Ukrajna a 121. percben szerzett góljával lett negyeddöntős az Eb-n

A svédek a hosszabbításban emberhátrányba kerültek és nem tudták kihúzni a 11-esekig, 2-1-re kikaptak.

Magyar Nemzet
2021. 06. 29. 23:44
null
Dovbik Forrás: Twitter/UEFA EURO 2020
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már korábban eldőlt a labdarúgó Európa-bajnokságon, hogy a negyeddöntőben Dánia–Csehország, Olaszország–Belgium és Spanyolország–Svájc mérkőzéseket játszanak, kedden pedig összeállt a negyedik páros is. Délután Anglia a londoni Wembley-ben 2-0-ra legyőzte Németországot, így Gareth Southgate szövetségi kapitány alakulata várt ellenfélre, hogy Glasgow-ban ki kerekedik felül az Ukrajna–Svédország összecsapáson.

A svédek az E csoport győzteseként jutottak be a nyolcaddöntőbe, az ukránok viszont a C csoport harmadik helyezettjeként nagy mázlival. Csak három pontot szereztek – két vereség mellett 2-1-re verték Észak-Macedóniát –, de az ehhez társuló mínusz egyes gólkülönbségükkel is ők lettek a negyedik legjobb csoportharmadik, így még éppen maradhattak az Eb-n. S úgy léphettek pályára Glasgow-ban, hogy akik legyőzték őket a csoportban, a hollandok és az osztrákok számára már véget ért a kontinenstorna.

A Hampden Park szellős lelátóin az ukrán szurkolók voltak fölényben, pedig előzetesen biztosra vettük, hogy Stockholmból többen ruccannak át Skóciába, mint a jóval távolibb Kijevből. No persze meglehet, hogy a szigetországban dolgozó ukrán vendégmunkásokkal nem kalkuláltunk kellőképpen. Az első nagy helyzet is keleti szomszédaink előtt adódott, a 12. percben kijátszották a svéd védelmet, de Jaremcsuk tízméteres lövését védte Olsen kapus. A 27. percben azonban már tehetetlen volt Zincsenko bombájával szemben, a Manchester City játékosa üresen maradt a bal oldalon az ötös előterében, s miután Jarmolenko jobbról tökéletesen eléje ívelte a labdát, nem hagyta ki a lehetőséget (1-0).

A 43. percben jött a válasz, Forsberg húsz méterről lőtt, a labda pedig Zabarnij lábán megpattanva talált utat az ukrán kapuba, Buscsan nem védhette (1-1). Fordulás után az 55. percben Szidorcsuk 15 méterről a bal kapufát találta el, a következő percben a túlodalon pedig Forsberg tekerte a bal kapufa tövére a labdát – mozgalmas két perc volt.

A svédek jóval veszélyesebbek voltak, Kulusevski tesztelte Buscsant, majd Forsberg 17 méterről a változatosság végett a felső lécet találta telibe. Újabb gól viszont a rendes játékidő alatt nem született, maradt az 1-1, jöhetett a 2x15 perces hosszabbítás. S a 98. percben emberelőnybe kerültek az ukránok, mert a Beszedin térdére nyújtott lábbal rácsúszó Danielson piros lapot kapott. Elsőre csak sárgát, de a VAR jelezte, hogy ez túlságosan enyhe büntetés lenne, és Daniele Orsato játékvezető felülvizsgálta a döntését. A svédek tehát tíz emberre fogyatkoztak, de úgy nézett ki, hogy kihúzzák a 11-esekig. A 121. percben azonban Zincsenko bal oldali beadását Dovbik befejelte (2-1), ezzel Ukrajna bejutott a negyeddöntőbe.

Nyolcaddöntő: Ukrajna–Svédország 2-1 (1-1, 1-1, 1-1) – hosszabbítás után, Glasgow, Hampden Park, gólszerzők: Zincsenko (27.), Dovbik (121.), illetve Forsberg (43.), piros lap: Danielson (98.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.