Csillagok háborúja, első rész: Milák–Dressel 0-1

Milák Kristóf győzelmét biztosra vehettük 200 pillangón az olimpián, és úgy is lett. A magyar klasszisnak bizonyos szempontból a 100 pillangó jelenti a nagyobb kihívást, mert abban nem ő az első számú esélyes, hanem Caeleb Dressel. A előfutamokban az amerikai világcsúcstartó nyerte az első összecsapásukat. Hosszú Katinka már a selejtezőben kiesett kétszáz háton.

Magyar Nemzet
2021. 07. 29. 13:26
MILÁK Kristóf
Tokió, 2021. július 28. A késõbbi gyõztes Milák Kristóf a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi 200 méteres pillangóúszásának döntõjében a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. MTI/AP/David J. Phillip Fotó: David J. Phillip
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz pillangón jelenti azt, amit kétszázon: a szám regnáló világbajnoka és világcsúcstartója Michael Phelps örökébe lépve. Az amerikai győzelmét azonban éppen Milák miatt nem lehet annyira biztosra venni, ahogyan azt sokan előre odaadták a magyar klasszisnak kétszázon.

Az olimpia úszószámainak egyik legnagyobb csatája sülhet ki a két csillag versengéséből, s az előfutamokból is ők léptek tovább az első két helyen. Milák a hetedik futamot 50,62 másodperces idővel nyerte meg többek közt Szabó Szebasztián előtt. Pedig féltávnál még a másik magyar volt az első helyen, ám Szabó az utolsó húsz méterre elfáradt, és végül ötödik lett a futamban.

Milák száz pillangón emberére akadt Fotó: MTI/AP/David J. Phillip

Aztán az utolsó körben érkezett Dressel, aki két tizedet rávert Milákra, mintegy megmutatva, ki az úr a háznál. A holnap hajnali elődöntőben következhet a csillagok háborúja második része, de a lényeg majd a harmadik felvonás lesz. Oda Szabó már nem biztos, hogy követni tudja őket, de a legjobb tizenhat közé még becsúszott a 14. helyen.

Dicstelen véget ért az olimpia Hosszúnak

utolsó versenyszámában, a 200 hát selejtezőjében állt rajthoz, de nem tudott továbbjutni az elődöntőbe: 2:12,84 másodperccel a huszadik helyen végzett, s ezzel ért véget számára a tokiói olimpia. A szám másik magyarja, a kétszeres Eb-bronzérmes Burián Katalin ugyanakkor 2:09,10 másodperces eredménnyel a nyolcadik legjobb idővel továbbjutott.

Csaknem egy másodpercet gyorsult Késely Ajna 800 gyorson ahhoz az időhöz képest, amellyel a májusi budapesti Eb-n negyedik lett, de Tokióban a 8:26,20 másodperces eredményével sem volt esélye a döntőbe jutáshoz. Ehhez az egyéni legjobbja is kevés lett volna, amelyet a 2018-as glasgow-i Eb-n ért el (8:22,01) egy ezüstért cserébe.

Összetettben 13. lett Késely, s ezzel eldőlt, hogy egyik egyéni számában sem jutott be a fináléba, amire papíron 800 gyorson volt a legjobb sansza, de 400-on (10. lett) és 1500-on (9.) is közelebb járt hozzá Tokióban. Nyilatkozatában elismerte, hogy a 800-at lényegében feláldozta a 4x200-as gyorsváltóért, amellyel hajnalban a hetedik helyet szerezte meg a döntőben, ott kiúszta magát, és nem tudott megfelelően rápihenni a délutáni programra.

Zárásként a magyar 4x100 méteres mix vegyes váltó (Kovács Benedek, Halmai Petra, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni) 3:47,15 másodperces eredménnyel a 15. helyen végzett, egyedül a diszkvalifikált lengyeleket megelőzve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.