Újra nekirugaszkodnak

Szinte már lehorgonyzott a Telekom Veszprém és a Mol Pick Szeged a férfikézilabda Bajnokok Ligájában. A két magyar gigász hosszú évek óta tagja az elitnek, a Veszprém az előző szezonban — története során negyedszer — a döntőig menetelt, Szegeden egyelőre beérnék a Final Four-részvétellel. Mindkét magyar csapat kerete jelentősen átalakult a nyáron, ugyanez igaz a nemzetközi élmezőny tagjaira. Nem könnyű megtippelni, hogy jövőre ki érhet oda Kölnbe, a négyes döntőre.

2019. 09. 13. 16:54
null
Mikler Roland ma már a Tisza-partiakat erősíti Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még emésztgették az elbukott BL-döntőt Veszprémben, amikor megtartották a BL-csoportkör idei sorsolását. A Vardar Szkopje elleni emlékezetes finálét június első hétvégéjén játszották, s még ugyanebben a hónapban eldőlt, hogy a szerencse milyen ellenfeleket sodort a magyarok útjába az új szezonban. Június 27-én egyebek mellett az is kiderült, hogy a Veszprém talán jobban járt, mint legfőbb hazai vetélytársa, a Szeged.

A magyar bajnok a címvédő, ám a nyáron meggyengült északmacedón Vardar mellett a szintén Final Four-résztvevő, lengyel Kielcével is egy csoportba került. A fehérorosz Meskov Breszt, az ukrán Motor Zaporizzsja és a Porto nem lehet akadály, de a német Kielre nagyon oda kell figyelni. A korábbi kiváló cseh átlövő, Filip Jicha csapatánál a magyar származású, osztrák állampolgár Szilágyi Viktor a sportigazgató, a dán Landin testvérek neve (Niklas és Magnus) remekül cseng a sportágban, a horvát Domagoj Duvnjaké nem különben.

Mivel a versenykiírás értelmében a két csoport első helyezettje automatikusan a negyeddöntőben folytathatja, az őt követő öt csapat a nyolcaddöntőbe kerül, nem kell félteni a Veszprémet. Annak ellenére sem, hogy a kerete jelentősen átalakult: nincs olyan klub Európában, amely ne érezné meg a nyáron visszavonult és Momir Ilics hiányát. Az érzékeny veszteségek közé sorolható Mikler Roland távozása is Szegedre, David Davis edzőnek félig-meddig új csapatot kellett építenie, ami nem könnyű vállalkozás, de nem is reménytelen: az új emberek közül a BL-győztes Moraes Ferreira és Rasmus ­Lauge Schmidt is csúcsminőséget képvisel.

Mikler Roland ma már a Tisza-partiakat erősíti
Fotó: Mirkó István

Nem volt kegyes Fortuna a Szegeddel: a Final Four-szereplésre évek óta áhítozó csapat bekerült a két gigász, a Paris SG és a Barcelona mellé, s ezenkívül megkapta a német Flensburgot, a dán Aalborgot, a horvát PPD Zagrebet, a norvég Elverumot és a szlovén Celjét. Ránézésre egyértelműnek tűnik, hogy a Barca és a PSG kiemelkedik ebből a nyolcasból, érdekesség, hogy a két óriás két éve is egymással „selejtezett” a csoportban, őket megszorongathatja, akár le is győzheti a német Flensburg és az NB I ezüstérmese.

Párizsban véget ért egy korszak, visszavonult Thierry Omeyer, Uwe Gensheimer visszatért a Bundesligába, Luka Stepancic éppen Szegedre igazolt. A horvát átlövő megszerzésére igazán büszke lehet Carlos Pastor edző, aki többször is hangsúlyozta, hogy új játékosa milyen gyorsan beilleszkedett a rendszerbe. Ahogy Veszprémben, úgy Szegeden is nagy volt a jövés-menés a holt szezonban, a válogatott szempontjából a Tatabányáról igazolt fiatal Rosta Miklós fejlődése nem elhanyagolható, de léteznek ennél fontosabb szempontok is, például az eredményesség.

Az első fordulóban szombaton a Szeged a korábbi játékosával, Thiagus Petrussal és az egykori veszprémi Aron Pálmarssonnal felálló Barcelonát fogadja (tv: 17.30, Sport 1). Mivel tavaly is legyőzte hazai pályán a katalánokat, a valóságtól nem elrugaszkodott álom teljesülne be egy újabb győzelemmel. Könnyebb feladat vár a Veszprémre, amely vasárnap itthon az ukrán Zaporizzsja (tv: 17.00, Sport 1) ellen lép pályára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.