Újabb klub lépett az első osztályba

Egy éve sincs annak, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenlétében átadták Topolyán a labdarúgó-akadémiát, s a helyi csapat, a TSC máris jelentős sikert ért el: a hét végén eldőlt, hogy az utolsó három forduló eredményétől függetlenül feljut a szerb első osztályba. A felvidéki Dunaszerdahely és a erdélyi Sepsiszentgyörgy után újabb külhoni futballklub vált tényezővé magyar állami támogatással.

2019. 04. 24. 12:42
ORBÁN Viktor
Topolya, 2018. szeptember 27. Orbán Viktor miniszterelnök (elsõ sor j2) a TSC Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén a vajdasági Topolyán 2018. szeptember 27-én. A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzõtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítõkkel együtt a magyar kormánynak a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A beruházást az MLSZ 9,5 millió euróval (valamivel több mint 3 milliárd forinttal) támogatta. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Topolya eddig is nagy fölénnyel vezette a szerb másodosztály tabelláját, szombaton pedig a belgrádi Bezanija otthonában aratott 3-2-es győzelemmel matematikailag is bebiztosította a feljutását.

– Nincs mit felrónom a játékosaimnak, bátran és jól játszottak, a maximumot adták ebben a pillanatban. A topolyai csapat megérdemelten jutott a Szuperligába. Gratulálok nekik, és sok szerencsét kívánok. Goran Dragoljics, az FK Bezanija vezetőedzője nyilatkozott így, egyértelmű jeleként annak, hogy a magyaroknak is van jövőjük a szerb labdarúgásban.

Pedig sokan gondolhatták úgy, Orbán Viktor csupán a reményeit fogalmazza meg, amikor a topolyai akadémia szeptemberi avatóján (képünkön) a következőket mondta: – A sport és különösen a labdarúgás Közép-Európa közös nyelve. Természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, mint például a szerbeket és a magyarokat.

Természetes, de mégsem megszokott, nehéz történelem van mögöttünk, és hosszú évtizedekig több dolog választott el bennünket, mint ami összekötött. Ma azonban már más szelek fújnak. Ma olyan szelek fújnak, amelyek azok vitorláját dagasztják, akik összefognak és együttműködnek. Olyan Európában élünk, hogy akik összefognak, megerősödnek; akik széthúznak, elgyengülnek és széthullnak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották. Jól döntöttünk a politikában, a kultúrában, a gazdaságban és a sportban is, amikor az együttműködés mellett döntöttünk. Köszönet ezért Vucsics elnök úrnak, akinek támogatására és barátságára mindig számíthattunk.

Ha mindez nem lenne elegendő, Zsemberi János, a TSC elnöke is azt mondja, kitűnő a kapcsolatuk a Szerb Labdarúgó-szövetséggel: – Szerbiában megbecsülik azokat a klubokat, amelyeknek rendezett, átlátható a működésük, ezért kimondottan örülnek a feljutásunknak. Ennek jeleként a szerb szövetség az utolsó hazai meccsünk napján itt tartja majd az ülését, s a tagok megnézik a mérkőzést, az elnök úr adja majd át a bajnoknak járó trófeát.

A TSC átmenetileg Zentán játssza a mérkőzéseit, mert javában épül az új stadion Topolyán. A következő idényt már a régi-új otthonban kezdik meg.

– Elsődleges célunk a bennmaradás lesz, de jó lenne ezt izgalmak nélkül, a középmezőnyben végezve teljesíteni – tette hozzá Zsemberi János.

Felmerülhet, hogy Szerbiában miért övezi elismerés a topolyai klub ténykedését. Nos, a legegyszerűbb, ha idemásoljuk a TSC hét végi kezdőcsapatát: Filipovics, Skopljak, Babics, Svitics, Rovcsanin, Lukics, Tomanovics, Varga, Sinkovics, Siladi, Milicsevics. A nevek önmagukért beszélnek. A TSC a realitás talaján áll – a DAC-hoz és a Sepsi OSK-hoz hasonlóan. Szerbiában – miként Szlovákiában és Romániában – a számarányukhoz mérten is alacsony a magyar nemzetiségű labdarúgók száma. Ám a klub vezetőségét magyarok alkotják – a vezetőedző Szabó Zoltán –, s a működését az ősszel megkezdett akadémián egyformán lehetőséget kapnak a magyar és a szerb gyerekek. A szinte az egész Vajdaságot behálózó akadémiai rendszer tehát megteremti annak a lehetőségét, hogy Bácskában újra pályára kerüljenek a magyarok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.