Újraindítanák a lefújt francia futballbajnokságot is

Miután a spanyol kormány szombaton engedélyezte, hogy az országban június 8-tól folytatódhatnak a labdarúgó-bajnokságok, a Bundesligában pedig a koronavírus-járvány miatti leállást követően már a második fordulót játszották, a Lyon elnöke történelmi hibának nevezte a Ligue 1 lefújását. S szerinte még nem késő meghozni a döntést, hogy Franciaországban is folytatódjon a bajnokság.

2020. 05. 24. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy európai bajnokságok közül a múlt hétvégén újraindult német után a spanyol a második, amely jelentős lépést tett a folytatás felé, de Angliában és Olaszországban is ebbe az irányba tartanak. Így az öt topliga közül a francia élvonal kehet az egyetlen, amelyben csonka lesz az idény.

Április 30-án jelentették be, hogy ennek ellenére a Paris Saint-Germaint – amely tizenkét ponttal vezetett Olympiqie Marseille előtt – elismerik a 2019–2020-as idény bajnokának. A Bajnokok Ligájában a főtáblán a PSG és Marseille, a BL-selejtezőben a Rennes indulhat, az Európa-ligában pedig egyelőre a negyedik Lille helye biztos. Jelen állás szerint a lefújáskor a tabellán hetedik helyen álló Lyon – amely a jelenlegi BL-kiírásban bejutott a BL nyolcaddöntőjébe, és ott az első mérkőzésen hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Juventust – az ősszel nem szerepelhet a nemzetközi kupaporondon, és erre több mint húsz éve nem volt példa.

A bajnokságból 28 forduló ment le, még tízet kellett volna játszani, s az ötödik Nice-től egy pontra levő Lyon már a döntés kihirdetésekor jelezte, hogy mivel nem indulhat a nemzetközi kupaporondon, több tízmillió eurós veszteség éri, és ezt nem hagyja annyiban, jogi lépéseket tervez.

A klub honlapján szombaton közleményt jelentetett meg, amelyben üdvözli a spanyol kormány, Pedro Sánchez miniszterelnök döntését a La Liga június 8-ig újraindításáról, és a Ligue 1 esetében erre ösztökéli Emmanuel Macron francia elnököt is. A közlemény megjegyzi, hogy ellenkező esetben a BL-ben álló francia klubok, a PSG és a Lyon a folytatáskor hátrányos helyzetben lesznek a folyamatosan mérkőzéseket játszó ellenfeleikkel szemben.

A Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas később a Twitteren egyenesen történelmi hibának nevezte, ha az európai topligák közül egyedül a francia lesz az, amelyben nem folytatódik a játék.

– Mi lenne, ha végre kijavítanánk a legnagyobb hibát, amit a francia labdarúgásban valaha is elkövettek? – sürgette meg a liga döntésének felülvizsgálatát az elnök.

Az azért jegyezzük meg, hogy a Lyon az Európa-liga mezőnyébe még beférhetne, a selejtező második körébe, ha a francia Ligakupa döntőjét a nyáron lejátsszák, mert ide bejutott, ám a PSG-t kellene legyőznie. Ezt a meccset április 4-én kellett volna megrendezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.