Új otthonunk van, védelmünk még nincs

Szalai Ádám szerezte a Puskás Aréna első magyar gólját, kár, hogy előtte Cavani és Rodríguez is betalált, így Uruguay 2-1-re győzött Magyarország ellen az emlékezetes stadionavató meccsen.

2019. 11. 15. 21:10
null
Budapest, 2019. november 15. A magyar játékosok a Himnuszt éneklik a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország - Uruguay barátságos labdarúgó-mérkõzés végén 2019. november 15-én. Magyarország - Uruguay 1-2. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

szerezte a Puskás Aréna első magyar gólját, kár, hogy előtte Edinson Cavani és Brian Rodríguez is betalált, így Uruguay 2-1-re győzött Magyarország ellen az emlékezetes stadionavató mérkőzésen. Az első félidő kifejezetten élvezetesre sikeredett, a folytatásban ellaposodott a meccs. Bőven lesz dolga Marco Rossinak a Wales elleni sorsdöntő keddi Eb-selejtezőig.

A kapitány betartotta az ígéretét, azt tette, amire számítani lehetett, „öszvér” kezdőcsapatot álmodott meg az Uruguay elleni mérkőzésre. respektje hihetetlenül nagy a szurkolók körében, ezt eddig is sejtettük, ehhez nem kellett holmi stadionavató. Ám amikor felcsendült a neve a csapatok bemutatásánál, jól hallhatóan ő kapta a legnagyobb tapsot.

Rossi eddigi karrierje legnagyobb kihívása, a Wales elleni idegenbeli Eb-selejtező előtt amolyan kísérleti csapatot küldött a pályára. Dibusz – Bese, Baráth, Lang, Korhut – Vida – Varga, Szoboszlai, Kalmár, Dzsudzsák – Szalai összeállítású tizenegy még soha nem futballozott együtt a válogatottban, legalábbis ilyen összetételű kezdőcsapatot nem őrzött a magyar futballfolklór – egészen a Puskás Aréna avató mérkőzéséig.

Óscar Tabárez a Real Madrid, a Barcelona, a Juventus és a Paris SG klasszisát, azaz Valverdét, az ifjú csillagot, Luís Suárezt, a tapasztalt BL-győztest, Bentancurt, az olasz bajnok szűrő középpályását és Edinson Cavanit is a kezdők közé vezényelte.

A 67 ezres tömeg, netán az ünnepi hangulat, avagy az egyre hűvösebb idő tette, mindenesetre alaposan bekezdtek a csapatok. Dzsudzsák szögletét Szalai fejelte mellé, majd a Fradi kapusa, Dibusz védte Suárez lapos lövését, Valverde adott ízelítőt a technikai tudásából, gyönyörű keresztlabdákkal kínálta meg a csapattársait. Vina is megmutatta, hogy lehet rá számítani – erről szegény Bese Barnabás is tudna mesélni: az uruguayi balhátvéd lendületből adott egy kötényt a francia másodosztályú Le Havre védőjének, majd okosan belőtte a labdát a kapu elé, érkezett Edinson Cavani, s a PSG 32 éves csatára közelről belőtte a vendégek vezető gólját. A loboncos csatár volt tehát az első, aki betalált a Puskás Arénában. Brian Rodríguez a második…. A Los Angeles FC 19 éves középpályása bohócot csinált Beséből, majd eltekerte a labdát a bal felső sarokba. 0-2, 15 perc játék után.

A közönségen semmi sem múlt, mintha csak egy végtelenített hangszalag forgott volna az arénában, a tábor folyamatosan hallatta a hangját. Hát, még a 24. percben! Nincs rá jobb szó, mesteri magyar passzolgatás után szépített a Rossi-csapat: Dzsudzsák köténypasszával Varga Roland futott el a jobb oldalán, a beadását Szalai 11 méterről ballal, kapásból lőtte az alsó sarokba. Majd elindult vándorútra: körbefutott az ellenfél térfelén, miközben csókokat dobált a közönségnek. A félidő hátralevő részében Suárez kapáslövése volt a leglátványosabb esemény: a Barca középcsatára szerencsére középre lőtt, Dibusznak nem volt nehéz dolga.

Amilyen esemény-, és góldúsan kezdődött a meccs, olyan lassan csordogált előre az idő a második félidőben. Olykor megvillant a kétszeres világbajnok, (néha úgy tűnt, hogy ez csak rajtuk múlott, hogy mikor …), a Barcelona kilencese például ziccert rontott. Rossi és Tabárez is tömeges cserékkel szabdalta a játékot: Dzsudzsák, Szoboszlai és a többiek a második félidő elején lejöttek a pályáról, őket lecserélte Rossi.

A magyar válogatott a Cipruson játszó személyében újoncot avatott. Kényelmes tempóban csordogált a meccs, Rossi csapata nem tudott, Tabárezé nem feltétlenül akart sokkal veszélyesebben futballozni annál, mint amit mutatott. Negyedórával a vége előtt egy újabb újonc, a cardiffi balhátvéd-poszt várományosa, Nagy Zsolt is pályára lépett.

Dibusz komoly bravúrt mutatott be a hajrában, így nem nőtt a különbség a csapatok között. Vida csúsztatott fejese volt a legnagyobb magyar lehetőség, de a dunaszerdahelyi középpályás nem talált kaput, maradt az 1-2.

A magyar válogatott felavatta új otthonát a világranglista ötödik helyén álló Uruguay ellen, ez kétségkívül örömteli fejlemény. Kisebb aggodalomra ad okot a védelem összetétele, lesz dolga Marco Rossinak a Wales elleni keddi Eb-selejtezőig.

Magyarország–Uruguay 1-2 (1-2), barátságos mérkőzés, Puskás Aréna, 66000 néző, vezette: Skomina (szlovén). Gólszerzők: Szalai (24.), illetve Cavani (15.), Rodríguez (21).

Marco Rossi: Úgy kezdtünk, ahogy Horvátországban, eléggé megszeppenten, ijedten, talán az ellenfélnél feltűnő világklasszis nevek miatt is. Ennek Walesben nem szabad megtörténnie, az első perctől kezdve megfelelő hozzáállással kell játszanunk. Természetesen előfordulnak hullámvölgyek minden mérkőzésen, de Walesben úgy kell lehozni a meccset, ahogy Uruguay ellen tettük a 25. perctől kezdve. Nagy Zsolt és Szalai Attila is nagyon jól mutatkozott be a válogatottban. Naggyal elégedett vagyok, nem fél a kihívástól, különböző helyzetekben is megállja a helyét. Gyors és erős játékos. Kiváló lehetőségek elé néz, Wales ellen megkaphatja a lehetőséget. Baráth Botondot lecseréltem, mert enyhe húzódást érzett. Hihetetlen, ha bármilyen balszerencse történik velünk a pályán, az mindig a védők miatt adódik.

Kalmár Zsolt állapotával kapcsolatban még nem látok tisztán, nem egy könnyű sérülésről van szó, ezt már nagyjából sejtjük. Borzasztóan sajnálom, mert a DAC-ban jól játszott irányítóként a súlyos sérülése után. Remekül tért vissza.

Pátkai Mátét pihentettem, vele kapcsolatban minden jel arra vall, hogy kezdő lesz Walesben, ő felépült az izomsérüléséből. Más az ő helyzete, mint Nagy Ádámé, aki csak egyszer edzett a Bristollal és egy meccset játszott a felépülése óta, muszáj volt őt kipróbálni. Ma este négy játékos Pávkovics Bence, Zsótér Donát, Nagy Dominik és Holender Filip nem kapott lehetőséget Uruguay ellen. Nem titok, hogy közülük ketten Korhut Mihály eltiltása és Kalmár Zsolt sérülése miatt ott lesznek a Wales elleni keretben. Végezetül szeretném szívből megköszönni minden magyar szurkolónak, aki megjelent a mérkőzésen. A létszámon túl az az érzelmi többlet, amivel megajándékoztak, életem végéig emlékezetes marad, különösen Gera Zoltán búcsúztatására gondolok. Köszönöm mindenkinek ezt az élményt.

Óscar Tábarez: Intenzív és kiegyenlített mérkőzés volt. Mindkét fél a maga stílusában játszott, mi az első félidőben jól és eredményesen futballoztunk. A magyar válogatott ugyan ment az eredmény után, olykor nehézségek elé állított. A futballisták a szokásos hozzáállással hozták le a mérkőzést. Elégedetten távozom Budapestről, örülök, hogy megélhettem a Puskás Aréna avató mérkőzését. Örömmel tölt el, hogy kaptam a magyaroktól egy, a nevemmel ellátott tízes számú válogatott mezt. Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországon a tízes Puskásnak jár. Így ez hatalmas megtiszteltetés nekem. Köszönöm, hogy itt lehettem, meg szeretném köszönni a vendégszeretetet, ezt a játékosaim nevében is mondhatom.

Futballünnep: Magyarország-Uruguay mérkőzéssel avatták fel a Puskás Arénát

Korszakos eseményre készült az ország: pénteken este avatták fel a korábbi Népstadion helyére épült Puskás Arénát. Az ünnepséget követően a Magyarország-Uruguay felkészülési találkozó volt az Új Puskás nyitómérkőzése. Hazai és külföldi díszvendégek egész sora is jelen volt a stadionban. Természetesen nem hiányozhatott az eseményről Orbán Viktor miniszterelnök, Karácsony Gergely főpolgármester viszont korábban úgy nyilatkozott, nem megy ki az avatómérkőzésre. Eljött Budapestre Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szlovén elnöke, és díszvendégvolt a mérkőzésen a 2020-as, részben magyar rendezésű Európa-bajnokság egyik hivatalos UEFA-nagykövete, a portugál aranylabdás Luís Figo is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.