Ünnepi várakozás és vészhelyzet

A stadion már kijutott az Európa-bajnokságra, most rajtunk a sor – jegyezte meg találóan Marco Rossi a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet hivatalosan annak apropóján tartottak, hogy bemutatták a magyar labdarúgó-válogatott új mezét. Ám kivételesen az esemény helyszíne mindennél pontosabban árulkodik a témáról: a szövetségi kapitány – Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik társaságában – a Puskás Ferenc Stadionban állt a sajtó elé. Ki ne tudná, pénteken az Uruguay elleni mérkőzésen avatják az újjávarázsolt arénát, jövő kedden pedig Cardiffban sorsdöntő Eb-selejtezőt játszik a válogatott. Kiemelt fontosságú napok elébe nézünk.

2019. 11. 12. 15:45
null
Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik az új mezben feszítettek az új gyepen Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyar játékosnak rég nem adatott meg, hogy hatvannyolcezer magyar szurkoló előtt játsszon. Felemelő érzés, hogy a nagy elődök után egy ilyen stadionban pályára léphetünk. Szerencsésnek érzem magam és büszke vagyok arra, hogy ez megadatik a pályafutásomban.

sokadszorra bizonyította, hogy nemcsak a labdával, hanem a szavakkal is képes jól bánni.

– Stílusosan és extrán jól néz ki, még üresen is tele van energiával – tette hozzá találóan a stadiont jellemezve.

 

Dzsudzsák Balázs és az új mezben feszítettek az új gyepen
Fotó: Mirkó István

Az emlékeiben kutatva a magyar válogatott csapatkapitánya azt mondta, valószínűleg még sohasem játszott majdnem hetvenezer néző előtt. – Pályafutásom hollandiai időszakában többször futballoztam telt házas stadionban, de szerintem ott sem volt ennyi néző. A válogatottból a hazai bemutatkozásomat emelném ki, amikor 2007-ben csodálatos mérkőzésen 3-1-re legyőztük az olaszokat a régi stadionban – folytatta Dzsudzsák, aki a százhetedik fellépésére készülődik a válogatottban, ha tehát Uruguay és Wales ellen is pályára lép, akkor befogja a jelenlegi rekorder Király Gábort.

Szoboszlai Dominik ilyen veretes múltra nem tekinthet vissza, sőt, ami a Puskás- vagy Népstadiont illeti, semmilyenre sem, hiszen miként elárulta, szurkolóként sem fordult meg a szentélyben. – Képeket, videókat viszont láttam a stadionról, remélem, az új stadionban pályára is léphetek, és nemcsak edzőmeccseken, hanem majd az Európa-bajnokságon is – mondta ki a 19 éves labdarúgó nemcsak a saját, hanem minden magyar futballrajongó vágyát.

többször elmondta már, hogy edzői pályafutása talán legfontosabb periódusa következik, s persze az sem altatja el, hogy Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a múlt héten kijelentette: akkor is ő marad a szövetségi kapitány, ha a válogatott nem jutna ki az Eb-re. – Nem a szerződésem meghosszabbítása jár a fejemben. 2018 nyara, a kinevezésem óta azért dolgozom, hogy kivezessem a válogatottat az Európa-bajnokságra, helyesebben hogy a csapat kivigyen engem az Eb-re – jegyezte meg tréfásan Rossi. – Persze nagy megtiszteltetés az elnök úr bizalma – fűzte hozzá udvariasan, majd rátért az előtte és a csapat előtt álló feladatokra. – Nyilván jobb lett volna Wales ellen itthon játszani, de nem mi határozzuk meg a versenynaptárt. Az uruguayiak elleni pénteki meccs is nagy élmény lesz, minden poszton világklasszisok szerepelnek náluk, a kapitányuk, Óscar Tabárez igazi edzőlegenda, Dél-Amerikában azon kevesek közé tartozik, akit professzorként tisztelnek és emlegetnek.

Az ünnepi találkozó után következik a sorsdöntő, a magyar válogatott utolsó Eb-selejtezője. Nem éppen kedvező előjelekkel. – Vészhelyzet van a védelemben – mondta ki kertelés nélkül Rossi. – Korhut Mihály az eltiltását tölti, Kádár Tamás sérült, és szerepeltetésével kapcsolatban sem vagyok derűlátó, a térde fáj, a hét végén nem is játszott a klubjában. Bal oldali és középső védőknek is híján vagyok, kényszermegoldáshoz kell folyamodni, de sosem panaszkodom a hiányzók miatt. Azokban is bízom, akik esetleg debütálni fognak – fejtegette Rossi. Azt is elárulta, már hetek óta megkezdte a játékosok lélektani felkészítését, arra is kérve őket, a klubjukban is igyekezzenek kijavítani a feltárt hiányosságaikat.

Még jobb lenne persze, ha mindenki az erényeit csillogtatná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.