Egy mongol versenyző visszavonultatta a magyar legendát

Otgonbaatar Lkhagvasuren nagyon keresztbe tett cselgáncsválogatottunknak a budapesti világbajnokságon.

2021. 06. 11. 12:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti cselgáncs-világbajnokság mai versenynapján két magyar dzsúdós lépett tatamira, azonban három volt érdekelt. A férfi száz kilogrammos súlycsoportban Cirjenics Miklós, az Atomerőmű SE reprezentánsa a vb előtt az olimpiai kvalifikációs világranglistán a 28. helyen állt, ami nem ért közvetlenül kvótát – a 27. hely már igen –, viszont úgynevezett kontinentális kvótával kijutó helyen állt. Ilyen kvótát nemzetenként csak egy versenyző kaphat, a férfiakat és a nőket ebben a vonatkozásban együtt nézik, s értelemszerűen a direkt kvótákról éppen csak lemaradók, magas pontszámmal rendelkezők kaphatják. Európának a férfiaknál tizenhárom, a nőknél tizenkét ilyen kvóta jut.

Válogatottunkat illetően a mai nap előtt volt a helyzet, hogy ha Cirjenics Miklós bekerül a direkt kvótások közé, akkor a kontinentális kvótája a pillanatnyilag mögötte legmagasabban jegyzett Ungvári Miklósra szállhat át a 73 kg-ban. Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári immár negyvenévesen (!) kedden a hetedik helyen végzett, s mivel a vb előtt nagyon hátul állt súlycsoportja rangsorában, ez kevés volt a tokiói direkt kvóta megszerzéséhez.

A 100 kg-ban pénteken a 19 éves Vég Zsombor is tatamira lépett a Papp László Budapest Sportarénában, de a ceglédi fiatalnak pályafutása első felnőtt világbajnoksága csupán 37 másodpercig tartott, a 32 közé jutásért a svéd Joakim Dvarby nagyon elhajította.

A 31 esztendős Cirjenics könnyedén vette az első akadályt, ugyancsak a 32 közé jutásért a négyperces mérkőzésidő éppen a feléhez ért volna, amikor versenyzőnk ippont ért el a nemzetközi szövetség égisze alatt indult menekültek csapatát képviselő, szíriai származású Adnan Khankan ellen. Ezután viszont jóval keményebb riválissal találta magát szembe, a világranglista 17. helyét elfoglaló, vb-bronzzal is rendelkező, 28 éves mongol Otgonbaatar Lkhagvasurennel. A vb-n már több bosszúságot okoztunk a mongoloknak, hiszen csütörtökön a 90 kg-ban a bronzmeccsén, Ungvári Miklós és Özbas Szofi (63 kg) pedig a nyolc közé jutásért ugyancsak mongol versenyzőt győzött le.

Cirjenicsnek azonban nem sikerült a sorozatot folytatni. Aktívan kezdett, a szemmel láthatóan passzív Lkhagvasurent intették is, de aztán magára talált, 47 másodperccel a vége előtt pedig megkontrázta versenyzőnk egyik indítását. Az ázsiai dzsúdós vazaarit kapott, és az előnyét meg is őrizte. Ez egyszersmind azt jelentette, hogy „visszavonultatta” Ungvári Miklóst, a sportág magyar legendájának a vb volt az utolsó versenye – amit ő maga is megérzett kedden –, nem lehet ott a tokiói olimpián.

– Szó szerint minden véget ért, nemcsak a világbajnokság, hanem egy komplett karrier, egy olimpiai álom, sok minden… – mondta korábban Ungvári Miklós, amikor a vigaszágon kikapott, és így nem meccselhetett a bronzéremért.

Cirjenics Miklósnak pedig izgulnia kell, hogy meg tudja-e tartania kontinentális kvótáját, mert csak ezzel juthat ki az olimpiára.

– A kvalifikáció újraindítása után elkaptam a koronavírust, öt-hat hónapig nem találtam magam. Talán ez volt a legjobb formám idén, amit ma nyújtottam, sajnálom, hogy ez nem volt elég ahhoz, hogy tovább meneteljek. A mongol versenyző fordított alapállású, ez nekem nekem nem igazán fekszik, de két, két és fél percig biztató volt a helyzet. Ekkor belementem egy necces szituációba, vezetést akartam szerezni, de az ellenfelem sajnos megkontrázott. És ezt már nem tudtam behozni. Az edzők azt mondják, hogy nagy valószínűséggel így is megvan a kvótám, de ezt majd csak a szombati versenynap után jelenthetjük ki – nyilatkozta Cirjenics Miklós.

Ami biztos: Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), (57 kg, BHSE), Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano Judo SE), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE) és Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest) kijutott az olimpiára, de a kvótások hivatalos, teljes listáját a Nemzetközi Judo Szövetség csak a kvalifikációs sorozatot záró budapesti világbajnokság után hozza majd nyilvánosságra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.