Újabb bravúrral rukkolt ki a magyar válogatott

A Szlovénia elleni bravúrgyőzelem után Ukrajnába utazott a második Európa-bajnoki selejtezőjére a magyar férfiválogatott. A csapat ezúttal nem játszott jól, de nagyot küzdött a fizikai fölényben játszó házigazdák ellen, és az utolsó másodpercben szerzett kosárral 62-60-ra győzött.

Pajor-Gyulai László (Zaporizzsja)
2020. 02. 23. 19:09
null
Vojvoda Dávid kulcsembere a magyar válogatottnak Fotó: fiba.basketball
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zaporizzsja történelme elsősorban a 17. századi kozákok miatt szolgál némi érdekességgel, ám a látnivalókat méltán intézik el roppant szűkszavúan az útikönyvek. Errefelé nemigen tévednek turisták, a 700 ezres szürke, jellegtelen város azonban a csapatsportok ukrán fellegvára, mivel – legalábbis egy helyi újságíró szerint – itt épült a mai igényeket kiszolgálni képes sportcsarnok. Tény, a Sportpalotának elnevezett létesítmény impozánsan elüt kívül a szegényes környezettől, belül pedig minden igényt kielégít, ráadásul számunkra most különösen a figyelem középpontjába kerülhet: a férfi kosárlabda-válogatott Európa-bajnoki selejtezője után szombaton a Telekom Veszprém is itt játszik majd kézilabda Bajnokok Ligája mérkőzést a Motor Zaporizzsja ellen.

A kosrasoknál maradva, a csapat szombaton Kijev érintésével érkezett meg Szombathelyről, ahol csütörtökön kellemes meglepetést okozva az első selejtezőn legyőzte a címvédő szlovénokat.

Vojvoda Dávid tör kosárra
Fotó: fiba.basketball

Ivkovics Sztojan nem tartotta magát a győztes csapaton ne változtass elven, ugyanis kihagyta az Ukrajnába utazó keretből Govens Darrint, és helyette Tóth Norbertet hozta el, de tegyük hozzá, a honosított amerikai csütörtökön csak tagja volt a meccskeretnek, pályára nem lépett. A szövetségi kapitány azzal indokolta a döntését, hogy az ukránok sok magas játékost szerepeltetnek, ezért nagyobb szükség van az erősebb, termetesebb, és így a palánkok alatt otthonosabban mozgó Tóth Norbertre ellenük, mint az irányító Govensre.

Ha turisták nem is, magyar szurkolók ide is elvetődtek: egy Körmend feliratú piros-fehér-zöld zászló mögött két fiatalember buzdította a csapatot 1500 ukrán között. Hamar kiderült, hogy a 217 centi magas Artem Pustovji semlegesítése nem lesz könnyű, Keller Ákos másfél perc alatt össze is szedett két faultot, és az is világossá vált, hogy a hazai palánk alatt nem mi leszünk az urak.

Ezt pontos kinti dobásokkal lehet ellensúlyozni, ám a magyar játékosok ezekkel adósok maradtak, és így csak tíz pontig jutottak el az első negyedben. A folytatásban továbbra is nagy fizikális csata dúlt a pályán, a többségükben erősebb felépítésű ukránok szemlátomást ezzel akarták megtörni a magyar együttes ellenállását, de nem sikerült felülkerekedniük. Ferencz Csaba és Benke Szilárd is elsüllyesztett egy-egy triplát, de a játékosok továbbra is pontatlanul céloztak, és emiatt nem sikerült a félidőig megelőzni a házigazdákat.

Nem tűntek el a hibák a magyar csapat játékából, különösen támadásban boldogult nehezen a kemény, helyenként a durvaság határát is súroló ellenféllel szemben. Pedig az ukránok sem villogtak, és már közepes dobószázalékkal is komolyabb előnyre tehettünk volna szert, ehelyett állandóan a nyomukban jártunk.

A negyedik negyed elején sikerült végre vezetni Benke Szilárd két hárompontosával, de az utolsó négy percre 54-54-gyel fordultak rá a csapatok. Mindkét oldalon rengeteg ziccer vagy tiszta dobás maradt ki, így várható volt, az nyer, amelyik kevesebbet hibázik. Öt másodperccel a vége előtt Rosco Allan tört a gyűrűre, be is tuszkolta a labdát, majd a játékvezetők videóztak, és úgy döntöttek, 0,1 tized másodpercig még támadhatnak az ukránok. Ez nem volt elég semmire sem – nagyot küzdve, kínlódva, de a magyar válogatott újabb fontos lépést tett a 2021-es Európa-bajnokság felé!

Európa-bajnoki selejtező, 2. forduló, F csoport: Ukrajna–Magyarország 60-62 (14-10, 16-18, 18-19, 12-15), Szlovénia–Ausztria 85-78.

A csoport állása: 1. Magyarország 4, 2. Ukrajna 3, 3. Szlovénia 3, 4. Ausztria 2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.