Újraindul az Immobile-Lewandowski párharc az Aranycipőért

Robert Lewandowski góllal nyitott a koronavírus-járvány utáni első Bundesliga-fordulóban, és már Ciro Immobile sarkában liheg az Aranycipőért folyó versenyfutásban. Erling Haaland is beleszólhat a versengésbe, ha ilyen tempóban folytatja.

Ch. Gáll András
2020. 05. 19. 11:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Ciro Immobile (Lazio) 54 pont (27 gól), 2. (Bayern München) 52 pont (26 gól), 3. (Borussia Dortmund) 44 pont (26 gól), 4. (Juventus) 42 pont (21 gól), 5. Timo Werner (RB Leipzig) 42 pont (21 gól).
  • Pillanatnyilag így fest az európai Aranycipőért folyó harc élcsoportja. Annyi magyarázatot megkíván a lista, hogy Haaland az idényben 16 bajnoki gólt az RB Salzburg színeiben szerzett, tízet a Dortmund sárga mezében, s mivel az osztrák bajnokság szorzója alacsonyabb a német Bundesligáénál, a 19 éves norvég csodagyerek ezért szorul az ugyanannyi gólt szerző Lewandowski mögé.

    „Lewa” egyébként valamennyi sorozatot beleszámítva már 40 gólnál jár (26 bajnoki, 11 BL, 3 Német Kupa), és ez az ötödik idénye megszakítás nélkül, hogy elérte legalább a 40 gólt. Hansi Flick, a Bayern edzője úgy véli, ha van labdarúgó, aki megdöntheti a legendás Gerd Müllernek az 1971-1972-es idényben felállított 40 gólos Bundesliga-rekordját, akkor az a lengyel center. A hátralévő fordulókban még legalább 15 gólt kell ehhez szereznie.

    A jelenleg folyó idényben azonban nem Lewa szerezte a legtöbb gólt, hanem Haaland: szám szerint 41-et. Huszonhatot az osztrák és a német ligában, tízet a bajnokok ligájában, ötöt pedig a két ország kupájában. A norvég tini messze lekörözi az elmúlt másfél évtized két gólgépét, Lionel Messit és Cristiano Ronaldót. Amikor szombaton rúgott egy gólt a Schalkénak, elérte a 41-et a szezonban, méghozzá 19 éves, 9 hónapos és 23 napos korában. Ugyanez – mármint a 41 gól egy idényben – csak 23 éves, 3 hónapos és 3 napos korában jött össze Ronaldónak, míg Messinek 22 évesen, 10 hónaposan és 6 naposan sikerült a 41.

    És még egy hátborzongató adat: Haalandnak 2290 perc kellett a 41 gólhoz, mert sokszor csak becserélték. Ez azt jelenti, hogy 55 percenként rúgja a gólokat!

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.