpiai bajnoknőnek.

Pesten a világelit

A vívás kiemelkedő hónapjának ígérkezik itthon a március: hazai és külföldi klasszisok részvételével két héten belül rendezik meg a WestEnd férfi- és női párbajtőr Grand Prix-t, valamint a Gerevich–Kovács–Kárpáti férfikard-világkupaversenyt, és a sorozat a – várhatóan mintegy háromezer fiatalt megmozgató – diákolimpiával zárul. Amint az a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, a párbajtőr GP-re a nyári, budapesti világbajnokság helyszínén, a BOK csarnokban kerül sor, ahol így már tesztelésre is lehetőség nyílik. A férfiaknál rekordnagyságú mezőny, 317 vívó lép pástra, az eddigi csúcs 298 vívó volt. A női versenyben 265 párbajtőröző indul. A párbajtőr GP-n pénteken a férfi-, szombaton a női selejtezőt rendezik, majd vasárnap következnek mindkét nemben a 64-es tábla asszói. A Gerevich–Kovács–Kárpáti-világkupán a március 22-i selejtező után 23-án lesznek a főtáblás küzdelmek, majd 24-én a csapatviadal, a Zarándi Csaba-emlékverseny. A belépés díjtalan.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.