Új szabályok, felpörgetett Davis-kupa

Az eddig megszokott három helyett kétnapos a program, nem három, csak két szettet kell nyernie a győztesnek a hétvégén, a magyar—ukrán tenisz Davis-kupa-osztályozón, a Sport 11-ben, amely Fucsovics Márton visszatérése miatt lesz különleges. Eddig kétszer találkoztunk az ukránokkal, 1997-ben Budapesten és 2005-ben Donyeckben is ők nyertek. Huszonkét éve Fucsovics korábbi edzője, Sávolt Attila szoros meccsen szenvedett vereséget az ukránok jelenlegi DK-kapitánya, Andrij Medvegyev ellen.

2019. 09. 12. 15:54
BALÁZS Attila
A második számú magyar játékos, Balázs Attila a nyáron betört az első százötvenbe Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy volt az egyetértés: Köves Gábor és Andrij Medvegyev is diplomatikusan fogalmazott. Pedig ők még a régi iskolán nőttek fel, a Davis-kupa maratoni, három nyert játszmára ment párharcai­ban voltak érdekeltek, de kissé provokatív kérdésekre sem szidták a megreformált rendszert. A 118 évvel ezelőtt alapított férficsapatverseny lebonyolítását tavaly alakították át: az eddig háromnapos programot kettőre kurtították, és már nem három, csak két szettet kell nyerni az egyes és a páros mérkőzésen. Köves szerint az új szabályok a papíron gyengébb csapatot segítik, jelesül az ukránt. A vendégek legjobbja, Szerhij Sztavkovszkij 2013-ban legyőzte Roger Federert Wimbledonban, és korábban volt már 31. a ranglistán, de jelenleg csak a 147. helyen áll. Ilija Marcsenko három éve még a 49. helyen tanyázott, ma már a legjobb 400-ból is kiszorult.

Ha a számokból indulunk ki, a magyar csapat a mérkőzés esélyese: az önkéntes száműzetése után visszatérő a 65., második számú emberünk, Balázs Attila a 136. a rangsorban. Valkusz Máté és Piros Zsombor sérülés miatt kihagyja a párharcot. Ha Köves úgy gondolja, Nagy Péter és Borsos Gábor is vállalhatja a párost, az ötödik csapattag, Marozsán Fábián még nem rendelkezik DK-rutinnal.

A második számú magyar játékos, Balázs Attila a nyáron betört az első százötvenbe
Fotó: MTI/Illyés Tibor

– A legjobbak fognak szerepelni mindaddig, amíg éles a meccs. Az új szabályok és a két nyert szettre menő meccsek a papíron gyengébb csapatnak kedvezhetnek, mivel ha valaki jó formában van, és hoz egy szettet, akkor már csak egyre van szüksége a győzelemhez, és nem kell esetleg tartalékolni egy hosszabb csatára. A hangulat remek a csapatban. Fucsovics Marcival pedig olyan a kapcsolat, mintha el sem ment volna – mondta Köves.

A két csapat közös múltja az ukránoknak kedvez: 1997-ben Budapesten és 2005-ben Donyeckben is ők nyertek. Huszonkét éve Fucsovics korábbi edzője, Sávolt Attila szoros meccsen szenvedett vereséget az ukránok jelenlegi DK-kapitánya, Andrij Medvegyev ellen.

A hétvégén Fucsovics a kelenvölgyi Sport 11 rendezvényközpont salakos borításán vehet elégtételt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.